Cum e să fii pilot de raliu la Transilvania Rally: pilotul Cristian Melczer ne dezvăluie mai multe despre pasiunea lui
Transilvania Rally este un eveniment de referință pentru cei pasionați de motorsport, care îl așteaptă an de an cu nerăbdare. Pentru aceștia, dar și pentru cei care nu știu cu ce se mănâncă acest sport, ocazia de afla mai multe despre cursele de raliuri chiar de la un pilot este una binevenită.}
Joi, 21 iulie 2016, se dă la Cluj startul Transilvania Rally – a șasea etapă a Campionatului Național de Raliuri – Dunlop.
Startul oficial se dă joi seara, ora 20:00, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, fiind precedat de Transilvania Rally Kids, un eveniment cu activități dedicate copiilor și părinților care începe de la ora 16:30 tot în Piața Unirii și care va continua și a doua zi (vineri), cu începere tot de la ora 16:30.
Curiozitatea ne-a mânat și pe noi înspre unul dintre piloții Transilvania Rally din acest an: Cristian Melczer. Alături de copilotul său, Ervin Sipoș, Cristian va participa în această etapă a campionatului la CNR2 (Rally 2).
Cluj.com: În primul rând, spune-ne câteva cuvinte despre tine: cine este omul Cristian Melczer și cum a ajuns el la Transilvania Rally?
Cristi: Cristian Melczer este un tânăr de 28 ani din Petroșani care a venit la facultate în Cluj și, atras de oraș, a rămas aici 🙂
În timpul liber și în funcție de buget, sunt pilot de raliuri. Iar când nu sunt în timpul liber, sunt Consultant de Vânzări la Das WeltAuto Autoworld și instructor al școlii de pilotaj DannyUngur Racing.
Cluj.com: Ce anume te-a determinat să alegi acest sport? Care a fost acel moment în care ți-ai dat seama că să fii pilot de raliuri este ceea ce îți dorești să faci?
Cristi: Acest sport l-am ales din cauza pasiunii pentru mașini și viteză, iar să ajung pilot de raliuri mi-am dorit de când eram mic și mergeam cu tatăl meu la Raliul Hunedoarei, raliu care din păcate nu se mai ține. Am fost fascinat de când i-am văzut pe piloți îmbrăcați în combinezoane și ce făceau cu mașinile, mai ales pe proba superspecială din oraș când făceau spectacol total.
Cluj.com: Ai putea să ne oferi mai multe detalii referitoare la cariera ta sportivă de până acum?
Cristi: Cariera mea sportivă a început în 2013 când am reușit să fac școala de pilotaj cu pilotul Daniel Ungur, după care am participat la câteva raliuri de amatori, urmând ca debutul la licențiate să îl fac în 2015 când am participat pentru prima dată în Campionatul Național de Viteză în Coasta – etapa de la Straja, Alba-Iulia. Aici, am obținut locul 2 la grupa unde am participat, iar la următoarea participare la Marele Premiu al Orașului Brașov am obținut locul 1.
Cluj.com: Pentru publicul amator și pentru cei care nu știu prea multe despre ce înseamnă, de fapt, să fii pilot de raliuri, spune-ne câte ceva despre această experiență. Ce abilități trebuie să îți cultivi pentru a atinge performanța, ce anume te motivează pe tine?
Cristi: Pentru a ajunge pilot de raliuri, în primul rând trebuie urmată o școală de pilotaj pentru a putea obține licența de pilot. De aici încolo ține de fiecare persoană cât de mult vrea să învețe. Un curs de pilotaj ține două zile, dar în pilotaj este ca în viață: trebuie să înveți continuu pentru că altfel nu ești competitiv. Ce va pot spune eu este că merită fiecare leu investit deoarece satisfacțiile sunt enorme, iar modul în care te deconectezi în timpul probelor de tot este de nedescris. Însă toate aceste lucruri trebuie făcute într-un cadru organizat și nu pe stradă, în trafic.
Cluj.com: În acest an, Transilvania Rally revine în Piața Unirii. Publicul te va putea întâlni și pe tine acolo – pentru autografe, discuții? Care sunt cele mai frecvente curiozități ale oamenilor vizavi de pasiunea ta?
Cristi: Da, din fericire pentru public Transilvania Rally revine în Piața Unirii, iar pentru mine, să fiu în calitate de pilot în acest raliu este o premieră și o bucurie foarte mare. Fiind un sport prea puțin mediatizat, lumea are multe curiozități, dar cele mai frecvente sunt despre cât de modificate sunt mașinile. Însă la un raliu nu totul ține doar de mașină. Pentru toate curiozitățile, așteptăm publicul clujean în Piața Unirii unde vom răspunde cu plăcere la întrebări.
Cluj.com: Care dintre probe crezi că vor fi mai solicitante în acest an? Pe care le aștepți mai cu entuziasm și emoții?
