Poligonul de Tir: Cei mai buni trăgători se bucură ca niște copii

de | | 3 Minute

Poligonul de Tir: Cei mai buni trăgători se bucură ca niște copii

Poligonul de tragere indoor din Cluj-Napoca a fost înfiinţat în anul 2012, deși ideea de a deschide o asemenea locație exista de mult timp, de aproape 20 de ani. Unul dintre fondatorii Poligonului de Tir Cluj, Claudiu Fechete, trage cu arma încă din 1990.

Visul de a avea in Cluj un poligon de tragere privat a devenit realitate numai după ce au apărut modificări la legea armelor și munițiilor. „În anul 2011, au apărut modificări privind legea armelor și munițiilor, în sensul că aveau dreptul să tragă cu arme letale și persoanele cu vârsta de 18 ani , pe baza actului de indentitate”, spune Claudiu Fechete, instructorul de tir sportiv, cu o experiență de 10 ani în domeniu.

La Poligonul de Tir Cluj activează în prezent cinci instructori, Claudiu Fekete, cu o experiență de 10 ani, alți doi instructori cu o experiență de cinci și, respectiv, trei ani, în antrenamentul tirului sportiv. Doi instructori urmează cursurile Școlii de Antrenori de Tir de la București, astfel că toți clujenii care frecventează Poligonul de Tir au parte de o instruire profesionistă.

Tirul sportiv este un sport individual destul de greu, necesită multă răbdare. Pentru a face performanță trebuie să fii pregătit bine fizic și psihic. „Ai nevoie de rezistență și echilibru emoțional foarte bun. În sportul de echipă, dacă ai un insucces se compensează cu efortul depus de ceilalți coechipieri, dar, în tirul sportiv acționând individual, orice greșeală este numai a ta și poți să ratezi. Nu este nimeni alături să te susțină, ești doar tu.”, afirmă Claudiu Fechete.

la tinta Poligonul de ti

De asemenea, nu e la la îndemâna tuturor să facă performanță: „Echipamentele sunt destul de scumpe. Un pistol de tir sportiv costă de la 2.000 de euro în sus”. Iar antrenament „nu poți să faci decât într-un spațiu autorizat”, este de părere același instructor clujean.

De aceea, la Poligonul de Tir Cluj, în afară de persoanele care doresc să facă performanță, se pot pregăti și amatorii. Încă de la primele lecții cei care doresc să se inițieze în trasul cu arma sunt familiarizați mai întâi cu măsurile de siguranță privind acest sport. „Este foarte important să știe că în poligon se trage cu arme letale. Ținem la siguranța celor care instruiesc și a cursanților. În prima ședință, ne interesează să manipuleze corect arma, să nu pericliteze siguranța celorlalți trăgători”, precizează Claudiu Fechete.

foto fata tragand poligonul de

În acest sens, începătorii în ale tirului sportiv sunt învățați cum să tragă, cum să apese pe trăgaci, cum să respire, poziția corpului etc. Poligonul de Tir Cluj organizează pentru amatori o dată pe lună sau bilunar competiții cu reguli stricte, clasamente, iar cei mai buni trăgători sunt recompensați cu medalii și diplome.

„E o mândrie când știi că cineva a luat totul de la zero și a ajuns să tragă cel mai bine într-un concurs”, spune instructorul clujean. Pe de altă parte, bucuria câștigătorilor este imensă, într-o competiție fie ea chiar una de tras cu arma. „Sunt oameni mari, dar se bucură precum niște copiii.”

Pregătirea pentru aceste competiții se face la Poligon și asistată tot timpul de antrenori. „Îi încurajăm, uneori tragem și noi instructorii, facem demonstrații. Așa le arătăm unde trebuie să ajungă. În final, fiecare se motivează singur, fiecare trebuie să știe unde vrea să ajungă”.

În dorința de a promova și mai mult tirul sportiv la Cluj, Poligonul de Tir va deschide, până la sfârșitul acestui an, o nouă locație Poligonul de Tir cu aer comprimat, unde se vor putea antrena și persoane care nu au împlinit încă vârsta de 18 ani.

Fotografi: Mădălin Găgeanu

Birtalan Blanka

Contact:

Adresa : str. Calea Baciului nr. 179B Cluj Napoca
Telefon : 0752.415.777
Email : [email protected]
Web: poligondetircluj.ro
Facebook: facebook.com/poligon.clujnapoca

Tia Sirca

redactor Cluj.com