Una dintre bijuteriile arhitecturale din Cluj-Napoca este cea a cazinoului, aflată în Parcul Central. Clădirea poartă denumirea de Cazinoul din Cluj-Napoca, fără să fi fost însă vreodată un cazinou în adevăratul sens al cuvântului.
Rolul clădirii a fost schimbat adesea în istoria de mai bine de 100 de ani, de la organizarea unor baluri, nunți, evenimente, dar a fost și muzeu, școală de arte frumoase și a intrat și în ograda Televiziunii Publice. După o perioadă în care s-a aflat într-o stare precară, cazinoul a fost restaurat și astăzi reprezintă una dintre cele mai frumoase clădiri din Cluj-Napoca.
Deși a păstrat denumirea de cazinou, aici nu au fost organizate niciodată turnee de Poker, nu au fost amplasate mese de ruletă cu scopul de a se juca sau aparate de tip slot machine. A existat, într-adevăr, o masă de ruletă amplasată la etaj, dar rolul a fost mai degrabă decorativ. În plus, clădirea are aspectul unui cazinou, aducând aminte de eleganța pe care acestea le aveau în secolul al XIX-lea.
Cum a început povestea cazinoului din Cluj-Napoca
Construcția cazinoului din Cluj-Napoca datează din anul 1897, iar arhitect a fost un om care și-a pus amprenta asupra modului în care arată și astăzi orașul. Este vorba despre Lajos Pakey, omul care a proiectat numeroase clădiri istorice din Cluj-Napoca, dar și Hotelul Continental. În ce privește cazinoul, Lajos Pakey a folosit ca inspirație Palatul Sanssouci din Postdam, Germania. Iar imediat după inaugurare locul a devenit unul dintre cele mai populare din Cluj-Napoca, ce impresiona prin arhitectură și eleganța sa. Pe atunci, Chioșcul era denumirea cel mai des întâlnită printre localnici, iar scopul său era organizarea unor baluri elegante pentru marile personalități ale acelor vremuri. Locul era cu siguranță unul spectaculos, dacă ne gândim la terasa imensă și la fântâna arteziană impunătoare.
Câteva decenii mai târziu, când România a intrat în perioada interbelică, scopul clădirii a fost schimbat. Aici a fost sediul Muzeului Etnografic, dar a fost și gazda unei școli de arte frumoase. Venirea comunismului în România a schimbat din nou rolul clădirii, iar locul a ajuns un pavilion al mostrelor textile și de încălțăminte, pentru ca în anii ’70 să fie transformat într-un restaurant. Numele – ales deloc întâmplător – era Restaurant Casino. Astfel, aici se organizau nunți, petreceri și evenimente și lucrurile aduceau aminte de scopul inițial al clădirii.
Căderea regimului comunist a dus clădirea în ograda Televiziunii Publice, iar în anii următori a început să se degradeze. Lucrurile s-au schimbat însă în 2012, când superba clădire a fost restaurată. Din acel moment a devenit Centru de Cultură Urbană și astfel cazinoul reprezintă un punct de interes în Cluj-Napoca. Astfel, în ultimii ani în acest loc au fost organizate evenimente precum Jazz in the Park, Zilele Clujului, Tango Cazino, Bookfest și Festivalul Interbelic.
Cazinourile vechi din România își recapătă farmecul de odinioară
La finalul secolului al XIX-lea și la începutul secolului XX, în România au fost construite mai multe cazinouri ce impresionau prin arhitectura deosebită. Vorbim, desigur, de cele din Vatra Dornei, Arad și Constanța. Cu trecerea anilor, ele s-au degradat însă, dar autoritățile au început ample proiecte pentru restaurarea lor. Desigur, locurile nu vor mai avea ca scop jocurile de noroc, ci vor fi transformate în muzee, săli de evenimente și vor putea primi turiști.
Un exemplu elocvent este cel al cazinoului din Constanța. Simbol al orașului Constanța, cazinoul aflat pe faleză este în plin proces de restaurare și lucrările ar putea fi gata în 2022. Cazinoul din Constanța a fost inaugurat în 1910 și a fost construit de arhitectul de origine franceză Daniel Renard într-un stil Art Nouveau. Cazinoul impresiona prin eleganță, iar în decursul anilor a suferit mai multe lucrări de restaurare și modernizare, în 1934 și 1986. După Revoluție a ajuns însă în paragină, dar acum este în plin proces de restaurare și va fi cu siguranță un punct de atracție pe care orașul Constanța îl va avea în momentul în care lucrările vor fi gata.
Cazinoul din Vatra Dornei, finalizat în 1898, are și el o poveste aparte, fiind unul dintre cele mai elegante locuri din regiune în acea perioada, la care se adunau nume importante. De altfel, printre cei care i-au trecut pragul s-a aflat inclusiv împăratul Franz Joseph al Austriei. În prezent monument istoric, cazinoul din Vatra Dornei se află și el în plin proces de restaurare și va fi gata în anii următori. El va fi transformat însă în muzeu.
Un alt cazinou spectaculos din țara noastră este cel din Arad, construit în stil neobaroc și finalizat în anul 1872. Pe lângă că a fost un cazinou, aici au mai avut loc evenimente, a fost sală de expoziții, restaurant și bar la un moment dat. Lucrările pentru refacerea sa au început în 2018, iar cazinoul din Arad va fi transformat în sală de evenimente.