Peste 4 500 de clujeni au răspuns invitației la Someș!

de | | 6 Minute

Peste 4 500 de clujeni au răspuns invitației la Someș!

Peste 4.500 de clujeni au răspuns invitației de a se apropia de Someș într-o zi plină de activități, în care au redescoperit că sunt riverani. Activitățile cu cea mai mare priză la public au fost Day in the Park, Cursa Rățuștelor, Vamos a la playa, Seri de vară clujene.

SOMEȘ DELIVERY

Încă de la prima oră clujenii s-au îndreptat spre Oserul de pe Muzicescu, organizat de reprezentanții Someș Delivery. Târgul de vechituri de pe Muzicescu a fost un remake al unui eveniment din cadrul Someș Delivery 2016. Nu din lipsă de idei, ci pentru că e genul de eveniment extrem de potrivit spațiului și comunității din zonă, care trebuie repetat până când prinde rădăcini. Oameni de toate felurile, din diverse părți ale Clujului, au venit să-și vândă lucrurile care le prisosesc. Alți oameni, din nevoie sau doar curiozitate, au trecut pe acolo ca vizitatori. S-a povestit, s-a negociat, s-au făcut schimburi. Târgul de vechituri nu e doar un gest funcțional, ci și un mod de socializare și relaxare. Și el a probat, încă o dată, potențialul de pieonalizare al străzii Muzicescu – disconfort minim pentru traficul auto, în schimb spațiu perfect de promenadă (umbrit, liniștit, lîngă apă) și activități recreative.

„Am strîns de la participanții la Oser și ideile lor despre amenajarea și folosirea străzii, pe care o să le facem publice cât de curând. Mulțumiri Poliției și Jandarmeriei pentru grija lor ca totul să se desfășoare în bune condiții și siguranță”, a transmis Mihai Mateiu, coordonatorul Someș Delivery.

Fundația ALTART

Parcul Feroviarilor a fost readus la viață weekendul trecut prin eforturile Fundației AltArt, ale colaboratorilor săi și ale artiștilor invitați să scoată în evidență caracterul unic al locului. Au fost organizate ateliere de creație pentru cei mici și pentru cei mari, prima Regattă pe Someș, iar cei de la Blajin au montat prima ambarcațiune de proporții pe Someș, o instalație în forma unei bărcuțe de hârtie care cântărește circa 700 de kilograme, cu tot cu ponton. Peste 200 de persoane au luat parte la toate evenimentele de peste zi.

„Mă bucur mult de faptul că locuitorii zonei din jurul Parcului Feroviarilor au venit și au încercat atelierele propuse de artiștii noștri. Prima Regattă organizată la Cluj-Napoca a fost o competiție extrem de disputată, în vreme ce instalația celor de la Blajin, barca de hârtie de pe Someș, a arătat curioșilor că arta poarte împăca oamenii și locurile”, a transmis Ruth Borgfjord din partea Fundației AltArt.

ROTARACT SAMVS

Printre cele mai așteptate momente ale zilei a fost fără doar și poate Cursa Rățuștelor organizată pentru prima oară la Cluj-Napoca de clubul Rotaract Samvs și partenerii săi. 2021 de rățuște au fost „adoptate” de clujeni, care au susținut astfel casa de copii Căsuța Bucuriei din oraș. Deși anunțată inițial pentru ora 14, startul cursei s-a prelungit cu aproximativ o oră și 40 de minute până la montarea filtrelor pe Someș pentru prinderea rățuștelor. Acestea s-au dovedit mult mai bine pregătite pentru cursă, astfel că cele mai multe au reușit să treacă de barajul organizatorilor și au continuat să plutească pe Someș.

„Am fost surprinși de entuziasmul oamenilor care au venit în număr foarte mare să urmărească această primă cursă a rățuștelor. Iar rățuștele au fost mult mai năzdrăvane, decât am prevăzut. Din fericire, pe lângă barajul inițial de lângă podul Garibaldi, au mai fost montate alte trei baraje pe Someș, ultimul în zona parcului Feroviarilor, tocmai pentru a prinde toate rățuștele. Pe cele care au rămas prinse în vegetația de pe Someș le adunăm inclusiv la această oră cu mai multe ambarcațiuni. Dorim să mulțumim pe această cale reprezentanților ISU pentru ajutor și clujenilor care ne-au înapoiat rățuștele fugare”, a transmis Gabi Aldea, din partea organizatorilor Rotaract Samvs Cluj-Napoca.

Asociația URBANNECT

Pe plaja din cartierul Grigorescu asociația Urbannect și partenerii săi au propus activități dintre cele mai variate. Au fost amenajate diverse piscine pentru cei mici și cei mari deopotrivă, o fântână arteziană cântătoare, a fost amplasată și o tiroliană peste Someș, dar și mai multe ateliere distractive. Circa 1.500 de persoane s-au perindat peste zi la activitățile propuse reunite sub sloganul „Vamos a la playa”.

„Am avut bucuria ca prin intermediul proiectului general să contribuim la o zi specială pe Someș. Ne bucurăm că am oferit publicului larg, familiilor, copiilor, persoanelor de vârsta a 2-a posibilitatea de a conștientiza că au în oraș o plajă cu nimic mai prejos decât una dintr-o locație exotică. Cu efort din partea tuturor celor implicați, Someșul a fost în acest weekend viu”, a transmis Dan Clinci, președintele asociației Urbannect.

