Podul Nemților, un pod cu o însemnătate istorică pentru clujeni, va fi reconstruit în centrul orașului

de | | 2 Minute

Podul Nemților, un pod cu o însemnătate istorică pentru clujeni, va fi reconstruit în centrul orașului

Un nou pod pietonal care are o însemnătate istorică pentru clujeni va fi construit în centrul orașului. Este vorba despre Podul Nemților, care va lega străzile Barițiu de Drăgălina, și care la aproape 100 de ani va fi readus în istoria și harta turistică a orașului. 

Podul Nemților a fost primul pod suspendat și acoperit din oraș. Construit în secolul al XVIII-lea, podul Nemților era folosit de trupele imperiale pentru a accesa fortificația de pe Cetățuie. De-a lungul timpului podul a fost distrus de inundații și mai apoi refăcut, îar în anul 1926 a fost dezafectat. 

Autoritățile locale au adus în discuție un astfel de proiect de reconstrucție a podului încă din anul 2015, însă abia anul acesta Primăria Cluj a prevăzut fonduri pentru a porni proiectul de refacere a podului Nemților. 

„Istoria acestui pod începe în 1735, după construirea fortificației imperiale austriece de pe Cetățuie, când s-a considerat necesar existența unui pod peste Someș care să fie destinat exclusiv uzului garnizoanei imperiale. Podul ridicat cu această ocazie, în zona actualei Case Tranzit, a fost un pod suspendat, o realizare tehnică deosebită pentru acea perioada, și a intrat în conștiința clujenilor sub numele Podul Nemților. 

Fiind pietonal și păzit în permanență de soldații din garnizoana imperială, Podul Nemților a fost primul și singurul pod acoperit. Datorită uzurii a fost desființat la începutul secolului XX.” spune viceprimarul Dan Ștefan Tarcea pe Facebook. 

Noul pod al Nemților va fi readus în istoria și harta turistică a orașului și va crește valoarea turistică a întregii zone care este, în prezent, în plină modernizare (amenajarea străzii Dragalina, precum și readucerea în spațiul verde a Canalului Morii).

Foto: Vechiul Cluj


Simplu și rapid, pe Cluj.com găsiți informațiile de care aveți nevoie! De asemenea, pentru a fi în pas cu noutățile și evenimentele din Cluj, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook și Instagram.