Piața Cipariu se transformă: parking subteran și spațiu verde | #ClujulVăzutAltfel
Spațiile urbane ale Clujului trec prin modificări semnificative în ultimii ani, iar de data aceasta autoritățile locale își îndreaptă atenția înspre Piața Cipariu. Pe site-ul municipalității clujene a fost publicat anunțul de achiziție în vederea realizării unui studiu de fezabilitate și a planului urbanistic zonal (SF și PUZ) pentru proiectul de parking subteran cu amplasament în Piața Cipariu, nr. 2, Cluj-Napoca. Anunțul a fost publicat în 20 martie 2018, urmând ca ofertele să fie încărcate în catalogul electronic SEAP până cel târziu luni, 26 martie 2018.
Astfel, actuala parcare cu barieră aflată pe latura nordică a Catedralei Greco-Catolice Sf. Iosif (monument religios aflat încă în construcție), va fi înlocuită cu o parcare subterană. La suprafața acesteia va fi amenajată o esplanadă*, spațiul urmând a fi o oază de verdeață într-o zonă care, la ora actuală, este sufocată de trafic.
*ESPLANÁDĂ, esplanade, s. f. 1. Suprafață (plantată cu arbori, iarbă și flori) aflată, de obicei, în fața unei clădiri importante sau a unui ansamblu arhitectural. 2. Stradă largă având în mijlocul ei alei bogat plantate cu arbori, iarbă și flori. – Din fr. esplanade.
Conform caietului de sarcini publicat în anunțul de achiziție al Primăriei, obiectivul proiectului este:
„ (…) realizarea unui parking subteran modern, accesibil și eficient, care să ofere posibilitatea de garare pentru autoturisme la cele 2, 3 sau 4 nivele subterane (în funcție de concluziile expertizei geotehnice) și amenajarea unei esplanade la nivelul solului. Se dorește asigurarea de locuri de parcare pentru persoane cu dizabilități (cât mai aproape de ieșiri), locuri special amenajate pentru mașini electrice (cu posibilitate de alimentare). Locurile de parcare pentru biciclete se pot amenaja atât la sol cât și la nivelele subterane.”
Spațiul de la suprafața parcării subterane, se dorește a fi amenajat cu vegetație, pânze de apă, eventual și fântâni arteziene și elemente de mobilier urban.
„Esplanada va oferi o oază de verdeață în centrul orașului, având o amenajare peisajeră în concordanță cu poziția privilegiată a amplasamentului (poziția centrală, capăt de perspectivă pentru artere intens circulate). Proximitatea Catedralei Greco-Catolice Sf. Iosif impune o amenajare ce va răspunde nevoilor spațiale pentru desfășurarea procesiunilor religioase. Esplanada va fi amenajată predominant cu vegetație de talie medie, îmbinată cu pânze de apă, eventual fântâni arteziene și elemente de mobilier urban. Singurele construcții supraterane permise sunt accesele pietonale spre nivelele subterane ale parkingului, acestea putând fi integrate în amenajarea peisagistică pentru a crea un aspect unitar” – mai este stabilit în caietul de sarcini.
În această etapă, este vorba de oferte privind studiul de fezabilitate și planul urbanistic zonal. Schimbările și demararea efectivă a lucrărilor vor necesita timp, desigur, însă sunt binevenite.