Premiera: Turandot în imperiul șoaptelor

de | | 2 Minute

Premiera: Turandot în imperiul șoaptelor

 

Turandot în imperiul şoaptelor este o adaptare a legendei prinţesei chineze, bazatã pe piesele lui Carlo Gozzi, Friedrich Schiller, libretul lui Giuseppe Adami și Renato Simoni pentru opera lui Puccini, cu inserţii din Caligula lui Camus.

Turandot, femeia-dragon a Chinei de altãdatã, a rãmas pe podiumul din Sala Divanului, de unde îşi trimitea cândva la moarte pretendenţii ce nu reuşeau sã treacã probele date de ea. Deşi opulentul palat a ajuns o ruinã şi cei din jurul ei au murit, îşi retrãieşte legenda de secole, schimbându-i însã finalul. Spre deosebire de toate prinţesele Turandot dinaintea ei, care s-au cãsãtorit cu prinţul Calaf, aceastã Turandot nu îmbãtrâneşte. Frumuseţea ei, care provoca rãzboaie în imperiu, a rãmas intactã de-a lungul timpului. Cei care vin sã vadã „femeia care nu moare” pentru cã şi-a împietrit inima sunt, pentru Turandot, Marea Adunare ce asistă la înfrângerea prinţilor. Şi pentru cã regãseşte aceeaşi esenţã în oameni de sute de ani, refuzã sã-şi pãrãseascã povestea.

Diana Dragoş a absolvit secţia regie a Facultatãţii de Teatru şi Televiziune Cluj Napoca, clasa prof. Mona Marian. A montat, în zona independentã, spectacole bazate pe texte contemporane (Teatru 2.0: Rubik, fragmentele Roșu și Alb, de Alexa Băcanu și Brîndușa Ban, Infanta-Ghid de întrebuinţare de Saviana Stănescu, Space Delivery System de Alexa Băcanu, Practică teatrală în regiunile Centru și Nord-Vest: Telescaun de Ana Cucu-Popescu), şi dramaturgie clasicã în teatre de stat (Teatrul de Nord, Satu Mare: Interior după Maurice Maeterlinck, Teatrul Naţional Marin Sorescu, Craiova: Leonida faţã cu reacţiunea după I. L. Caragiale). A participat la workshopuri conduse de Patrice Pavis, Tamas Banyai, Cristi Juncu şi Cosmin Ardeleanu, un masterclass cu Eugenio Barba, iar în 2013 a participat la programul European Theatre Convention, Trames.
Georgiana Ghergu este absolventă a Universității de Arte din Târgu-Mureș, promoția 2012 (clasa Conf. Univ. Dr. Daniela Lemnaru) și masterand U.A.T., promoția 2014.
Din 2012 face parte din echipa artistică a Teatrului Național Târgu-Mureș, compania Liviu Rebreanu, debutând în spectacolul Căsătoria, în regia lui Tufan Imamutdinov, cu rolul Agafiei Tihonovna.
A lucrat cu importanți regizori ai spațiului teatral românesc, precum: Gigi Căciuleanu, Theodor-Cristian Popescu, Radu-Alexandru Nica, Horațiu Mihaiu etc.