Piata Autonoma Cluj- Ajutor reciproc fara asteptari

de | | 2 Minute

Sute de persoane au participat la cea de-a 3a editie a evenimentului Piata Autonoma Cluj. Acesta s-a desfasurat duminica, 24 februarie 2013 intre orele 12.00- 18.00 pe strada Brassai Samuel (In spatele complexului Sora).

 

Piata Autonoma Cluj functioneaza pe principiul economiei pe baza de dar, unde bunuri si servicii sunt oferite fara vreun fel de intelegere explicita sau asteptari la vreo recompensa.
Inca de la ora 12.00 cele 2 camere ale cladirii in care a avut loc evenimentul s-au aglomerat. Persoanele aduceau haine si obiecte si isi alegeau ceea ce aveau nevoie:

“Prin oferirea de servicii si lucruri la liber cautam o alternativa la sistemul economic actual. Vrem sa oferim astfel o oportunitate pentru membrii comunitatii de a imparti bunurile pe care le au in abundenta. Prin bunuri ne referim la haine, electrocasnice, carti, plante etc. dar si la diverse indeletniciri sau informații care ar putea imbunatati viata comunitatii” spun organizatorii.

Acestia sustin ca ceea ce inseamna PAC nu reprezinta in niciun caz un act de caritate, ci o incercare de a aduce aproape oamenii din toate mediile sociale, de a trece peste barierele impuse de societate si de a-i aduce pe picior de egalitate, macar pentru cateva ore, pe toti participantii.

In cealalta camera, clujenii erau invitati sa manance o masa calda, conform retetei “Hrana, nu bombe!”
Printre mancarurile puse la dispozitie se numara: tocanita de cartofi cu mamaliga, salata de castraveti si varza, mar copt cu nuca. Fiecare participant a fost invitat sa manance si sa savureze o cafea sau ceai cald, dupa preferinte. Totul a fost realizat prin voluntariat, nimeni nu a contribuit financiar pentru acest eveniment.

Pe parcursul celor 6 ore s-au desfasurat si alte activitati interesante. De la ora 14.00 au inceput atelierele de creatie, unde clujenii au invatat sa construiasca cosulete din ziare vechi si sa faca semne de carte din ata. Copiii au participat la “Stiinta Vesela”, un atelier special conceput pentru ei. 

Ceea ce este diferit in cadrul fiecarei editii a Pietei Autonome este faptul ca nimeni nu se inghesuie sa isi aleaga haine si obiecte si nimeni nu ia mai mult decat este necesar. Pe peretii camerei in care era depozitata imbracamintea se puteau observa mesaje precum:  “Ia cat o sa ajunga la toata lumea”, “Ia doar ceea ce folosesti.”

Spre sfarsitul editiei, vasele in care erau mancarurile se goleau, iar hainele si obiectele erau din ce in ce mai putine. Pe fetele oamenilor se putea citi bunavointa si satisfactia sufleteasca.

Piata Autonoma Cluj a fost si continua sa fie un succes adevarat, unde, banii nu sunt folositi si nici bineveniti.