Photo Romania Festival, subiect de știre în prestigioasa publicație British Journal of Photography

de | | 3 Minute

Photo Romania Festival, subiect de știre în prestigioasa publicație British Journal of Photography

 

Photo Romania Festival și parteneriatul său cu Nordic Light din Norvegia au devenit subiect de știre în prestigioasa revistă „British Journal of Photography”. Jurnaliștii britanici subliniază importanța dialogului cultural dintre cele două festivaluri, care le oferă artiștilor români și norvegieni șansa de a intra în circuitul fotografic internațional. Fotograful român care a expus la festivalul din Kristiansund este Mihai Moiceanu, în timp ce norvegianca Marie Sjøvold va fi prezentă cu o expoziție la Photo Romania, în Cluj-Napoca, între 15 și 24 mai.

Mihai Moiceanu si Morten Krogvold

„Suntem mândri că putem trimite un tânăr fotograf de acest calibru în Romania. E minunat că putem ajuta fotografii norvegieni să iasă peste hotare”, a declarat Charles Williamsen, managerul Nordic Light, citat de „British Journal of Photography”. Publicația britanică apreciază în mod pozitiv colaborarea dintre Photo Romania și festivalul norvegian și posibilitatea de promovare internațională pe care aceasta le-o oferă tinerilor fotografi din cele două țări. „British Journal of Photography” a fost înființată la Liverpool, în ianuarie 1854. Cu mai bine de un secol și jumătate de tradiție, revista este a doua publicație din Marea Britanie dedicată fotografiei ca vechime și una dintre cele mai relevante reviste de profil din întreaga lume.
Expoziția „The Inner Circle of Wood” a lui Mihai Moiceanu s-a bucurat de un mare succes în Norvegia, fiind apreciată de comunitatea fotografică internațională și de cei 30.000 de vizitatori ai festivalului Nordic Light. Lucrările fotografului brașovean vor fi prezente și la Photo Romania Festival, împreună cu alte 50 de expoziții ale unor artiști români și străini de talie internațională. Unul dintre evenimentele de marcă ale ediției din acest an va fi expoziția „Midnight Milk” a norvegiencei Marie Sjøvold, care abordează, într-o manieră intimă, schimbările identitare pe care le provoacă maternitatea în viața femeii. „În ultimii ani, Marie Sjøvold a excelat prin calitatea proiectelor sale personale și intime. Suntem mândri că putem trimite un tânăr fotograf de acest calibru în România.”, a declarat Charles Williamsen într-un comunicat de presă emis de festivalul norvegian.
Colaborarea dintre Photo Romania Festival și Nordic Light reprezintă o dublă premieră: „pe de o parte, este pentru prima dată când reprezentanții unui festival românesc sunt prezenți ca parteneri instituționali într-un eveniment internațional de profil și, pe de alta, este primul schimb de experiență de acest calibru la care participă un festival de fotografie din România.”, a declarat Cătălin Balog Bellu, inițiatorul Photo Romania.
„Vizita noastră la festivalul de fotografie Nordic Light a însemnat o nouă experiență culturală, descoperirea unor oameni interesanți și foarte primitori, a unor locuri incredibile și a unor fotografi de excepție. Așteptăm cu nerăbdare vizita partenerilor noștri de la Nordic Light, care ne vor onora cu prezența în cadrul festivalului Photo Romania, aici, la Cluj-Napoca.”, a completat Sebastian Vaida, directorul artistic al Photo Romania Festival.
Sute de fotografi din întreaga lume, zeci de expoziţii, workshop-uri, concursuri şi evenimente speciale vor anima Clujul, între 15 şi 24 mai, la cea de-a cincea ediţie a Photo Romania. Publicul va putea participa, în cadrul festivalului, la peste 50 de expoziţii ale unor fotografi români şi străini, ateliere de specialitate, concursuri, o conferinţă de fotografie pe modelul TEDx, o întâlnire internaţională a managerilor de festivaluri de fotografie, precum şi la concerte şi alte evenimente speciale. Câteva dintre cele mai importante evenimente propuse de Photo Romania pentru ediția din 2015 sunt Industry Days, Ziua Fotojurnalismului sau Ziua Maghiară.
Pentru a accesa articolul publicat de „British Journal of Photography”, accesați următorul link: http://www.bjp-online.com/2015/04/what-to-see-at-norways-nordic-festival-of-light-2015/
Pentru a sta la curent cu noutățile legate de de evenimentele Photo Romania Festival 2015, accesați pagina de Facebook https://www.facebook.com/PhotoRomaniaFestival.

Partener principal Photo Romania Festival 2015: Nikon
Proiectul Photo Romania 2015 este finanțat prin intermediul Grantului SEE 2009-2014, programul PA17/RO13 „Promovarea diversităţii în cultura şi artă în cadrul patrimoniului cultural european.