Peste 200 de persoane cu dizabilități au fost pregătite pentru integrare în piața muncii

de | | 2 Minute

Peste 200 de persoane cu dizabilități au fost pregătite pentru integrare în piața muncii

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, în parteneriat cu Consiliul Județean Cluj și Fundația Estuar, finalizează proiectul „Dizabilitatea – o șansă, nu un handicap!”, finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. Proiectul care are ca obiectiv sporirea potențialului de dezvoltare profesională a grupurilor vulnerabile – respectiv 220 de persoane cu dizabilități, are o valoare totală de 1.308.860 de lei, din care contribuția proprie este de 2%, și se desfășoară timp de 24 luni, în perioada 1 iulie 2013 – 30 iunie 2015.
În proiect au fost înscrise 220 de persoane cu dizabilități, iar 213 dintre acestea au beneficiat de consiliere vocațională. Consilierea profesională s-a desfășurat în cadrul a 478 de întâlniri cu 174 de beneficiari, iar 156 de persoane au beneficiat de consiliere psihologică, în cadrul a 930 de ședințe. Au fost organizate și 350 de ședințe de consiliere psihiatrică cu 104 de beneficiari.
Pe lângă consiliere, 104 de persoane au participat la 123 de activități de terapie ocupațională, folosind acțiuni precum tehnica quilling și tehnica decoupage, modelaj, croitorie, realizare de felicitări, decorațiuni. De asemenea, 110 persoane cu dizabilități au beneficiat de asistență în căutarea unui loc de muncă, iar 15 persoane au fost deja angajate.
S-au organizat zece campanii de informare și promovare pentru 122 de angajatori, în cadrul cărora s-a discutat despre schimbarea atitudinii sociale față de problematica persoanelor cu dizabilități. Persoanele cu dizabilități și angajatorii au stat la aceeași masă în cadrul a trei dezbateri, organizate pe durata proiectului, unde s-au prezentat beneficiile obținute de angajatori și modele de bune practici în integrarea pe piața muncii a acestei categorii de persoane.
Activitatea de formare profesională le-a adus calificarea în meseria de lucrător în comerț pentru 23 de persoane, alte 28 de persoane s-au calificat în meseria de confecționer de textile, iar alte 46 de persoane s-au inițiat în competențe informatice, primind diplome recunoscute la nivel național și european. Astfel, acestea și-au crescut șansele de integrare pe piața muncii.