Pregatiri pentru Cluj 2015

de | | 3 Minute

Pregatiri pentru Cluj 2015.

Din fericire, Clujul nu duce lipsa de evenimente. De la party-uri in cluburi, concerte, expozitii, festivaluri de renume, spectacole de dans, de teatru sau de opera, pana la seri de lectura, dezbateri si numeroase workshop-uri, in spatii conventionale sau mai atipice – toate dau viata acestui Cluj atat de drag unora dintre noi, ii determina pulsul si ii stabilesc ritmul.
Orasul acesta isi pastreaza cu fidelitate locurile de tihna, unde linistea devine stapana si timpul se mai opreste in loc, iar concomitent se inhama la un joc dinamic, la o hora a comunitatii, a miscarii si progresului.
Este un oras al regasirii si al descoperirii – doua calatorii atat de familiare tinerilor!… Iar in 2015, Clujul devine oficial o capitala a tineretului, mai exact Capitala Europeana a Tineretului, un titlu care ne onoreaza si ne entuziasmeaza pe cei mai multi dintre noi.

Fotograf Stefan Levente Manaszes 2

Desi mai sunt cateva luni bune pana atunci, stim cu totii ca timpul trece repede, in zbor, asa ca pregatirile sunt in plina desfasurare! Anul acesta, scopul e sa ni se deschida apetitul. Tinerii, si clujenii in general, oricum participa intr-o oarecare masura la evenimentele care au loc in oras, insa scopul consta in ridicarea constientizarii la nivelul retelelor de tineret si institutiilor nationale si europene.
Astfel, vor fi puse la punct campanii de promovare, parteneriate si se va consolida mecanismul de functionare a tot ceea ce [email protected] 2015 inseamna. Se doreste construirea unei adevarate retele de si pentru tineret care sa incurajeze implicarea si participarea publicului si sa il ajute sa intre in atmosfera de Capitala Europeana a Tineretului, sa il convinga de faptul ca locul lui este in Cluj.

Concret, ne vom putea bucura de numeroase evenimente sau programe care se vor desfasura pe parcursul acestui an, unele continuand si in 2015.

Din luna martie, se da startul la Passport for Cluj2015, Outpost for Cluj2015, un proiect de networking care va functiona chiar pe baza unui ,,pasaport” care contine informatii de baza despre Cluj, atmosfera si lucrurile interesante de aici. Detinatorii acestui pasaport vor putea colecta pe el stampile, abtibilduri sau orice alte materiale care dovedesc faptul ca tinerii din Cluj ajung in lumea larga si aduc ceva de acolo, inapoi acasa. Complementar, vor exista locatii Outpost for Cluj2015 – locuri fixe, la nivel national si european, de unde cei interesati sau asa-numitii ,,mesageri” vor putea prelua informatiile generale, dar si cele de ultima ora, despre Cluj.

Incepand cu luna mai, persoanele cu varste intre 16 si 40 de ani, pot sa faca parte din Academia Voluntarilor, contribuind astfel la pregatirea si desfasurarea programului de Capitala Europeana a Tineretului.
Am mai putea mentiona Connector +2014, un proiect important ce va avea loc in a doua jumatate a anului, intre 10 si 14 septembrie si care va fi dedicat invatarii non-formale.
De asemenea, un eveniment realmente semnificativ, o ocazie pentru a face o buna impresie, care sa aiba impact pe viitor, este si Adunarea Generala a Forumului European de Tineret, de pe 19 noiembrie, cand Clujul trebuie sa fie pregatit sa gazduiasca cei mai reprezentativi lideri de tineret la nivel european!

Este un an important, crucial pentru buna desfasurare a evenimentelor din 2015, asa ca sa ne adunam tot entuziasmul si sa ne deschidem inspre Clujul dinamic si viu, Clujul aflat in plina dezvoltare, inspre Clujul tanar!

Marc Iulia
Redactor Cluj.com