Porți din Cluj: căi de acces în sufletul orașului. Galerie FOTO – Partea I

de | | 4 Minute

Scurte opriri în fața unor porți din Cluj

Așa cum am promis cândva, clădim treptat o galerie foto specială în care ne-am propus să așezăm ca într-un puzzle… porți din Cluj. Demersul nu ne este străin; în urmă cu mai mulți ani ne-am familiarizat cu porțile Clujului văzute prin prisma comunității. Ele, porțile, se schimbă însă odată cu orașul, sunt elemente arhitecturale ce spun povești urbane de acum și de demult.

Dincolo de porți, știm că orașul adăpostește curți interioare și locații de-un farmec aparte, ce-și au propria viață, propriul ritm – adesea diferit de cel cu care suntem familiarizați. Porțile sunt aceste punți de legătură și de trecere între două clujuri diferite. Menirea lor de a mijloci relația dintre cele două lumi, alături de aspectul enigmatic și seducător uneori, încărcat de istorie alteori, stau la baza fascinației noastre pentru porțile Clujului. 

În drumurile noastre cotidiene, le-am aruncat priviri curioase, le-am lăsat să-și spună poveștile. În cele din urmă, am adunat aici câteva porți din Cluj care ne-au solicitat tăcute atenția. Descoperim Clujul din poartă în poartă… 

Porți din Cluj

Piața Unirii 7

În Piața Unirii 7 găsim poarta de la sucursala BNR. Încă de acum 70 de ani, în această clădire are loc activitatea Băncii Naționale a României. 

Imobilul a fost construit în anul 1913 și a servit inițial ca locuință pentru Cassa de Păstrare și Banca de Credit din Cluj SA, iar acum este parte din lista monumentelor istorice.

În perioada cuprinsă între anii 2004 și 2008, clădirea a fost consolidată și restaurată sub îndrumarea arhitectului Adrian Spirescu, dedicându-se eforturi considerabile pentru păstrarea intactă a caracteristicilor arhitecturale originale.

Porți din Cluj căi de acces în sufletul orașului. Galerie FOTO - Partea I (8)

📸 @valianglehelescu

Albert Einstein 14

Poarta albastră de mai jos o găsim la Centrul Comunitar Județean, clădirea care după cum ne indică și inscripția alăturată porții, „a găzduit resortul cultelor și instrucțiunii publice al consiliului dirigent între anii 1919-1920 și primul sediu al direcției pentru Transilvania al arhivelor statului sub conducerea istoricului Ștefan Meteș, între anii1923-1937.”

Centrul Comunitar Județean a făst reabilitat prin 2012-2013, iar prin lucrările de modernizare s-a încercat să nu se deterioreze aspectul inițial al clădirii, deoarece zona este una istorică.

Porți din Cluj căi de acces în sufletul orașului. Galerie FOTO - Partea I (10)

Strada Iașilor 29

„Poartă de pe strada Iașilor, care a beneficiat de o recondiționare, în urma căreia se pot observa elementele arhitecturale sculptate de lemn, în care timpul a marcat o anumită patină. Sunt atent mereu și la clanțe, care de cele mai multe ori sunt cele originale, precum aceasta”. spune autorul fotografiei, @cluj_arhitecture

Porți din Cluj căi de acces în sufletul orașului. Galerie FOTO - Partea I (6)

Iuliu Maniu 14

Și pe strada Iuliu Maniu 14 agăsim o poartă impresionantă, care azi adăpostește un cabinet medical. Nu știm însă ce a fost aici înainte. Dacă aveți idee, dați-ne de știre. 🙂

Porți din Cluj căi de acces în sufletul orașului. Galerie FOTO - Partea I (9)

📸 @valianglehelescu

Iuliu Maniu 1

De la începutul anului 2023, în spatele porții de pe Iuliu Maniu 1, în incinta Palatului Status-ului romano-catolic sau a Clădirilor în oglindă, cum obișnuim să le numim, găsim Centrul pentru Tineret Cluj. 

Cu mult înainte, până la sfârșitul secolului al XIX-lea, în apropierea bisericii Sfântul Mihail din Piața Unirii se găseau case cu prăvălii ce făceau parte din posesiunile bisericii catolice. Din cauza aspectului neplăcut al acestor construcții, autoritățile locale le-au demolat și au acordat compensații bisericii. 

În locul lor, începând cu anul 1898, au fost ridicate cele mai rafinate palate din Clujul secolului al XIX-lea, Clădirile în oglindă. 

Porți din Cluj căi de acces în sufletul orașului. Galerie FOTO - Partea I (1)

📸 @valianglehelescu

Poarta Bisericii Sfântul Mihail Cluj 

Poate una dintre cele mai admirate porți din Cluj de către turiști și chiar și localnici, poarta bisericii din Piața Unirii, deasupra căreia se văd blazoanele de rege al Ungariei, împărat Romano-German și rege al Cehiei ale lui Sigismund de Luxemburg (1368-1437) care a jucat un rol important în construcția bisericii.

Porți din Cluj căi de acces în sufletul orașului. Galerie FOTO - Partea I (2)

Deasupra porții se află statuia arhanghelului Mihail, care este amplasată conform inscriptiei din dreapta, în 1442. Deasupra inscripției s-a aflat cândva un basorelief reprezentandu-l pe Moise. 

Porți din Cluj căi de acces în sufletul orașului. Galerie FOTO - Partea I (3)

În imagine se poate vedea impozantul portal baroc care a străjuit intrarea în biserică până în anul 1899, an în care a fost mutat în faţa Bisericii Romano-Catolice Sfinţii Petru şi Pavel (Bulevardul 21 Decembrie 1989). Portalul, cu grupul statuar Sfântul Mihail, a fost realizat, în 1747, de Kőnig János la cererea bisericii catolice, în amintirea epidemiei de ciumă din anii 1738-1742. Foto: Veress Ferenc

Porți din Cluj căi de acces în sufletul orașului. Galerie FOTO - Partea I (4)

Poarta bisericii Sfântul Mihail într-o după-amiază însorită din 1869. Veress Ferenc (foto: András Vajda în Amintiri din Vechiul Cluj)


Foto: Vali Anghelescu (Instagram & Facebook), @cluj_arhitecture, Amintiri din Vechiul Cluj

Articol de Iulia Marc și Mălina Hăineală