Pasi de urmat in cazul furtului telefonului mobil
Noile generatii de telefoane mobile, smartphones, au devenit mai mult decat simplele device-uri pe care obisnuiam sa le folosim pentru convorbiri sau SMS-uri. Pe langa aplicatiile de mesagerie, smartphone-urile sunt folosite si pentru accesaera e-mailului, a serviciilor de navigatie, a retelelor de soclaizare (Facebook, Twitter, Google +, Instagram), pentru a stoca fotografii sau clipuri, iar din ce in ce mai des si date personale, cum ar fi: parola şi PIN-ul de la card, date de contact personale sau de la serviciu sau date de pe cartea de identitate.
Tocmai din aceasta cauza, ele sunt si principalele bunuri vizate de hotii de buzunare. Dacă te afli printre ghinionistii care au pierdut sau carora li s-a furat telefonul, iata ce trebuie sa faci pentru a ti-l recupera:
– ideal ar fi ca toate telefoanele mobile sa fie protejate cu o parola si sa aiba un back-up pentru datele stocate.
– apelati furnizorul dvs. de telefonie mobila, sa raportati furtul si sa anulati serviciul de telefonie mobila imediat
– depuneti o plangere la politie pentru furtul telefonului mobil
– sunati pe telefon si verificati mesageria vocala
– puteti utiliza aplicatii care sa va localizeze telefonul mobil, insa acesta ar trebui sa fie deschis si conectat la internet, iar hotii de telefoane mobile nu sunt amatori. Daca s-ar inchide telefonul mobil si se arunca cartela SIM, o comanda de localizare de la distanta nu va ajunge la el din lipsa de conexiune
Mai exista o modalitate prin care puteti ajuta politia sa va recupereze mai repede telefonul mobil, oferindu-le codul IMEI. Acesta este codul unic de identificare al telefonului, format din 15 cifre, un fel de CNP și se găsește și pe eticheta telefonului, sub baterie și pe cutie sau ar trebui sa fie scris in certificatul de garantie al telefonului. Il mai puteti afla si apeland *#06# pe telefon. Important este ca acest cod sa nu fie notat in telefon, ci undeva sigur, eventual si in certificatul de garantie (daca nu este trecut deja).
IMPORTANT! In cazul sesizarii disparitiei telefonului, trebuie sa comunicati codul IMEI politiei, iar acesta va fi inregistrat in baza lor de date. In momentul in care se gasesc mai multe telefoane furate, acestea pot fi restituite detinatorilor de drept pe baza codului numeric, unic pentru fiecare telefon. Chiar daca nu va veti recupera telefonul imediat, datele lui de identificare se vor afla in posesia politiei si pe viitor va fi mai usor si mai sigur de identificat.