Pregatirea materialelor pentru o pagina web

de | | 6 Minute

In articolul trecut v-am prezentat pasii necesari pentru gasirea unei firme ideale de web design. Dupa cum spuneam, realizarea unei pagini web poate fi o investitie foarte avantajoasa sau una inutila, in functie de cum este realizata.

In aceasta idee, in acest articol vom incerca sa va prezentam cativa pasi necesari si importanti, pe care trebuie sa-i faceti dupa ce ati gasit firma care va va realiza pagina web, pentru ca aceasta sa devina un proiect de succes.

1. Ce fel de pagina web iti doresti?
Aceasta este prima intrebare pe care trebuie sa o aveti in minte inainte de inceperea proiectului. Pagina web trebuie sa fie corelata cu activitatea pe care o va desfasura compania dumneavoastra. Daca va doriti o pagina cu vanzare de produse, veti opta pentru un magazin online, daca aveti nevoie de o prezentare a afacerii derulate, veti opta pentru o pagina web de prezentare.

Pagina de prezentare, este o pagina in care se prezinta o firma sau o organizatie, cu toate aspectele, si se concentreaza pe descrierea firmei si a serviciilor.

Magazinul online este un tip de pagina web, exclusiv adresata vanzarii de produse, care poate fi o combinatie intre o pagina web informativa cu cateva produse de vanzare si o solutie integrala de magazin online cu toate functiile aferente.

Este foarte important sa stiti de la inceput ce tip de pagina doriti, deoarece toti pasii care urmeaza sunt strans legati de acest aspect.

2. Sigla
Daca inca nu aveti o sigla, crearea unei sigle este unul dintre lucrurile importante inainte de a incepe realizarea paginii web. Sigla va va reprezenta compania, si va fi cel mai eficient mod prin care compania va va fi recunoscuta.

Este important ca sigla sa se realizeze la inceput, deoarece culorile predominante ale siglei se vor regasi in pagina dumneavoastra web.

Cu siguranta, designerul cu care veti lucra, o sa va ofere o multime de sfaturi utile pentru realizarea unei sigle. Din punctul nostru de vedere, cel mai important sfat pe care dorim sa vi-l oferim este vizibilitatea siglei. Este foarte important ca designul siglei sa fie vizibil indiferent de dimensiunea ei. Fie ca este de 2 m sau de 2 cm, sigla trebuie sa se vada si sa fie descifrabila.

3. Domeniul
Stim cu totii ca un site fara nume nu exista. Asadar, alegerea domeniului este un alt aspect important in realizarea unei pagini web.

Cu siguranta va ganditi ce nume sa alegeti si probabil cel al companiei va tenteaza cel mai mult.

Daca va doriti ca pagina dumneavoastra sa fie bine optimizata pe motoare de cautare, atunci numele domeniului este crucial in rezultatele pe care le poti obtine mai tarziu. De aceea, nu in toate situatiile numele companiei va fi cea mai buna alegere de domeniu. Optimizarea va fi mult mai buna daca va veti baza pe un cuvant de cautare, cum ar fi denumirea unui produs pe care il comercializati sau doriti sa-l promovati.

De exemplu: daca firma dumneavoastra doreste sa comercializeze telefoane mobile sau accesorii pentru telefoane mobile, atunci un domeniu bun ar fi accesoriimobile.ro sau .com.

Desi exista multe discutii referitoare la importanta numelui domeniului in partea de optimizare a site-ului, iar parerile sunt pro si contra, din experienta noastra de 14 ani si rezultatele obtinute, consideram ca numele domeniului este un lucru important in optimizarea paginii web.

Dupa ce ati ales numele, probabil va intrebati ce TLD (Top Level Domain) sa alegeti. Noi va recomadam sa alegeti .ro daca activitatea companiei dumneavoastra are loc in Romania si .com daca doriti un site international.

Acum vine pasul in care trebuie sa verificati daca domeniul ales este liber. Probabil la prima vedere veti avea impresia ca toate numele dorite pentru domeniul dumneavoastra sunt luate. Nu intrati in panica, acest lucru nu este adevarat, sunt multe domenii libere si se pot cumpara in 2 moduri:

  • puteti cumpara domeniul de la dealeri de domenii. Preturile sunt foarte avantajoase, pentru un domeniu .com pretul incepe de 7 euro/an, iar pentru .ro de la 30 de euro/viata.

  • daca nu gasiti numele dorit pentru domeniul dumneavoastra la dealerii de domenii, o alta optiune sunt paginile de licitatii, unde preturile sunt mai mari, dar consideram ca merita sa platesti cateva sute sau mii de euro in plus, pentru un domeniu pe care il vei folosi toata viata si care poate sa-ti aduca avantaje financiare.

Daca domeniul .ro este ocupat, iar .com este liber, puteti sa-l alegeti linistit, asta nu inseamna un dezavantaj pentru motoarele de cautare.

Pregatirea materialelor
Desi probabil va asteptati ca firma cu care veti colabora in realizarea paginii web sa va ajute cu textul pentru descrierea site-ului, cu fotografii sau cu alte materiale, ideal ar fi sa aveti textele si fotografiile pregatite pentru ca firma sa inteleaga clar nevoile dumneavoastra.

