Palate Cluj: 3 clădiri istorice demne de admirat

de | | 2 Minute

Cluj-Napoca și palatele sale

Cu o istorie bogată de peste 2000 de ani, orașul supranumit Inima Transilvaniei își impresionează zilnic trecătorii care vor să îi descopere povestea. Multe clădiri istorice din oraș au trecut cu brio testul timpului și îți păstrează și astăzi frumusețea vremurilor apuse.

Făcând o plimbare prin centrul orașului, e puțin probabil să nu îți atragă atenția frumusețea vechilor palate Cluj, prezente într-un număr mult mai mare decât te-ai aștepta. În continuare, dorim să scoatem în evidență 3 dintre zecile de palate din Cluj, pe care le poți admira data viitoare când ajungi în orașul din inima Transilvaniei.

Palatul Szeky

Palatul Szeky, ce datează din secolul al XIX-lea, este situat pe malul Someșului, mai exact pe strada Regele Ferdinand nr. 37, la colț cu strada Barițiu. Deși nu este atât de celebru precum Palatul Bánffy, spre exemplu, Palatul Szeky este unul dintre cele mai deosebite comori arhitecturale ale epocii moderne a orașului.

În trecut, palatul a servit drept reședință farmacistului și profesorului universitar Miklos Szeky. Profesorul decide, de asemenea, să deschidă la parterul clădirii o farmacie, ce funcționează inclusiv în zilele noastre.

Palatul Szeky a fost proiectat de arhitectul Samu Pecz. În arhitectura edificiului se poate observa o combinație a mai multor stiluri, precum cel gotic, neogotic și chiar baroc. Poarta principală a palatului iese în evidență prin ornamentația sa bogată, alcătuită din panouri în formă de romburi, motive neogotice, ghinzi, ramuri de stejar, dar și din monograma primului proprietar „SzM”.

Palatul Bánffy

Fără doar și poate, Palatul Bánffy, situat în Piața Unirii nr. 30, este unul din cele mai ușor de recunoscut palate din Cluj. Construit între anii 1774 și 1785 în stil baroc, Palatul Bánffy a influențat, la vremea aceea, întreaga arhitectură barocă în principat. Datorită importanței sale, deosebitul edificiu a fost adăugat pe lista de monumente istorice de importanță națională.

Pe fațada principală se poate observa blazonul familiei Bánffy, una dintre cele mai bogate familii nobiliare din Transilvania. Restul fațadei este ornamentată cu diverse statui ce întruchipează personaje mitologice precum Marte, Hercule, Apollo ș.a.m.d.

Începând cu anul 1951, Palatul Bánffy găzduiește Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, un alt motiv pentru care turiștii nu omit edificiul din lista de obiective turistice Cluj de vizitat.

Palatul Teleki

Pe fosta Uliță a Lupilor, actuala stradă Mihail Kogălniceanu, Palatul Teleki își face cunoscută prezența încă din secolul al XVIII-lea.

Clădirea reprezintă unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectură barocă din Transilvania, ceea ce o încadrează negreșit în categoria de obiective turistice din Cluj ce nu trebuie ratate.

Edificiul a aparținut familiei Teleki, o familie nobiliară a Transilvaniei. A fost proiectat după planurile arhitectului Joseph Leder, acesta utilizând elemente specifice barocului târziu, dar și unele elemente de clasicism. De asemenea, gangul de intrare dinspre strada Mihail Kogălniceanu se aseamănă cu cel al Palatului Bánffy.

În zilele noastre, Palatul Teleki adăpostește sala de lectură a Bibliotecii Județene ”Octavian Goga”.

Acestea au fost doar câteva dintre vechile palate din Cluj ce reprezintă un patrimoniu extrem de valoros pentru oraș. Nu uita, așadar, să le adaugi în itinerarul tău data viitoare când faci o vizită la Cluj.


Articol publicitar