Premiile Transylvania Mountain Festival 2020: povești verticale despre oameni, provocări și depășirea acestora
Ne atrag filmele montane pentru că, cel mai adesea, ele ne spun poveștile oamenilor din jurul nostru, ne vorbesc despre umanitate, despre provocările pe care le întâmpinăm și acele mecanisme care ne fac, de fiecare dată, să mergem mai departe. Nu e nevoie să fii alpinist pentru a rezona cu nevoia de a-ți confrunta temerile, cu dorința aceea adânc înrădăcinată de a te simți liber, de a explora. Filmele montane mișcă ceva în noi pentru că spun poveștile celor mai puternice trăsături și nevoi umane: curiozitate, reziliență, teamă și capacitate de a-ți depăși limitele, de a trece la următorul nivel.
Selecția oficială de filme din cadrul Transylvania Mountain Festival este ca un pansament pentru singurătate, pentru anxietăți și teamă de viitor, de necunoscut. Vi le recomandăm cu drag » bilete se mai pot achiziționa, iar în contul unui bilet aveți acces la întreaga colecție de 20 de filme, până pe 22 noiembrie 2020. Pentru câteva zile, înlocuiți consumul de seriale, cu filmele, documentarele și scurtmetrajele acestea. Nu veți regreta.
Festivalul montan a însemnat însă și în acest an mai mult decât atât. Ca ediție în format ALL MOUNTAIN, cu un program hibrid, TMF 2020 a reunit minunate expoziții de fotografie montană și ateliere practice (mountain bike, escaladă, drumeție, parapantă, marcare de trasee, siguranță pe munte, risc de avalanșă etc), pe lângă selecția ofertantă de filme pe care o recomandăm noi mai sus.
Au fost anunțate premiile TMF 2020 | comunicat de presă
Punctul culminant al festivalului montan Transylvania Mountain Festival este întotdeauna momentul anunțării câștigătorilor premiilor și trofeelor TMF!
A 3-a expEdiție a fost poate cea mai grea de până acum, dar echipa TMF a transformat-o cu multă creativitate și agilitate într-un program hibrid, de format ALL MOUNTAIN. Cele patru competiții anuale s-au derulat conform planului, în ciuda contextului economic defavorabil din 2020, iar programul festivalului a fost extins pe o durată de 5 săptămâni, din 20 Octombrie până în 22 Noiembrie.
Astfel, expozițiile de fotografie au fost organizate în aer liber, atelierele practice de mountain bike, drumeție, escaladă, parapantă, marcare de trasee, ateliere siguranță pe munte și evaluarea riscului de avalanșă au fost organizate direct în teren în Carpații Occidentali, Meridionali și Orientali, iar programul de filme montane a fost mutat în exclusivitate online.
Cu o participare internațională din 14 țări, 5 continente și o producție românească în premieră, selecția oficială TMF 2020 a devenit unul din cele mai cool programe de film montan din Europa în 2020.
Trofeele TMF 2020 realizate de sculptorul Florin Tamba. (Foto: Gabriel Roșca)
Alături de energicul nostru maestru de ceremonii – Bogdan Bob Rădulescu și partenerii ediției, în acest an avem din nou onoarea de vă prezenta fericiții câștigători pentru secțiunile film, fotografie, inovare și activitate montană.
Bogdan Bob Rădulescu – maestrul de ceremonii al galei hibrid TMF 2020. (Foto: Gabriel Roșca)
Trofeul TMF 2020 pentru film montan…
A fost decernat echipei filmului Face au Vide realizat și produs de Marc Brulard (2020), un documentar care dorește să schimbe imaginea alpinismului în ochii publicului. Trofeul a fost ridicat în numele echipei de către Ioana Costaș – Director al Institutului Francez din Cluj-Napoca.
Ioana Costaș preluând pentru echipa filmului Face au Vide trofeul TMF 2020 pentru film montan. (Foto: Gabriel Roșca)
Premiul special TMF 2020 pentru producție românească
Scopul TMF este și de a fi o rampă de lansare pentru producții originale din domeniul filmelor de aventură de la noi din țară. Cu aprecieri maxime, pentru efortul depus și energia debordantă cu care povestește pasiunea pentru alergare, premiul special pentru producție românească se acordă documentarului „La Cota 10.000″ realizat de Dan Petru și Radu Restivan.
