Peste 20 de workshop-uri la Photo Romania Festival

de | | 3 Minute

Peste 20 de workshop-uri la Photo Romania Festival:

de la fotografia cu telefonul mobil la fotografia de nud

 

 

Photo Romania Festival 2015 va găzdui peste 20 de workshop-uri de fotografie, reunite în cadrul Academiei Photo Romania. Atelierele vor fi susținute de fotografi profesioniști recunoscuți pe plan național și internațional și vor pune în discuție teme variate, mergând de la fotografia cu telefonul mobil până la imprimarea imaginilor pe lemn și de la fotografia de arhitectură până la estetica fotografiei de stradă. Photo Romania Festival 2015 se va desfășura între 15 și 24 mai, la Cluj-Napoca.

Proiectul Academia Photo Romania a început în 2013 și își propune să creeze la Cluj o adevărată școală practică de fotografie, dar și un mediu de dezbatere a unor concepte, teme sau tehnici fotografice inovative. Atelierele din acest an vor fi coordonate de artiști fotografi sau specialiști în teoria fotografiei precum Ionel Onofraș, Laura Bâlc, Bo Zwir, Cristian Bassa, Ionuț Caras, Geo Dobre sau Daniel Penciuc. Workshop-urile le sunt adresate tuturor fotografilor profesioniști sau amatori, dar și iubitorilor de fotografie sau celor interesați de fotografia de arhitectură, cea de nuntă sau chiar de fotografia dentară.

Daniel Loagăr și Andrei Cornea, doi artiști care au început acum cinci ani un proiect de fotografie pe lemn, vor da startul Academiei Photo Romania cu atelierul Wood Be Nice. În cadrul workshop-ului, participanții vor putea afla detalii despre tehnicile specifice pe care le implică acest tip de fotografie și își vor pune ideile creative la încercare. Evenimentele vor continua printr-un atelier care va pune în discuție elemente de estetică specifice fotografiei de stradă, susținut de Cristian Bassa, fotograf și editor principal al revistei Oitzarisme.ro. Ionel Onofraș și invitații săi, Laura Bâlc (Cluj) și Bo Zwir (St. Petersburg), le propun celor interesați un atelier de creație axat pe trei mari direcții fotografice: portret, beauty și nud. În timpul workshop-ului, participanții își vor încrucișa obiectivele cu fotografii coordonatori pe parcursul a două sesiuni foto de câte patru ore și vor învăța ce înseamnă fotografia de model profesionistă, dar și cum pot maximiza rezultatele obținute cu ajutorul echipamentului de care dispun.

Lect. Dr. Arh. Vlad Eftenie, autor și coautor a numeroase expoziții de fotografie urbană și de arhitectură, dar și a unor studii și proiecte importante de urbanism, va pune în discuție, într-un alt atelier, semnificațiile teoretice și practice ale fotografiei de arhitectură. Geo Dobre, specialist în fotografia cu telefonul mobil, va oferi un workshop dedicat temelor și tehnicilor de fotografiere și editare realizate cu ajutorul acestui tip de echipament, iar Ionuț Caras, cunoscut pentru lumile suprarealiste pe care le creează în lucrările sale, va discuta cu participanții despre importanța fotografiilor stock și despre instrumentele necesare pentru obținerea celor mai bune rezultate prin manipularea fotografică. Nu în ultimul rând, Academia Photo Romania va include serii de ateliere dedicate unor tehnici specifice folosite în fotografia dentară, cea de nuntă sau strategiilor de promovare prin fotografie în social media.

Sute de fotografi din întreaga lume, zeci de expoziţii, workshop-uri, concursuri şi evenimente speciale vor anima Clujul, între 15 şi 24 mai, la cea de-a cincea ediţie a Photo Romania. Publicul va putea participa, în cadrul festivalului, la peste 50 de expoziţii ale unor fotografi români şi străini, ateliere de specialitate, concursuri, o conferinţă de fotografie pe modelul TEDx, o întâlnire internaţională a managerilor de festivaluri de fotografie, precum şi la concerte şi alte evenimente speciale. Câteva dintre cele mai importante evenimente propuse de Photo Romania pentru ediția din 2015 sunt Industry Days, Ziua Fotojurnalismului sau Ziua Maghiară.

Pentru mai multe detalii despre atelierele din cadrul Academiei Photo Romania, pentru înscrieri și pentru programul complet al acestora, accesați http://www.photoromaniafestival.ro/academia/.

Pentru a sta la curent cu noutățile legate de workshop-uri și de evenimentele Photo Romania Festival 2015, accesați pagina de Facebook https://www.facebook.com/PhotoRomaniaFestival.

Partener principal Photo Romania Festival 2015: Nikon

Proiectul Photo Romania 2015 este finanțat prin intermediul Grantului SEE 2009-2014, programul PA17/RO13 „Promovarea diversităţii în cultura şi artă în cadrul patrimoniului cultural european.