Povestea lui Sâmburel, magia de coacăze din Sâmboleni, Cluj
La aproximativ 50 de kilometri de Cluj, undeva între Mociu și Cămărașu, pe dealurile Sâmboleniului crește frumos o plantație de coacăze negre și roșii. Consecința plantării și mânuirii coacăzelor, cu grijă și dragoste, se numește Sâmburel și este „probably the best” dulceață de coacăze 100% naturală pe care am încercat-o vreodată.
Sâmburel este plantat
Chiar la Sâmboleni în sat,
Crește frumos în grădină
Lucrat și cules de mână.
Fierbe-n oala ceea mare
Doar cu zahăr și…răbdare,
Sănătos, gustos, se știe
Savurați cu bucurie!
De la pași mici la sâmburi mari
Vlad-Liviu Pop e un om cald și simplu. La un eveniment matinal recent petrecut la Cluj Hub, era foarte atent la cum își servea oaspeții cu un snack dulce (biscuiți cu dulceață de coacăze, cine să reziste?!), iar oamenii goleau încontinuu tăvile.
„Dulceață de coacăze roșii, de coacăze negre și mix, asta facem. Știi că e magie dulceața asta, mai ales în cheesecake sau în clătite?”
Nu știam, dar ce aromă intensă și ce textură cărnoasă am descoperit de la prima îmbucătură!
Împreună cu fratele meu, Mihai, am început acum aproximativ 6 ani cu o plantație mică. Ne doream o plantație de fructe de pădure care să producă pentru noi, pentru familie și prieteni. Am încercat mai întâi cu afine și cătină, dar afinele s-au uscat toate în primul an, iar cătina cam jumătate din tufe s-au uscat în anul următor. Asta cu toate că în zonă cresc tufe de cătină sălbatică. Ne-am decis apoi să înlocuim tufele uscate cu tufe de coacăz, iar anul trecut chiar am triplat plantația. Coacăzele s-au dezvoltat neașteptat de bine.
Soției mele îi plac foarte mult coacăzele, dar eu nu eram la fel de fascinat la început, nu le apreciam la justa lor valoare. Pe urmă am ajuns să le apreciez într-atât încât, când culegeam vara, o boabă mergea în găleată, una în gură. E o bucurie enormă să vezi butașii plini cu fruct la recoltă.”
Deja după primii doi ani de la plantarea inițială, au apărut și primele coacăze, mai mare bucurie pentru micii producători.
”Inițial ne-am propus să ne axăm doar pe fructul în sine, dar n-am putut rezista tentației de a și produce o dulceață de coacăze făcută natural. Așa am ajuns să transformăm aproximativ 130 de kilograme de fruct în 400 de borcane de 300 de mililitri. Asta e producția noastră pe un an. E mică, dar ne mândrim cu ea. Adică nu folosim erbicide, nimic chimical, totul e îngrijit și cules manual, e ca o mică tradiție de familie din care, întâmplător sau nu, iese o bunătate de dulceață.”
Deocamdată, nu găsiți borcanele de Sâmburel în comerț, pentru că vor să testeze momentan piața și reacția ei la Sâmburel. Un borcan de Sâmburel costă doar 15 lei și se comandă direct de la producător, pe Facebook, telefon sau email.
„Chiar dacă nu suntem pe rafturile magazinelor, participăm la tot felul de evenimente. Am fost, spre exemplu, la grădinița fiicei mele, la aniversarea instituției, am sponsorizat evenimentul și de-acolo am făcut și vânzare.”
Ce soiuri de coacăze negre și roșii produc Sâmburelul
Frații Pop au ales să cumpere butașii de coacăz din Cuzdrioara, unde au optat pentru patru soiuri foarte căutate și apreciate de coacăz: Tisel și Tiben pentru coacăz negru, respectiv Jonkheer van tets și Rotom pentru coacăz roșu.
Sunt soiuri importate din Polonia și Olanda care au o valoarea nutrițională ridicată și se comportă exemplar pe plantație. Soiul Tisel este chiar cunoscut ca fiind valoros pentru fructele foarte mari și de calitate, dar și pentru rezistența la boli. La fel ca celelalte trei soiuri de pe plantația din Sâmboleni, soiul Tisel nu este pretențios și se dezvoltă rapid, oferind o productivitate ridicată.
Plantația de coacăz de pe dealurile Sâmboleniului este aparent singura care produce exclusiv coacăze roșii și negre. Așa cum spune și Vlad, chiar dacă înființarea unei plantații nu necesită lucrări deosebite pe teren, îți ia timp și energie să investești în ea și să aștepți roadele cu răbdare muncii tale.
Beneficiile principale ale consumului de coacăze?
Fructele de coacăz negru au un conținut extrem de bogat în vitamina C (150 – 300 mg / 100 g coacăze negre), adică de 5 ori mai mult decât lămâile. Sunt, de asemenea, foarte generoase cu alte vitamine (A, B, E, K, P) și minerale (Magneziu, Fier, Calciu, Potasiu, Mangan etc.).
Antocianinele conținute în fructul de coacăz ne protejează îndeosebi inima, ficatul și rinichii de boli. Au un efect revitalizant, unii cercetători susținând că infuzia din frunzele de coacăz negru creşte secreţia glandelor care produc adrenalina. Fructele de coacăz sunt excelente pentru digestie, dar și pentru problemele respiratorii.
Nu, în ultimul rând, așa cum am aflat de la Vlad-Liviu Pop, dulceața obținută din coacăze negre și roșii face extrem de bine la moral și sănătate. 🙂
Pentru o comandă urgentă sau mai puțin urgentă de Sâmburel, apelați cu încredere aici!