Peste 200 de participanți la ediția a VIII-a a Festivalului Miraje

de | | 3 Minute

Peste 200 de participanți la ediția a VIII-a a Festivalului Miraje

 

Ediția a VIII-a a Festivalul Cultural Miraje are un număr record de participanți. Peste 200 de tineri de la școlile speciale din 8 orașe din țară și școli normale din Cluj-Napoca vor urca pe scena Mirajelor pentru a cânta, dansa și juca teatru. Pe lângă spectacolele de teatru, dans și muzică, Festivalul Cultural Miraje cuprinde și două evenimente speciale: Cafeneaua pe întuneric și Biblioteca Vie BSD – Povești de viață ale persoanelor cu dizabilități.

Timp de 4 zile, 18-21 mai, Festivalul Cultural Miraje – ediția a VIII-a va fi gazda unor evenimente dedicate integrării în comunitate a tinerilor cu nevoi speciale.

Festivalul debutează pe data de 18 mai cu o Cafenea pe întuneric în localul La Cizmărie. Scopul Cafenelei pe întuneric constă în conștientizarea provocării la care sunt supuse persoanele nevăzătoare și încercarea de a activa celelalte simțuri pentru a beneficia de o experiență inedită; o experiență care să scoată participanții din zona de confort și să îi determine să se descurce în bezna care la început pare că taie respirația, dar care după câteva clipe poate deveni „obișnuință”.

În 2014 la prima ediție a Cafenelei pe întuneric peste 120 de persoane au trecut pragul unui alt local clujean, experimentând ce înseamnă să trăiești în întuneric.

“A fost o seară magică; îmi place să spun că a fost o seară care a închis ochii participanților pentru câteva momente, dar a deschis ochii minții pentru restul vieții. A fost interesant să analizez cum oamenii intrau în cafenea legați la ochi, speriați, dezorientați și nesiguri, cum se acomodau încet-încet cu spațiul și cum ieșeau cu zâmbetul pe buze, afirmând că a fost o experiență care i-a provocat să se descurce și care i-a determinat să privească cu alți ochi persoanele nevăzătoare și provocarea la care îi supune viața.” (Petruța Grijincu, coordonator eveniment “Cafeneaua pe întuneric”)

În zilele de 19 și 20 mai la Casa de Cultură a Studenților participanți cu și fără dizabilități din Arad, Buzău, Cluj-Napoca, Pașcani, Sibiu, Simeria, Tîrgu Frumos și Zalău își vor etala talentul și vor deschide mințile spre o nouă viziune asupra persoanelor cu dizabilități. Pentru că: arta nu are limite!

“Festivalul Cultural Miraje a însemnat un eveniment care a oferit tinerilor cu nevoi speciale şansa de a fi auziţi, înţeleşi, apreciaţi, dar şi şansa de a oferi o parte din sufletele lor minunate tuturor celor care vor să-i asculte şi mai mult decât atât să ne oferă nouă celor care nu avem o dizabilitate lecţii impresionante de viaţă.” (Profesor Marian Moldovan, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Bistrița)

Fiecare seară de spectacole se va încheia cu un concert susținut de un invitat special. Trupa clujeană de coveruri Khameleon Band va urca pe scena Casei de Cultură în prima seară, marți 19 mai de la ora 18:00. Iar cei de la Catrhythm vor aduce atmosfera anilor ’50 în a doua seară a Mirajelor, în data de 20 mai de la ora 18:00.

Pentru că Miraje este un festival al depășirii limitelor, participanții din cadrul Festivalului sunt așteptați la Atelierele Miraje în dimineața zilei de 20 mai ora 11:30-13:00. Workshopuri de improvizație în teatru, dans și muzică sunt pe agenda Atelierelor Miraje, găzduite de Liceul Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca.

În ultima zi de Festival participanții sunt provocați la o lectură de cărți vii. Biblioteca Vie BSD – Povești de viață ale persoanelor cu dizabilități este un eveniment în premieră pentru Miraje, realizat în colaborare cu Biroul pentru Studenți cu Dizabilități al Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca. 4 cărți vii vor încerca să inspire prin poveștile lor publicul larg și tinerii cu dizabilități aflați la început de drum. Profesori, scriitori, doctoranzi cu nevoi speciale vor demonstra că dizabilitatea nu este o piedică în calea succesului.

Bilbioteca Vie BSD se va întâmpla joi, 21 mai, de la ora 16:00 la Galeria Casa Artelor (B-dul Eroilor, nr. 16).

Pentru ca mesajul Festivalului să ajungă la un număr cât mai mare de persoane intrarea este liberă la toate evenimentele.

Afis Festival Miraje, editia a VIII-a
Ediția a VIII-a a Festivalului Cultural Miraje este organizată de Fundația pentru Implicarea Tinerilor (FIT), Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca și Clubul Lions Genesis Cluj-Napoca.

Festivalul Cultural Miraje a fost fondat în 2008 la inițiativa unor tineri de la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca și a unor voluntari ai programului YouthBank Cluj. Începând cu ediția a III-a Festivalul s-a extins la nivel național.

De-a lungul celor șapte ediții peste 2.250 de tineri au urcat pe scena Mirajelor pentru a susține peste 150 spectacole de teatru, dans și muzică în fața a peste 6.500 de spectatori.

Mai multe detalii despre Festivalul Miraje găsiți pe www.miraje.ro sau pe pagina de Facebook a Festivalului.