Piața Unirii devine pietonală pe latura vestică

de | | 2 Minute

Piața Unirii devine pietonală pe latura vestică

Trecând în viteză pe lângă Piața Unirii, ați observat poate noul „șantier” și faptul că latura vestică a pieței a fost închisă. Nu e vorba de vreun festival sau eveniment în buricul târgului, ci de o ultimă etapă a proiectului de modernizare și amenajare a Pieței Unirii.

Mai exact, Primăria Cluj-Napoca a anunțat că începând de luni, 20 februarie 2017, încep lucrările de modernizare în urma cărora Piața Unirii devine pietonală pe latura vestică. Circulația a fost așadar închisă total (și nu se va mai deschide autoturismelor).

piața unirii devine pietonală (2) (Medium)

Mereu am simțit că îi lipsește Clujului o zonă pietonală mare, largă, deschisă. Bulevardul Eroilor a fost mereu doar parțial pietonal. Piața Muzeului și străzile din jurul ei, deși pline de farmec, sunt spații mici, înguste. Zona vechiului zid al Cetății (str. Potaissa și restul), la fel. Rămânea Piața Unirii, care este deja spațiu larg și deschis. Însă la orele de vârf e un vacarm de nedescris de jur împrejurul ei.

Iată că din luna mai, traficul va acapara zona doar pe trei laturi. Latura vestică devine pietonală și se unește cu restul Pieței.

Încă nu se știe cum vor afecta aceste schimbări traficul deja greoi al orașului și care vor fi soluțiile pe termen lung în acest sens. Momentan, sensurile de circulație pe cele trei laturi, după cum reiese din planul de mai jos, par să rămână aceleași.

piața unirii devine pietonală (1)

Finalizarea lucrărilor, prevăzută în luna mai 2017, va aduce cu sine reamenajarea trotuarului și a carosabilului. Acestea vor fi apoi destinate circulației pietonilor.

Conform Primăriei Cluj-Napoca, lucrările de modernizare din Piața Unirii fac parte dintr-un proiect ce vizează amenajarea zonei pietonale din centrul municipiului nostru. Proiectul a fost gândit și proiectat unitar, însă executat până acum doar parțial, conform primei etape:

  • Faza 1 – Bulevardul Eroilor
  • Faza 2 – „Insula” mijlocie a Pieței Unirii.

Proiectul pentru amenajarea zonei pietonale a fost selectat printr-un concurs de soluții în doua faze, organizat de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca, cu sprijinul OART, în anul 2006.

Primăria Cluj-Napoca face un apel conducătorilor auto să dea dovadă de înțelegere și să respecte noile reglementări de circulație din această zonă. 

În calitate de clujeni sau oaspeți, vă bucură aceste modificări aduse Pieței Unirii? 🙂