90% dintre persoanele care isi doresc o pagina web pentru prima data , stiu doar un lucru: “vreau o pagina web, restul nu ma intereseaza”. Aceasta este o atitudine gresita, in dezavantajul dumneavoastra, deoarece firma nu poate stii exact dorintele dumneavoastra, isi va da seama de anumite lucruri , dar nu de toate cele necesare.

Ceea ce firma de webdesign aleasa poate face, este de a va ajuta sa structurati un “site map” (o structura a paginii), care o sa va ajute sa vedeti lucrurile mai clar si sa pregatiti materialele necesare.

Dupa ce aveti un “site map” facut, va puteti concentra asupra textelor, fotografiilor sau altor informatii, in functie de tipul de pagina web ales.

Pregatirea textului
Textul folosit pe pagina dumneavoastra web are un rol foarte important si va avea 2 functii:

  • va prezenta informatia dorita

  • si va ajuta la optimizarea paginii intr-un mod corect si legal.

Nu este sigur ca firma aleasa va va prezenta modul prin care trebuie gandit un text pentru pagina dumneavoastra, pentru a ajuta la optimizare. De accea, daca va doriti ca pagina web sa fie bine optimizata, este foarte important ca textul sa se bazeze pe cuvintele cheie prin care doriti sa apareti pe Google.

Sunt mai multe reguli pentru scrierea unui text eficient pentru optimizare, de la repetitia unui cuvant cheie, pana la formularea acestuia, iar pe internet veti gasi o multime de sfaturi utile. Daca alegeti o alta firma sa se ocupe de optimizarea paginii dumneavoastra, este recomandat ca cele doua firme (firma care realizeaza optimizarea cu firma care realizaeaza pagina web) sa colaboreze si sa se consulte permanent.

Daca alegeti sa nu colaborati cu o firma specializata pe optimizare, atunci recomandam colaborarea cu un copywriter specializat pe partea de optimizare.

Pregatirea fotografiilor
Fotografiile alese pentru site-ul dumneavoastra vor fi “cartea de vizita” pentru o imagine profesionala si de calitate. Stiti vorba aceea: “ o fotografie face cat o mie de cuvinte”. Asadar, pozele folosite pe pagina web ar trebui sa fie proprii si de buna calitate. Daca nu reusiti sa folositi fotografii proprii de calitate, recomandam folosirea unor fotografii stock care se pot cumpara de pe internet, incepand cu pretul de 1 dolar, in functie de dimensiunea si tipul fotografiei.

Nu uitati ca fotografiile sunt foarte importante pentru imaginea site-ului dvs.; nu este nimic mai plistisitor si anost decat niste poze de proasta calitate sau invechite. De asemenea, nu recomandam in nici un caz folosirea unor fotografii copiate de pe alte site-uri.

Alte lucruri utile
Acum ca aveti textele si fotografiile pregatite, pe baza “site map-ului” puteti incepe sa pregatiti descrierea completa a paginii si sa stabiliti locul fiecarui text.

Atentie la structurarea paginii. Este dovedit ca primele 10 secunde sunt decisive pentru captarea atentiei unui vizitator pe site. Vizitatorul va ramane pe pagina dumneavoastra doar daca i se ofera ceea ce cauta sau daca vede ceva interesant.

Cel mai important loc al unei pagini web este partea de sus, header-ul, si partea dreapta. Aici trebuie sa se gaseasca lucruri interesante pentru vizitator, de exemplu promotii, produse recomandate, parerile clientilor, etc.

De asemenea, o pagina web atragatoare trebuie sa fie aerisita si sa o poti parcurge usor.

Daca ati terminat cu toate aceste lucruri, inseamna ca ati trecut peste ce e mai greu. Urmeaza sa stabiliti o noua intalnire cu firma de web design si sa discutati pas cu pas realizarea paginii web. Chiar daca intalnirea nu are loc fata in fata, este important sa se discute clar si la obiect, pentru a nu exista neintelegeri pe parcurs.

Firma de web design va va prezenta un layout a conceptului gandit pentru prima pagina. Daca este vorba despre o pagina tip magazin online, este bine sa se prezinte 3 layout-uri, pentru prima pagina, pentru pagina de listare a produselor si pentru pagina de descriere detaliata a unui produs.

Va recomandam sa aveti o intelegere concreta cu firma de web design, pentru a nu aparea discutii pe parcurs, deoarece o idee minora din punctul dumneavoastra de vedere, poate insemna un lucru complicat de introdus in proiect si poate insemna costuri suplimentare pentru dumneavoastra.

Din experienta stim ca de multe ori se intampla ca un client sa doreasca un element nou doar cand vede designul gata facut si este un lucru normal, dar este bine sa nu va asteptati ca toate ideile noi sunt incluse in acelasi pret. De cele mai multe ori aici apar neintelegerile intr-un proiect de web design si de aceea este foarte important sa stiti exact ce va doriti de la pagina dumneavoastra web, inca de la inceput.

La fel ca in articolul precedent, dorim sa mai subliniem o data cat este de important ca toate demersurile pentru pagina web sa se faca in scris si sa nu se bazeze pe o intelegere verbala. Proiectul dumneavoastra de vis poate deveni un produs de succes in viitor sau poate sa nu se finalizeze niciodata din cauza unei neintelegeri, iar ambele parti se vor simti victime.

Pentru mai multe detalii sau o consultanta GRATUITA va rugam sa contactati cu incredere:

Romania Web Design
www.RomaniaWebDesign.com
0752 110 109 sau 0264 546 789