Povești din turn – Turnul Pompierilor
„- Mă bade, cât ai de gând să șezi aci’ în turn? Crezi că atentează cineva la gulașu’ sau gomboții tăi cu prune?
– Șezi mă blând, că numa’ mă prefac de gardă! No, da’ amu’ că ai amintit, tare aș înmuie niște pită-n gulaș.
– Și io bade, și io. Haida dară să stingem foamea asta, că și eroii au nevoie de vitamine.”
Turnul Pompierilor, denumit inițial Turnul Lăcătușilor sau „Poarta Mică din ulița Săpunului”, a fost construit în anul 1574, ca parte a planurilor de apărare a orașului. Situat pe Strada Tipografiei, turnul a rămas printre puținele construcții medievale de apărare a Clujului ce rezistă până în zilele noastre.
Ulterior, în secolul XIX, turnului i s-au mai adăugat două etaje, funcționând pentru o perioadă de aproape 100 de ani, ca punct de observație al pompierilor. În vecinătatea turnului, riscul de incendii era foarte ridicat. Din acest motiv s-a considerat că este nevoie de ridicarea acestui mic turn, de unde pompierii verificau să nu se extindă incendiile spre partea centrală a orașului.
Acum câteva sute de ani, zona unde se află turnul era una poluată și săracă. Mirosuri neplăcute venite din atelierele săpunarilor, tăbăcarilor sau fierarilor, se perindau pe străduțele de la acea vreme. Până în secolul al XX-lea, nici o familie aristocrată nu s-a așezat în această zonă populată doar de căsuțe și cârciumi.
Tocmai amplasarea într-o zonă lipsită de importanță, la acea vreme, i-a asigurat turnului trăinicia. Acum însă, se dorește modernizarea turnului ce a devenit centru de cultură urbană. Chiar luna trecută s-a încheiat un concurs prin care se dorește revitalizarea acestui obiectiv turistic important al Clujului.
Dacă oamenii din acea vreme trăiau să vadă schimbările prin care a trecut Clujul, cu siguranță ar fi mândri că s-au păstrat bucăți importante din istorie. Pe lângă acestea, noul își face prezența și se îmbină cu trecutul într-un mod ce ne face să exclamăm „Fain îi Cluju’!”
„-No, ce zici bade? Cum se vede orașu’ de aici de sus?
– Ca scos din reviste!”