Oțelul inoxidabil: siguranță și ușurință în utilizare

de | | 2 Minute

Oțelul inoxidabil

Te-ai întrebat vreodată ce înseamnă misterioasa abreviere INOX de pe tot felul de obiecte și suprafețe metalice? Citește în continuare pentru a afla acest lucru, dar și care sunt cele mai evidente avantaje ale articolelor din oțel inoxidabil.

Ce este oțelul inoxidabil?

Abrevierea INOX provine din cuvântul francez inoxydable, adică un material care nu se oxidează. Acest simbol denotă un oțel rezistent la factori atmosferici și chimici. Oțelul inoxidabil nu este altceva decât un aliaj de mai multe metale, a cărui combinație creează un material de o rezistență extraordinară, dar și utilități și calități decorative excelente. Acesta include fier și carbon, dar componenta sa cea mai importantă este cromul, care, împreună cu alte metale, de exemplu nichelul, îl face rezistent la coroziune. Acesta este și motivul pentru care este atât de des utilizat în realizarea de confecții metalice. Conținutul de crom al oțelului joacă un rol decisiv în proprietățile sale – oxidul de crom care se formează pe suprafața oțelului este cel care contribuie la rezistența la rugină, deci cu cât este mai mult, cu atât mai bine.

Un singur material, multe utilizări

Oțelul inoxidabil este extrem de comun în bucătăriile moderne și poate fi întâlnit în multe forme. Chiuvetele din bucătărie sunt de obicei realizate din oțel inoxidabil, dar există și alte produse din acest material, precum ceainice, boluri, oale, cuțite și tacâmuri. Din ce în ce mai mult, se poate găsi și în carcasele electrocasnicelor moderne, precum cuptoare, hote, plite sau cuptoare cu microunde. În bucătăriile moderne, oțelul inoxidabil apare și sub formă de elemente decorative de perete, obiecte utilitare rafturi inox și multe alte tipuri de piese de mobilier.

De ce oțelul inoxidabil este potrivit pentru bucătărie?

Cel mai mare avantaj al oțelului inoxidabil este, fără îndoială, rezistența la coroziune: în contact cu apa sau umezeala, care sunt din abundență în bucătărie, cu siguranță nu va rugini. Important este că acest tip de oțel nu reacționează cu substanțele chimice și acizii, ceea ce reprezintă un avantaj neprețuit într-o încăpere în care ambele apar sau pot fi folosite destul de des.

Oțelul inoxidabil este, de asemenea, rezistent la căldură și atunci când este încălzit, nu emite compuși nocivi, ceea ce înseamnă că poate fi folosit în locuri multiple. Mulți susținători ai designului interior modern, cu o notă de austeritate și simplitate, sunt, de asemenea, încântați de calitățile sale estetice. Printre alte avantaje se poate menționa faptul că acest material nu este alergen, deoarece nu eliberează compuși de nichel în contact cu pielea.


Articol publicitar