Diana Ciorba și Bogdan Bob Rădulescu anunțând premiul special în direct cu Radu Restivan. (Foto: Gabriel Roșca)
Trofeul TMF 2020 pentru fotografie montană…
Se acordă lui Vlad Ionescu, fotograf cu mai multe lucrări în competiție care a surprins juriul cu imagini spectaculoase din Carpații României.
Trofeul a fost ridicat simbolic de dna. Ioana Costaș – Director al Institutului Francez din Cluj-Napoca, gazda expoziției oficiale de fotografie montană TMF 2020.
Mulțumiri speciale partenerului sportiv GARMIN Romania, care oferă un smartwatch Instinct Solar pentru a fi purtat în cât mai multe ture pe munte și activități sportive.
Ioana Costaș preluând pentru Vlad Ionescu trofeul TMF 2020 pentru fotografie montană. (Foto: Gabriel Roșca)
Trofeul TMF 2020 pentru inovare…
A fost decernat echipei Traffic Plan din Cluj-Napoca pentru categoria soluții complexe de protejare a mediului înconjurător și reamenajare teritorială în mediul montan cu proiectul „Studiu de circulatie și parcare aferentă stațiunii de ski Muntele Băișorii” – realizat de dr. ing. Călin ȘERBU, director tehnic Traffic Plan. Tehnologia inovatoare o reprezintă simularea deplasărilor schiorilor din parcare la telescaun utilizând softul AIMSUN și MIOVISION.
Mulțumiri speciale partenerului de profil Translvania IT Cluster care a promovat în fiecare an competiția de inovare în rândul comunității IT din regiune.
Bogdan Bob Rădulescu anunțând câștigătorul premiului TMF 2020 pentru inovare. (Foto: Gabriel Roșca)
Trofeul TMF 2020 pentru activitate montană
În 2020 atenția juriului s-a orientat spre analiza activității în zona de alpinism, escaladă, ghidaj montan și inițiativă de formare și perfecționare profesională, implicare în reglementarea practicii acestor activități în Estul Europei. Din toate punctele de vedere enumerate mai sus, Trofeul și premiul TMF 2020 pentru activitate montană se acordă domnului Cosmin Andron – alpinist cu peste 30 de expediții realizate, ascensiuni în premieră în diferite lanțuri montane din lume, ghid montan IFMGA precum și inițiatorul EEMGA – Asociației Ghizilor Montani din Europa de Est.
Mulțumiri speciale partenerului sportiv Garmin România pentru susținerea acestei secțiuni!
Cosmin Andron – invitat special și câștigător al trofeului TMF 2020 pentru activitate montană. (Foto: Gabriel Roșca)
Premiile au fost decernate într-o manieră hibrid, cu prezența fizică a maestrului de ceremonii – Bogdan Bob Rădulescu, a reprezentantului partenerului instituțional delegat cu preluarea premiilor, și a echipei tehnice TMF 2020 care asigura legătura cu câștigătorii trofeelor și intrarea individuală în scenă a invitaților speciali.
- Organizator: Asociația TMF și Clubul Sportiv Alpin Universitar
- Partener sportiv: GARMIN Romania
- Parteneri instituționali: Clubul Alpin Român – Filiala Cluj, Institut Français de Cluj, SMURD Cluj, Eastern European Mountain Guide Association
- Partener producție: PMA Invest
- Partener nutriție: Lyo Food
- Parteneri de profil: Avalanșe în Carpați, Vertical Sport, Ride Now Transilvania, Skai – sala de escaladă, Alpine Tours, Asociatia Ecouri Verzi și Potecatorii, Spando Ski Team Romania, Bogdan Selever – pilot parapantă.
- Grafica și imaginea: Black Wolf
- Parteneri media: Cluj.com, Info Traffic, Ski & Outdoor Magazine, Transilvania IT, Cluj Life
- Parteneri: Elf’st – marketing & investment, The Genuines, Atelier Cafe