Parcul Armătura mai aproape de clujeni în 2018: micro-intervenții din lemn | Someș Delivery

de | | 4 Minute

Parcul Armătura mai aproape de clujeni în 2018: micro-intervenții din lemn | Someș Delivery

Revitalizarea spațiilor verzi ale Clujului este una dintre cele mai frumoase metode de „împăcare” cu jungla urbană. Este modul prin care noi, comunitatea clujeană, declarăm faptic că ne pasă suficient de mult de oraș și de progresul specific acestuia, încât să-l păstrăm viu, curat și sănătos.

De câțiva ani buni (din 2015 încoace), Someș Delivery lansează anual provocarea de a integra Someșul în viața Clujului. În fiecare an, în cadrul proiectului este abordat un segment diferit al râului, în jurul căruia se dezvoltă idei, se testează alternative și au loc intervenții creative care își propun să evidențieze importanța Someșului pentru comunitate și modul în care putem interacționa cu acesta într-o manieră plăcută, inedită și / sau eficientă.



Ediția din 2018 își dedică atenția, creativitatea și resursele înspre un tronson al Someșului cu mult potențial, dar lăsat în paragină, uitat și neglijat: zona Parcului Armătura.

Parcul Armătura este unul dintre puținele spații verzi clujene aflat în relație directă cu Someșul, după cum bine semnalează echipa Someș Delivery, însă fără amenajări pe mal și cu un acces dificil la apă.

„Ne dorim ca prin intervențiile temporare din acest an, să încurajăm accesul la râu și să testăm modalități de utilizare a malurilor Someșului.” – echipa Someș Delivery

Astfel, la începutul acestei primăveri, în urma atelierului Someș Delivery de „Micro-intervenții” au fost alese echipele de design și construcție a intervențiilor temporare din lemn care urmează a fi instalate în Parcul Armătura. Ideile s-au conturat în cele patru direcții de mai jos:

#1 Apă

Una dintre problemele identificate în această zonă este inaccesibilitatea apei, motiv pentru care echipa formată din Maier-Drăgan Petrică, Maria Ocos Roxana și Pinte Andrada propune micro-intervenții care pot valorifica malul apei, prin crearea unui contact direct cu Someșul în Parcul Armătura.

parcul armatura cluj somes delivery

#2 Traseul sălciilor arse

În scopul accesibilizării Someșului în această zonă vine și ideea realizării unui noi traseu de-a lungul malului, prin utilizarea unor materiale ușor prelucrabile. Traseul este propus de echipa formată din Blănaru Alexandru, Musteața Verona și Seușan Daria.

#3 Popas

Locurile de popas sunt cele care încurajează oamenii să își petreacă timpul liber în anumite spații. În timp ce vegetația Parcului Armătura este un plus, lipsa acestor zone special amenajate pe malul Someșului descurajează prezența în scop recreativ a clujenilor aici.



Echipa formată din Martha Moroșan, Kinga Farkas și Vlad Afrasiabi vine în întâmpinarea acestui aspect prin crearea unor spații de șezut mai neconvenționale – din lemn și alte materiale naturale găsite pe malul râului.

#4 Semnalizare

Pentru revitalizarea oricărui spațiu urban, fie el verde sau nu, este necesară readucerea acestuia în atenția comunității, aspect luat în vizor de Andrei Ilie, Dragoș Apahidean și Iulia Bucsar prin propunerea unor intervenții cu scop de „semnalizare” a zonei de interes, realizate din materiale naturale și artificiale.

„Ne-am propus proiectarea unor intervenții temporare din lemn, la scară mică, cu scopuri multiple: accesibilitate, apropierea de apă, promenadă și recreere.” – Someș Delivery

Transformarea malurilor Someșului…




Chiar dacă intervențiile au rol temporar (o parte din instalațiile din 2017
au fost dezasamblate la finalul anului trecut), astfel de micro-intervenții ne arată an de an cum putem să ne apropiem Someșul.

Prima ediție Someș Delivery avea loc în iunie 2015 între podurile Napoca și Horea, a doua ediție (2016) viza segmentul de râu dintre podurile Napoca și Garibaldi, ediție în care s-a construit pe strada Gavril Muzicescu un loc de întâlnire. În 2017, Someș Delivery s-a desfășurat în zona cuprinsă între Podul Garibaldi și Podul Zburător și a presupus crearea unui ponton pe Someș, lângă Sala Sporturilor.

Suntem nerăbdători să vedem o nouă față a Parcului Armătura, într-o relație îmbunătățită a acestuia cu Someșul 🙂

Fotografii și imagini grafice: Someș Delivery