Piața construcțiilor în 2018 la Cluj
Cluj-Napoca a fost un adevărat magnet pentru investitori în anul 2018. Așadar, piața construcțiilor în 2018 a cunoscut o adevărată evoluție pozitivă. Deși multe șantiere au fost abandonate de stat, investitorii privați nu au stat pe loc.
În anul 2018, în Cluj au fost anunțate 1.219 șantiere, fiind pe locul 2 în țară la acest capitol. Pe locul 1, la o distanță nu foarte mare, se află București cu 1.348 de șantiere. Pe locul trei din punct de vedere a pieței construcțiilor în 2018 se clasează Timiș, cu 984 de șantiere.
Zona de Nord-Vest a României, din care face parte și Clujul, continuă să atragă interesul investitorilor de pretutindeni, lucru arătat de numerele pentru anul trecut. Numărul total de proiecte de construcții este de 3.348 pentru această regiune. S-a înregistrat o rată de creștere a interesului din partea investitorilor de 4,8% pentru zona de Nord-Vest. Aceasta este urmată de zona Centrală, cu 2.612 proiecte și Nord-Est, cu 2.591.
Cele mai multe proiecte reprezintă imobile de locuit, cu o creștere de 11% față de anii trecuți. Per total, s-au înregistrat 4.687 de astfel de proiecte, semnificativ mai multe decât alte imobile. După locuințe, proiectele mai numeroase sunt investițiile în construcțiile sociale și de comunitate (3.595 de proiecte) și cele industriale (3.467). Cele mai multe construcții s-au efectuat toamna (lunile septembrie și octombrie). În restul anului, numărul construcțiilor a fost mai puțin, cu excepția lunilor ianuarie, februarie, iunie, iulie și august.
Așadar, piața construcțiilor în 2018 a cunoscut o evoluție pe plan pozitiv, construindu-se constant și implicit dezvoltându-se infrastructura întregii țări. De asemenea, numărul ridicat de imobile de locuință ce au fost construite ne arată că orașele mari se dezvoltă și primesc, cu brațele deschise, cât mai mulți oameni.