Poduri în Cluj: alte 8 punți de legătură ale orașului (Partea a II-a)

de | | 4 Minute

Poduri în Cluj: alte 8 punți de legătură ale orașului (Partea a II-a)

Cu Someșul Mic străbătând orașul, podurile Clujului sunt componente urbane „viscerale”.

Totuși, adesea cad în uitare, sunt neglijate și prea puțin puse în valoare. Podurile și pasarelele peste Someș au avut și încă au un rol de bază în dinamica urbană.

În timp ce administrația locală a început deja demersuri de reabilitare și renovare în cazul multora dintre ele, e momentul să ne îndreptăm și noi atenția înspre aceste punți de legătură între oameni și oraș.

În Podurile Clujului, legături între oameni și locuri (Partea I) am vizitat la pas 7 poduri din Cluj: podul Elisabeta, podul de lângă Grand Hotel Napoca, podul Garibaldi, pasarela peste Someș de lângă Parcul Iuliu Hațieganu, podul Nemților, podul de lângă ștrandul West-Sun și Podul Mare al Orașului (str. Horea).

Ne continuăm plimbarea pe alte 8 punți de legătură ale orașului, începând cu…

#8 Podul Traian

Lucrarea de execuție a podului a început încă din anul 1928, revenindu-i la acea vreme, în urma unei licitații, aceleiași firme care a câștigat și licitația pentru construirea Catedralei Ortodoxe din Cluj-Napoca (Ing. Tiberiu Eremia).
Lucrările s-au realizat pe baza proiectului întocmit de inginerii Edmund Sebestyen și Eduard Meisel, motto-ul acestui proiect fiind unul sugestiv: „Decebal”.




Podul a fost dat înspre folosință în toamna anului 1931, iar în ianuarie 1932 au avut loc lucrările pentru iluminarea publică. (sursă informații: prof. Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, prin Biroul Mass-Media al Primăriei Cluj-Napoca)

Contrar funcției sale actuale, inițial, podul se afla la marginea Clujului și era folosit de către cei care nu doreau să tranziteze orașul prin centrul său.

În perioada august 2016 – iunie 2017, vechiul pod a fost complet demolat și un altul i-a luat locul. Podul Traian a fost redeschis circulației rutiere și pietonale pe 30 iunie 2017.

podul Traian 1 Poduri în Cluj

#9 Podul de lângă Piața Abator – Str. Daniil P. Bărceanu

Podul din Piața Abator a fost construit în anii ‘50 în locul unui vechi pod de lemn și reprezintă, la ora actuală, una dintre principalele căi de ocolire / rută alternativă spre și dinspre centrul Clujului, făcând legătura est-vest.

Abator2 (Large) poduri in cluj

#10 Pasarela de lângă Parcul Feroviarilor

Înspre capătul nordic al Parcului Feroviarilor, la intersecția dintre str. Căii Ferate cu str. Oașului, se află încă o pasarelă peste Someș.



Aceasta a fost construită în anii ‘80 cu scopul de facilita accesul muncitorilor care veneau dinspre Gară sau cartierul Iris înspre intreprinderea Clujana. Până la momentul respectiv, cel mai apropiat pod care putea fi utilizat în acest sens era podul din Piața Abator.
Odată cu mult așteptata reabilitare a Parcului Feroviarilor, este posibil ca și pasarela aceasta să fie pusă în valoare.

boroshu-2 pasarela parcul feroviarilor

#11 Podul de pe strada Porțelanului

Podul de pe strada Porțelanului a fost construit în anii 1975-1976, în urma inundațiilor din anul 1975 când vechiul pod de aici, îngust, pe șine, disponibil doar pentru pietoni și vagonete, s-a surpat – fiind astfel necesară reconstruirea lui.



Pentru o bună perioadă de timp a fost folosit de către muncitorii care mergeau din Iris spre Clujana.

#12 Podul de pe strada Fabricii

Cu o lungime de peste 1 km, podul de pe strada Fabricii este cel mai lung pod ce trece peste Someșul Mic. Cu 4 benzi de circulație și trotuare pentru pietoni, sprijinite pe piloni și arcade puternice, podul de pe strada Fabricii face legătura între cartierele Mărăști, Iris și Zona Industrială Est.

Fabricii7 podur in cluj

#13 Pasarela de pe strada Fabricii de Zahăr

În vechea zonă industrială a Clujului, pe lângă strada Fabricii de Zahăr, exista deja o pasarelă ce permitea pietonilor să treacă dinspre actualul cartier Bulgaria înspre Zona Industrială Est. În urma inundațiilor din anii ‘70, pasarela a cedat și o alta a fost construită în locul ei.

#14 Podul de pe strada Beiușului

Podul de pe strada Beiușului a fost construit în anii ‘80 și asigura la vremea respectivă accesul mașinilor de mare tonaj spre laminoarele de la CUG.

#15 Podul de pe strada Căpitan Grigore Ignat

Cel mai nou din rândul celor 15 poduri ale Clujului este cel de pe str. Căpitan Grigore Ignat. Podul a fost construit între anii 2000-2002, în locul unui pod de lemn, fiind renovat în 2014 și reprezintă o cale de acces și punte de legătură între Someșeni și zona industrială a orașului, precum și între Mărăști / Bulgaria și zona în care se află, de exemplu, compania Emerson.



Vă invităm să descoperiți și celelalte 7 poduri ale Clujului → Partea I – AICI.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Iulia Marc, redactor Cluj.com
Cu ajutorul voluntarilor Andrada Beldean (elevă, 16 ani) și Laura Lazăr (elevă, 17 ani) – în cadrul programul de voluntariat EduBiz la redacția Cluj.com
? Primăria Cluj-Napoca, Laura Lazăr, Lázár Hunor