Strada Potaissa se transformă din nou în „Piața de flori altfel”

de | | 3 Minute

Strada Potaissa prinde din nou viață

Pentru al treilea an la rând, Strada Potaissa se transformă în Piața de flori altfel. Astfel, în perioada 14-16 iunie 2019 producători locali, florării și floriști creativi își mută activitatea pe această stradă căreia Clujul îi declară din nou un sincer „Mi-e Dor de Tine”. Proiectul, organizat de Asociația Daisler și inspirat de evenimentele de tipul Street Delivery, transformă an de an strada Potaissa în cea mai inedită piață de flori din oraș.



 

În acest an, piața de flori se extinde

Vestea bună este că spre deosebire de anii precedenți, în acest an piața de flori de pe strada Potaissa se extinde, dublându-și dimensiunile. Evenimentul se va desfășura astfel pe porțiunea cuprinsă între intersecția străzii Potaissa cu strada Napoca, respectiv cu strada Universității.

Cu acordul vecinilor, accesul auto va fi așadar restricționat pe strada Potaissa și pe strada Fortăreței (parțial) în weekend-ul 14-16 iunie.

Strada Potaissa Piața de flori altfel
? Vlad Cupşa ◘ http://komiti.media/

Programul din „Piața de flori altfel”

Iubitorii de plante, de frumos și cei interesați de modul în care spațiile urbane pot fi reconectate la viața comunității, sunt așteptați în weekend-ul 14-16 iunie 2019, între orele 10:00 – 23:00, pe strada Potaissa.



Programul va include workshop-uri speciale pentru pasionații de plante și flori, îndrăgitul schimb de plante, statui vivante și tineri artiști care își vor expune talentele în strada devenită o scenă nonconformistă. Nu va lipsi nici muzica, iar scena va fi în acest an mutată în zona de curbură a vechiului zid al cetății. Programul muzical va fi anunțat pe pagina de Facebook a evenimentului » aici.

Duminică, 16 iunie, reprezentanții Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, alături de inițiatorii proiectului și locuitorii de pe strada Potaissa vor lua loc la o masă de discuții privind modul în care strada Potaissa ar putea fi reintrodusă în circuitul public de interes, dezbătând eventuale soluții pentru permanentizarea acestui proiect.

Strada Potaissa Piața de flori altfel
? Gabriel Aldea ◘ https://komiti.media/

Florării, producători locali și floriști

Numeroși expozanți, unii prezenți în cadrul evenimentului și în anii trecuți, vor da viață (la propriu) străzii Potaissa.

Și-au confirmat deja prezența: Lavender Farm, Vivaflor Boutique, Edith și Zsolt Daradics – producători locali, Flowers by Lorena și Sempervivum, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Diana Țirlea – producător local, Corina Lăpădean – producător local, Grădina Cactușilor din Arad, Traian Morar – producător local, Bio Impact, Lucian Aurelian Chiorean – producător local, Maria și Ioan Dobocan – producători locali, Radu Tolan – producător local, Spiraea Gardens, Monica Borsai – producător local, Grădina viselor din Sibiu ș.a.


 

De asemenea, specialiști din cadrul Asociației Peisagiștilor din România – Filiala de Nord-Vest vor reveni pe strada Potaissa, transformând anumite zone ale zidului vechii cetăți medievale a Clujului în spații de relaxare și de întâlnire.

Evenimentul se bucură de vecini buni și în rândul localurilor care funcționează în zonă: Makeba, DOT, La Țevi și Visuin. Terasele acestora se vor transforma tematic și ele, venind în întâmpinarea publicului iubitor de plante.

Strada Potaissa Piața de flori altfel

Despre „Strada Potaissa – Piața de flori altfel”

Inițiativa proiectului aparține Asociației Daisler, care își propunea în urmă cu 3 ani să testeze modul în care comunitatea reacționează la transformarea străzii, scopul final fiind reintegrarea acesteia în dinamica urbană.

„Strada Potaissa este un proiect inspirat de seria de evenimente de tipul Street Delivery, după care mai funcționează în Cluj-Napoca inițiativa Someș Delivery. Un alt eveniment care ne-a inspirat a fost celebrul Femei pe Mătăsari, care debutează cu a șaptea ediție zilele acestea la București. Facem aceste mențiuni datorită respectului față de eforturile și munca enormă pe care organizatorii celor două evenimente le-au depus în fiecare an, cu mult înainte ca inițiativa noastră să existe.”



Asociația Daisler este cea care a făcut posibil și îndrăgitul proiect „Lights On Romania”, aducând pe străzile Clujului, timp de șase săptămâni, primul circuit de instalații de lumină din România.

Proiectul Strada Potaissa – Piața de flori altfel este în acest an susținut de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Visit Cluj, Consiliul Județean, Mercator Medical, Târgul de Cariere, Nea Garden Center, Ambient Cluj-Napoca, Asociația Peisagiștilor din România – Filiala de Nord-Vest, Cluj Guided Tours și Magic FM.