Cristi: Cea mai solicitantă probă va fi cea de pe Valea Fericirii (Râșca, jud. Cluj). Va fi o probă destul de dificilă unde poți câștiga timp sau poți pierde raliul. Cu entuziasm și emoții aștept proba specială din Piața Unirii, care este o probă special creată pentru public și sper să le aducem oamenilor zâmbetul pe buze.
Cluj.com: Alături de Cristian Melczer, din echipaj face parte și Ervin Sipoș, copilot. Ervin, ne poți spune mai multe despre tine?
Ervin: Sunt născut la Brașov, iar în momentul de față a doua casă pentru mine este Clujul, unde sunt student la master în cadrul Facultății de Construcții Cluj-Napoca. Pasiunea pentru motorsport mă urmărește de când aveam 6 ani, când tatăl meu „a făcut greșeala” de a mă duce la etape de raliu sau de viteză în coasta din Brașov. Astfel, de la vârsta de 6 ani am început să merg la raliuri, iar pe parcursul anilor ce au trecut am fost prezent la majoritatea etapelor din Campionatul Național de Raliuri – în calitate de spectator. Astfel, momentul debutului într-un raliu a fost un vis care în acest weekend se va realiza. 🙂
Cluj.com: Dincolo de adrenalină, cursele de raliuri presupun și o bună coordonare a echipei. Care este rolul copilotului și cum funcționează în timp real relația ta cu pilotul?
Ervin: Contează foarte mult să ne înțelegem foarte bine atât pe probele speciale, dar și în afara acestora. În acest fel putem sta mult mai liniștiți și concentrați pe ceea ce trebuie să facem, ambii avțnd încredere maximă în celălalt. Referitor la rolul copilotului, este o sarcină destul de complexă, mai ales în momentul de față, când eu sunt la primă cursă din carieră. Trebuie sa fiu foarte atent la fiecare detaliu pe care trebuie sa i-l ofer pilotului pe parcursul raliului, pentru ca la final să fim ambii foarte mulțumiți de munca depusă. Pe această cale aș dori sa îi mulțumesc lui Cristi pentru încrederea pe care mi-a acordat-o.
Cluj.com: Care este cel mai frumos moment al unui raliu, din perspectiva ta?
Ervin: Îmi este greu să spun care ar putea fi cel mai frumos moment, deoarece sunt la prima cursă din viața mea, dar în momentul de față faptul că pot debuta la Transilvania Rally, chiar la Cluj, orașul unde sunt student, este și va fi o trăire pe care nu o voi putea uita niciodată. Cu siguranță pentru mine acest eveniment este „cel mai frumos moment” din acest an. 🙂
Cluj.com: La ce anume, mai exact, trebuie să fii atent pe parcursul unei competiții, pentru a contribui la câștigarea acesteia?
Ervin: O relație foarte bună cu pilotul și o dictare cât mai precisă, lipsită de greșeli, poate conduce la împlinirea obiectivelor. De asemenea, trebuie să fim foarte atenți să respectăm regulamentele raliului, care sunt extreme de importante și orice greșeală poate conduce la o penalizare a echipajului.
Cluj.com: Cum anume vă pregătiți pentru o astfel de competiție? (la nivel fizic, moral, rutine, exerciții).
Cristi: Înainte de o astfel de competiție mâncăm mai puțin, să fim mai ușori. 🙂 Și încercăm să facem mai multă mișcare pentru a fi într-o condiție fizică bună, pentru că deși poate nu ar părea astfel acest sport este destul de solicitant.
Ervin: De la absolvirea cursului de copilotaj sportiv auto am început să alerg de câteva ori pe săptămână și să încerc să mănânc cât mai sănătos posibil.
Cluj.com: Cum putem noi, ca spectatori, să vă susținem pe parcursul competiției?
Cristi: În primul rând să veniți în număr cât mai mare pe probe, iar semnele de încurajare ne bucură mult și ne ridică moralul.
Ervin: Este suficientă o prezență numeroasă pe margine a spectatorilor, lucru pe care l-am făcut și eu până în momentul de față, mergând pe probele speciale ale unui raliu indiferent de conditiile meteo 🙂
Echipajul format din pilotul Cristian Melczer și copilotul Ervin Sipoș va participa pe o mașină Dacia Logan, în cadrul Rally 2, clasa 9. Campionatul de Rally 2 este nou înființat, venind în sprijinul echipajelor cu un buget mai redus. În această etapă, 16 echipaje vor concura în Rally 2 (CNR2) și alte 37 de echipaje în CNRD.
Transilvania Rally este constituit dintr-un un total de 378,58 km din care 106,94 km grupați în opt probe speciale și două probe superspeciale: SS Cluj-Napoca de vineri, 22 iulie de la ora 20:30 din Piața Unirii și SS Polus Center din parcarea centrului comercial cu același nume de sâmbătă 23 iulie de la ora 16:00.
Dacă sunteți pasionați de motorsport, vă place adrenalina și competițiile sportive, vă invităm să vă susțineți preferații sau să admirați pur și simplu spectacolul oferit de Transilvania Rally.
Puteți fi la curent cu evenimentul urmărind actualizările din rețelele de socializare: aici (click).