Avanpremiera și premiera spectacolului gen.OM
În datele de 27 și 29 octombrie, începând cu ora 19:00, la Teatrul Independent Magic Puppet din Cluj-Napoca (Bulevardul Eroilor, nr.16) va avea loc avanpremiera, respectiv premiera spectacolului „gen.OM”, un spectacol de animație, destinat publicului matur, care își propune o incursiune plină de umor printre câteva dintre manifestările patriarhatului în societatea contemporană.
Într-o eră în care promovarea egalității dintre bărbați și femei este pretutindeni, de la reclame televizate, la concepte de culturi organizaționale, la cultură, situația, de fapt, nu este altceva decât o strategie folositoare de marketing, în cel mai bun caz. În realitate, diferențele încă sunt prezente, în detalii mici, care însă se adună, iar discrepanța dintre bărbat și femeie continuă să existe. Patriarhatul încă domnește, iar spectacolul „gen.OM” dorește să fie încă un semnal de alarmă.
„Abia după Al Doilea Război Mondial femeile au primit în mare parte din lume dreptul la vot, adică, dreptul de a avea o părere. Bunica mea este una dintre femeile care nu a avut pe toată durata vieții ei dreptul legal de a avea o părere. Bunica mi-a educat părinții. Eu fac parte din a doua generație de femei care știu că am dreptul să vorbesc liber. Trecutul mi se pare atât de aproape și îl simt în mine și în jurul meu.
În perioada aceasta un bărbat mi se adresează constant folosind apelative precum: iubita, dragă, scumpică. Nu este iubitul meu, prietenul meu sau vreo cunoștință apropiată. Îmi este dificil să îi articulez că felul în care îmi vorbește este condescendent și trebuie să se oprească. Sexismul internalizat îmi oprește gândurile în gât dar vreau să le fac auzite. Este necesar să vorbim deschis despre acest subiect. Pentru că dacă nu vorbim deschis despre felul în care se simte jumătate de populație cu speranța că putem schimba asta, este aberant să visăm la schimbări sociale care vizează minoritățile”, a explicat Delia Gavlițchi, regizoare.
Textul nu are un fir narativ clasic. Este compus din mai multe scene (fără legătură narativă una față de cealaltă) menite să ilustreze diverse manifestări ale patriarhatului în viețile noastre de zi cu zi, de la cele mai banale și, aparent inofensive, la cele mai agresive.
„Exact asta veți regăsi în text: câteva exemple de manifestări ale patriarhatului. Faptul că pentru mare parte din istorie, femeile nu au avut drepturi și au fost catalogate ca niște subființe, dacă nu chiar niște obiecte, s-a reflectat în toate ariile vieții. Din păcate, încă este nevoie să vorbim despre acest subiect. Parcă din ce în ce mai mult, în ultimii ani. Avem băieți preadolescenți și adolescenți care vizionează tot felul de neaveniți care îi învață că femeile trebuie să stea în banca lor, că ele nu au voie să se bucure de sex, că femeile nu mai au nicio valoare după 25 de ani și, cel mai grav dintre toate, că ei sunt în măsură să stabilească valoarea unei femei. Trebuie să existe o replică la toate aceste inepții. Vorbim de calitatea existenței unei bune bucăți din populația globului, totuși”, a adăugat Ana Cucu Popescu, autoarea textului.
Bilete pentru avanpremiera și premiera spectacolului vor costa 40 de lei și pot fi achiziționate accesând linkul: https://eventbook.ro/theater/bilete-genom
Credits
de: Ana Cucu Popescu
regia: Delia Gavlițchi
scenografia: Florin Suciu
păpuși: Răzvan Chendrean
muzica: Max Anchidin
cu: Andreea Ajtai, Florin Suciu, Oana Tămaș, Viktor Hegedus
asistentă dramaturgie: Anca Cioroboiu
asistentă regie: Roxana Țentea
asistent scenografie: Vlad Mureșan
light design: Alexandru Bote
Spectacolul a fost realizat în cadrul proiectului „Teatrul de animație. Dezvoltarea publicului matur”, un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Despre Magic Puppet
Asociația Magic Puppet este o organizație care are ca scop promovarea artei păpușeriei și a magiei scenice publicului larg, indiferent de vârstă. Principalele activități ale organizației includ crearea și desfășurarea de spectacole educative pentru copii, realizarea de ateliere socio-educative pentru tineri și implicarea voluntarilor în proiectele noastre de educație prin proiecte culturale.
Încă de la înființare, Magic Puppet și-a desfășurat preponderent activitatea în mediul rural, funcționând ca o companie de teatru ambulant, activitatea de bază, spectacolele, fiind nu de puține ori completată de scurte discuții cu copii despre ce înseamnă teatru/teatru de păpuși, demonstrații de mânuire ș.a. Astfel s-a creat nevoia de proiecte adresate comunităților defavorizate.
Începând din anul 2019, Magic Puppet și-a deschis sediul pe Bulevardul Eroilor nr.16, unde au loc săptămânal spectacole și ateliere. Mai multe informații se găsesc aici: https://magicpuppet.ro