Pașaport de Germania proiectat la Temps D’images

de | | 2 Minute

Pașaport de Germania proiectat la Temps D’images

 

Documentarul Pașaport de Germania va fi proiectat în cadrul Festivalului Temps d’Images de la Cluj. Evenimentul va avea loc miercuri, 12 noiembrie, de la ora 20:30, la Cinema Victoria în prezența regizorului Răzvan Georgescu și a producătorului Alexandru Solomon.

După premiera națională din cadrul Festivalului Astra Film 2014, documentarul Pașaport de Germania spune povestea celui mai amplu negoț de oameni din Europa secolului XX: vânzarea sistematică a populației germane din Republica Socialistă România către Republica Federală Germania. Documentarul se axează pe istoriile personale ale celor afectați în mod direct, dar și pe mărturiile celor responsabili pentru acest negoț. Detalii istorice și imagini de arhivă inedite completează acest documentar emoționant.
În timpul prezenței lor continue de 850 de ani în Transilvania și de peste 200 de ani în Banat, germanii au înfruntat vitregiile naturii, valurile de mongoli și epidemiile, s-au opus tentativelor de asimilare ale maghiarilor și românilor, au îndurat deportările în Bărăgan, în Uniunea Sovietică dar și comunismul românesc. În ciuda greutăților, au prins rădăcini aici și s-au bucurat de o poziție socială relativ confortabilă. Până când s-a pus la cale negoțul și germanii au dispărut – practic, peste noapte – din România.

Cum a fost posibilă vânzarea unui întreg grup etnic, aproximatix 230.000 de germani, din România comunistă între 1968 și 1989? Cu ce fel de probleme se confruntă astăzi un om care a fost ”vândut” astfel? Care sunt consecințele acestui transfer de populație la mai bine de 25 de ani de la desăvârșirea lui? Care este prețul libertății? Acestea sunt câteva dintre întrebările la care vă invită să reflectați Pașaport de Germania.

Filmul va mai fi proiectat în luna noiembrie la Timișoara, Brașov și București.

Trailerul poate fi vizionat aici: https://vimeo.com/109615066

Documentarul este produs de Hi Film Productions (România), Februar Film (Germania și Răzvan Georgescu, realizat în coproducție cu HBO România, MDR, RBB, cu sprijinul Programului Media al UE, Hessische Filmfoerderung, SRTv și Robert Bosch Stiftung.