Asociația SCENA URBANĂ

Tot pe Plaja Someșului reprezentanții asociației Scena Urbană au readus în discuție studii și analize cu privire la potențialul cursului râului. Câteva zeci de persoane au asistat la discuții și la prezentări, iar în mijlocul lor s-au aflat și foarte mulți copii, despre care președintele Scenei Urbane, arhitectul Daniela Maier, spune că sunt beneficiarii direcți ai proiectului.

„M-a bucurat că am fost înconjurați de copii și dacă în timp ei își vor aminti de prezentările noastre înseamnă că demersul a meritat. Au venit oameni special pentru dezbatere și inputul lor constructiv a fost deosebit de important pentru noi. Există un potențial foarte mare în legătură cu dezvoltarea râului Someș și mă bucură că există tot atât interes”, a declarat Daniela Maier.

COOLTURBAN

Și reprezentanții CooltUrban transmit că au avut parte de o experiență inedită, o zi de relaxare în curtea clubului Cotton de pe malul Someșului cu hamace, cu fotolii puff, cu mobilier urban și cu multă muzică bună. Câteva sute de persoane au trecut în cursul zilei pe terasa celor de la Cotton. „A fost excelent. Oameni fericiți, zâmbete peste tot, muzică bună. Ne-am întâlnit și cu ceilalți organizatori, am vizitat ce au făcut și ceilalți, a fost o zi excelentă pentru toată lumea”, au transmit Mihai Lammert și Marcel Pârvu.

SERI DE VARĂ CLUJENE

Sute de persoane au încheiat seara pe acorduri de muzică folk pe plaja din cartierul Grigorescu, în cadrul Serilor de vară clujene, organizate de Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Pe scenă au urcat artiști locali și totul a culminat cu un foc de tabără la lăsarea întunericului.

„Primăria Cluj-Napoca a sprijit proiectul <<Someș 2021: Sunt Riveran>> nu numai prin finanțarea acordată organizațiilor non-guvernamentale implicate. Ne-am alăturat seriei de activități din acest weekend și în calitate de organizator al <<Seri de vară clujene>> prin evenimentul <<Seri de folk pe Plaja Grigorescu>>. Artiștii locali, alături de clujeni de toate vârstele au creat o atmosferă extraordinară pe plaja din cartierul Grigorescu. Suntem încrezători că acest proiect pilot al echipei Cluj2021 a reprezentat un pas mai departe în atingerea obiectivelor comunității noastre”, au transmis și reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca.

JAZZ IN THE PARK

Parcul Armătura a prins viață pentru prima oară grație organizatorilor de la Jazz in the Park care au adus spiritul caracteristic într-unul dintre parcurile necunoscute alte municipiului Cluj-Napoca. Au fost ore întregi în care „riveranii” au redescoperit parcul pe acorduri de muzică bună și înconjurați de prieteni. Au fost organizate competiții sportive, s-a servit limonadă și cafea și artiști îndrăgiți au urcat pe scena din parc. Peste 1.500 de persoane au răspuns invitației.

„Ne-am simțit bine ieri în Parcul Armătura. A fost un eveniment cu o atmosferă intimă și foarte prietenească. Ne-am bucurat că am putut face un eveniment prin care să atragem atenția asupra unor spații care nu sunt vizate ca principale zone de atracții din oraș. Au venit mulți „riverani” din zonă care ne-au felicitat că am venit și spre ei cu activități și concerte. De asemenea, suntem bucuroși că după plecarea noastră din parcul Armătura locul rămâne curățat și amenajat frumos. Vom mai căuta spații în care să folosim puterea evenimentelor pentru a produce o schimbare. Cred că a fost cel mai relaxant eveniment din acest an pentru noi, echipa de organizare. În anumite momente, ne-am simțit ca niște spectatori. Sperăm că munca noastră a fost benefică planului mare stabilit de Asociația Cluj-Napoca 2021 Capitală Culturală Europeană și așteptăm cu nerăbdare luna septembrie să aflăm dacă vom fi Capitală Culturală Europeană în anul 2021″, declară directorul festivalului Jazz in the Park, Alin Vaida.

#cluj2021

Asociația Cluj-Napoca 2021 Capitală Europeană a Culturii mulțumește tuturor organizatorilor de evenimente din oraș care au răspuns apelului și care și-au unit eforturile pentru o zi altfel. Someș2021: Sunt Riveran a fost un proiect pilot de colaborare între organizatorii de evenimente de pe scena locală, un experiment reușit care celebrează spiritul colaborării așa cum a fost el creionat în caietul de candidatură al municipiului Cluj-Napoca pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.

Totodată, mulțumim și publicului care a răspuns peste așteptări la invitația lansată.

În 2016, Asociația a pregătit clujenilor o serie de inițiative inedite printre care concertul David&Six Martini din Aeroportul Internațional Cluj-Napoca, prima bibliotecă și un spațiu unic de relaxare și așteptare din cadrul aeroportului clujean dar și primul eveniment din seria O Noapte În Muzeu, care va avea loc pe 20 august.

Vă mulțumim pentru sprijin și colaborare!

Imagini din cadrul evenimentului găsiți aici.