Orchestra de Cameră pe scena Festivalului Toamna Muzicală Clujeană

de | | 4 Minute

Orchestra de Cameră pe scena Festivalului Toamna Muzicală Clujeană

Ediţia a 48-a de Toamnă Muzicală Clujeană comemorează trecerea unui deceniu de la dispariţia remarcabilului violonist Ştefan Ruha, fondator al Orchestrei de Cameră a Filarmonicii clujene, în anul 1966, împreună cu dirijorul Mircea Cristescu.

Următorul concert in memoriam Ştefan Ruha are loc, marţi, 14 octombrie, începând cu ora 19, la Colegiul Academic. Orchestra de Cameră şi solista Ana Török vor interpreta, deloc întâmplător, Anotimpurile de Antonio Vivaldi, Adagio şi Fugă în do minor de Mozart şi Simfonia nr. 30, Alleluja semnată de Joseph Haydn.

Acest concert este realizat cu sprijinul sponsorului principal al Orchestrei de Cameră, firma WEBERBAU, un adevărat susţinător al culturii în Cluj-Napoca.

Orchestra de Cameră a Filarmonicii de Stat ,,Transilvania” a fost înfiinţată în anul 1966. Fondatorul şi dirijorul permanent al acestui ansamblu a fost Mircea Cristescu, a cărui muncă s-a extins pe o importantă perioadă de 20 de ani. În acest timp, orchestra a obţinut recunoaştere atât în ţară, cât şi peste hotare. A evoluat în cele mai importante centre muzicale şi festivaluri din România şi din străinătate. De la începuturile sale, Orchestra de Cameră a avut o colaborare foarte strânsă cu marele violonist Ştefan Ruha. Imprimarea Anotimpurilor de Vivaldi cu regretatul maestru rămâne best-seller-ul întregii producţii a Casei de Discuri Electrecord şi stă mărturie pentru înaltul nivel artistic atât al solistului, cât şi al orchestrei, fiind chiar şi premiat la Londra, cu „Discul de Aur”.

Născută în 1984, la Baia Mare, Ana Török a început studiul viorii la Liceul de Muzică din oraşul natal, continuându-le, apoi, la Târgu Mureş. A absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, la clasa Victoriei Nicolae. Anul 2008 a reprezentat un punct de cotitură în cariera tinerei violoniste, care a devenit concertmaestrul Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania” şi al Orchestrei Naţionale de Tineret a României. În palmaresul ei, se înscriu numeroase premii de interpretare solistică şi camerală: „Jeunesses Musicales” (Bucureşti, 2001), Concursul „Sigismund Toduţă” (Cluj-Napoca, 2003), Concursul de Interpretare din cadrul Festivalului „Mozart” (Cluj-Napoca, 2003 şi 2004). În egală măsură, activitatea ei solistică s-a concretizat prin colaborările cu Filarmonicile din Cluj, Oradea, Braşov şi Târgu Mureş. Ana Török este membră a Cvartetului Arcadia, formaţie în plină ascensiune pe scenele muzicale internaţionale.

Programul ediţiei a 48-a a Toamnei Muzicala Clujene continuă cu un Recital de orgă susţinut de Amalia Goje, miercuri, 15 octombrie, la Biserica Piaristă de pe Str. Universităţii nr. 5 şi Recitalul celebrului Cvartet ARCADIA, joi, 16 octombrie, la Colegiul Academic. Ambele recitaluri fac parte din secţiunea Serate Camerale.

Amalia Goje a absolvit Academia de Muzica Gh. Dima din Cluj-Napoca în anul 2008 la clasa de orgă a prof. univ. Ursula Philippi şi lect. Univ Erich Türk. În perioada 2005-2006 a studiat orga la Hochschule für Künste din Bremen, Germania, cu prof. Wolfgang Baumgratz şi muzica veche cu prof. Harald Vogel. A participat activ la cursuri de măiestrie în Germania, Franţa, Olanda şi Ungaria unde a studiat orga și clavecinul cu profesori de renume internațional (Hans Davidsson, Harald Vogel, Lorenzo Ghielmi, Peter van Dyke, Bine Bryndorf, Paolo Crivellaro, Reinhard Jaud, Theo Jellema, Tillman Benfer, Joris Verdin şi clavecin cu Dieter Weitz şi Franҫoise Lengeleé.)

În 2006 a fost finalistă a Concursului Internaţional de Orgă “Georg Muffat” din Schlaegl, Austria. In 2011 a castigat premiul III la Concursul Internaţional de Orgă „Jan Kucharskiʺ din Łódź, Polonia.
În anul 2012 a beneficiat de bursa Fundației „Eberhard Kraus” din Regensburg, Germania, în cadrul căreia a susținut trei concerte în Bamberg, Regensburg și Furth im Wald. Tot în cursul aceluiaşi an a înregistrat și publicat CD-ul Cantate Domino, care conține în prima audiție absolută Psalmul 133 de Sigismund Toduță pentru orgă și cor, alături de Corul „Jubilate” al Capelei Greco-Catolice „Sf. Iosif” din Cluj-Napoca, dirijat de Mihaela Cesa-Goje.
Este invitată să susţină concerte în ţară (Cluj-Napoca, Sibiu, Cisnădioara, Sighişoara, Mediaş, Râșnov, Ghimbav, Prejmer, Braşov), şi în străinătate (Germania, Olanda, Spania). Colaborează cu filarmonici din țară şi este invitată să concerteze alături de diverse formaţii camerale.

Din 2009 este membru al formaţiei de muzică barocă „Fonte di Gioia”, cu care susţine o intensă activitate concertistică. Ansamblul obţine Premiul II, imediat după constituire, la primul concurs de muzică barocă din Romania, „La Stravaganza”, desfăşurat la Cluj-Napoca în 2009. În primăvara anului 2013 lansează primul CD audio, care își propune să readucă la viață sonoritatea celei mai vechi orgi din Romania (Păucișoara, județul Mureș, 1693) prin intermediul muzicii transilvănene, dar și să facă muzica veche din Italia cunoscută publicului larg.
În prezent este profesoară de orgă la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” și doctorandă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”.

Cvartetul Arcadia s-a format în anul 2006, pe băncile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa de muzică de cameră a profesorului Nicuşor Silaghi, membru al reputatului Cvartet Transilvan.
Preocupaţi de extinderea continuă a orizontului lor interpretativ, cei patru instrumentişti au participat la o serie de cursuri de măiestrie, atât în România, cât şi în străinătate, care le-au prilejuit contactul cu ansambluri renumite, precum Cvartetul Belcea, Cvartetul Ad Libitum, Cvartetul Artis, Cvartetul Voces, Cvartetul Bartók şi Cvartetul Alban Berg. În urma unei susţinute colaborări, începute în anul 2008, Cvartetul Arcadia a devenit, în aprilie 2009, membru al ECMA (European Chamber Music Academy).

În septembrie 2009, au participat la primul lor concurs internaţional – „Gianni Bergamo” Classic Music Award (Lugano, Elveţia), unde au câştigat Premiul II (Premiul I nefiind acordat), după care a urmat prima ediţie a Internationales Kammermusikwettbewerb din Hamburg, unde succesul a fost deplin: Premiul I, Premiul Special „Johannes Brahms” şi Premiul Special „Felix Mendelssohn Bartholdy”. Recent, au câştigat Premiul I la prestigiosul concurs Wigmore Hall London International String Quartet Competition 2012, Premiul Fundaţiei Esterházy, Premiul „Beethoven” şi Premiul I la Concursul Internaţional de Muzică de Cameră de la Osaka, 2014.