Prima pictură murală din Cluj care purifică aerul a fost realizată în cadrul Someș Delivery 2020, de către artiștii Kero & Ocu
Peretele unui liceu din Cluj-Napoca a fost „inundat” de culoare: artiștii Kero & Ocu au realizat aici prima pictură murală din Cluj care purifică aerul. Ediția Someș Delivery din acest an a fost una atipică, cu evenimente și acțiuni atât online, cât și offline, care au avut ca scop identificarea modalităților de (re)integrare a râului în comunitate, precum și găsirea unor soluții de ecologizare a malurilor Someșului.
După dezbateri, tururi hidrobiologice, instalații temporare și dezvoltarea hărții participative „Someșul din Cluj”, evenimentul a culminat cu finalizarea unei picturi murale pe unul dintre pereții Liceului de Arte Vizuale „Romulus Ladea”. Aceasta a fost realizată de cei doi artiști cărora le datorăm și proiectul „Artă în curtea școlii”: Kero & Ocu. Vopseaua utilizată – Airlite – este una specială, aceasta având proprietăți de purificare a aerului.
„Tema principală a acestui mural este apa, prin care celebrăm un loc de întâlnire a comunității din Cluj: plaja Someș din cartierul Grigorescu. Apa reprezintă infinitatea posibilităților, conținând tot ceea ce este virtual, tot ceea ce nu are încă formă, sămânța primordială, toate semnele unei dezvoltări viitoare dar și toate amenințările de resorbție. Este un imens rezervor de potențial, ca toate spațiile verzi urbane, pe care ar trebui să le apreciem și să le valorificăm.”, au spus artiștii Ocu și Kero.
Lucrarea de artă, intitulată simplu „MURAL”, poate fi admirată fie din curtea interioară a liceului (care este însă rezervată elevilor și cadrelor didactice), fie de pe strada Aurel Suciu, de unde trecătorii se pot bucura de o perspectivă amplă a întregii lucrări.
„Să ridicăm moralul cu muralul”
Inițiativa celor doi face parte dintr-un proiect Street Delivery, susținut în totalitate de Kaufland România, dezvoltat la nivel național în București, Bacău, Cluj, Craiova, Iași și Timișoara, al cărui scop este „să ridice moralul cu muralul”.
„Intenția picturii murale este să ducă cu gândul la un moment de calm în care ne scufundăm metaforic în apă și ieșim din ea, întorcându-ne astfel la origini, de unde ne tragem forțe noi pentru această perioadă trecătoare de stres, regresie și dezintegrare, de care depinde o fază progresivă de regenerare, calm și renaștere”, au mai precizat cei doi artiști.
Informații: Someș Delivery
Fotografie realizată de Vlad Cupșa – KOMITI.