Plantăm ”Book”-urie la sat – un nou proiect lansat de Asociația Apartenența

de | | 2 Minute

Plantăm ”Book”-urie la sat  – un nou proiect lansat de Asociația Apartenența

Acces la carte și lectură pentru peste 600 de copii din mediul rural din județul Cluj

Plantăm ”Book”-urie la sat este un proiect inițiat de Asociația Apartenența, din Cluj-Napoca, finanțat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland Romania  și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Prin acest proiect, Asociația Apartenența își propune să faciliteze accesul la carte și lectură pentru peste 600 de copii, cu vârsta cuprinsă între 3-10 ani, din 10 sate din județul Cluj.

În România, 42% dintre elevi sunt considerați „nefuncționali”, iar 47% – „minim funcționali” atunci când vine vorba de înțelegerea unui text citit. Aceștia nu pot interpreta informatțile date și nu pot formula idei proprii – arată un studiu realizat de Platforma Digitală pentru Îmbunătățirea Performanței Școlare, Brio, cu 31.590 de elevi din clasele I-VIII. Plantăm ”Book”-urie la sat  - un nou proiect lansat de Asociația Apartenența (2)

Țara noastră ocupă ultimul loc în Europa la consumul de carte. Conform statisticilor Eurostat din 2019 – peste 90% dintre români nu cumpără nici măcar o carte pe an. În sate, accesul copiilor la lectură este și mai anevoios.

Proiectul Plantăm ”Book”-urie la sat începe cu o campanie de donare de cărți pentru copii, organizată în perioada 27-29 septembrie, la Festivalul Internațional de Carte Transilvania, desfășurat în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Clujenii sunt îndemnați să doneze cărți pentru copii, potrivite pentru vârstele 3-10 ani, care vor ajunge la școlile și bibliotecile din 10 sate din județul Cluj.

”Ne propunem, prin această campanie, să adunăm minim 600 de cărți pentru copii, care să ajungă în satele din județul Cluj. Îndemnăm clujenii să arunce o privire în bibliotecă și să aleagă titlurile care ar putea face, cu adevărat, o diferență în dezvoltarea copiilor din mediul rural. Fiecare carte donată este importantă, fie că sunt titluri noi sau vechi, orice contribuție contează.” spune Cristina Clima, fondatoarea Asociației Apartenența

În a doua etapă a proiectului Plantăm ”Book”-urie la sat – Asociația Apartenența va organiza Ateliere de povești pentru copii, în 10 sate din județul Cluj. Atelierele vor fi ținute împreună cu scriitori români, bibliotecari, educatori și învățători, unde se vor citi povești, se vor analiza și crea personaje, cu scopul de a dezvolta imaginația, de a stimula creativitatea copiilor și de planta dragostea pentru citit.

Mai multe despre proiectul Plantăm ”Book”-urie la sat, precum și alte inițiative ale Asociației Apartenența, puteți vedea pe pagina Apartenența.

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, social, mediu, sănătate, cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 de euro. Programul Start ONG este cel

mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor publice de învățământ preuniversitar și grupurilor informale/de inițiativă.

Asociația Apartenența este o organizație neguvernamentală, apolitică și independentă, care dezvoltă proiecte cu impact cultural, educațional și social în județul Cluj. A fost înființată în anul 2018, cu scopul de a investi în proiecte educaționale, culturale și sociale, promovând implicarea activă a comunităților din mediul rural și urban.


Comunicat de presă

Simplu și rapid, pe Cluj.com găsiți informațiile de care aveți nevoie! De asemenea, pentru a fi în pas cu noutățile și evenimentele din Cluj, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook și Instagram.