Premieră muzicală în Catedrala Ortodoxă din Cluj, Opera Română va susține un spectacol în biserică

de | | 2 Minute

Premieră muzicală în Catedrala Ortodoxă din Cluj, Opera Română va susține un spectacol în biserică.

La începutul Postului Sfintelor Paști, în întâmpinarea celei mai importante sărbători a creștinătății, spectatorii clujeni sunt invitați la un eveniment care amintește de profunzimea acestei perioade.

Evenimentul, care va avea loc miercuri, 23 martie, este unul cu totul deosebit, „Requiem” fiind concertul ce unește o orchestră completă și soliști în Catedrala Mitropolitană din Cluj pentru prima dată în istoria acesteia.

Concertul aduce în fața publicului o distribuție importantă: soprana Irina Săndulescu Bălan, mezzoprana Iulia Merca, tenorul Sergiu Coltan și baritonul Florin Estefan, acompaniați de Corul și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-napoca, coordonați muzical de Maestrul Gheorghe Victor Dumănescu. Evenimentul se bucură de participarea specială a Corului de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultății de teologie Ortodoxă din Cluj-napoca, dirijat de Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Stanciu.

„Mă simt extrem de onorat și este o cinste extraordinară de a participa la un asemenea eveniment, un eveniment pentru care în întreaga mea carieră am militat, pentru a ajunge să desfășurăm o activitate muzicală în sfintele noastre biserici, cele ortodoxe, necălcând în nici un fel ritualurile bisericești. Practic, Requiemul Parastas este o suită de scripturi și tropare. Cea mai mare dificultate o prezintă schela care este instalată în biserică dar ea nu opturează chiar atât de mult”, a declarat Gheorghe Victor Dumănescu.

Concertul vocal-simfonic organizat în parteneriat cu Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și Radio Renașterea are un important scop caritabil, donațiile colectate fiind oferite profesoarei de religie Crina Cîrcu. Evenimentul va fi transmis live pe un ecran LED de mari dimensiuni, instalat în Piața Avram Iancu, pentru ca un număr cât mai mare de spectatori să se poată bucura de acest concert.

În total orchestra, și cei care vor fi pe „scenă”, va fi compusă din 143 de artiști.

Aproximativ 250 de scaune vor fi amplasate în interiorul bisericii pentru spectatorii prezenți și în total peste 800 de persoane vor putea lua parte la această premieră muzicală în Catedrala Ortodoxă.

Intrarea se va face pe bază de donație, în valoare de 20 de lei. Tichetele se regăsesc la Agenția Teatrală, Catedrala Mitropolitană și la magazinele Arhiepiscopiei din Piața Avram Iancu.

„Requiem” este o capodoperă lirică cu o lungă și profundă tradiție în cultura occidentală, fiind recunoscută drept un omagiu adus celor care nu mai sunt. O reală probă de măiestrie pentru orice compozitor, „Requiem” s-a bucurat de atenția și inspirația creatoare a lui W. A. Mozart, G. Verdi, G. Faure, G. Ligeti și B. Britten. Alături de operele acestora, creația lui Marțian Negrea se individualizează printr-o compoziție impresionantă, „Requiem” pornind de la tradițiile europene cărora le-a îmbogățit semnificația cu particularitatea etosului românesc, într-un spectacol vocal-simfonic înălțător.

Compozitorul român a lucrat la partitura acestuia timp de aproape douăzeci de ani. Precum indică și titlul său complet, creația lui Marțian Negrea este dedicată, asemeni Requiemului clasic, unui ansamblu de patru soliști, cor și orchestră, care rezonează împreună într-o compoziție impresionantă. Aceasta este puternic impregnată de autenticitatea cântărilor funebre românești, fiind inspirată de Molitvelnicul tipărit la Sibiu, în 1874.

Dan Porcuțan
Redactor Cluj.com

 Premieră muzicală în Catedrala Ortodoxă