Obeliscul Carolina

de | | 2 Minute

Obeliscul Carolina

Obeliscul Carolina este primul monument laic al Clujului, celelalte construite până atunci în oraș având semnificație religioasă. Monumentul cunoscut și ca Stâlpul Carolina sau Ștatua Carolina (în maghiară Karolina-oszlop) a fost ridicat în 1831 sub forma unei coloane monumentale.

În 1817 împărăteasa austriacă Carolina Augusta împreună cu soțul ei, împăratul Francisc I, au efectuat o vizită la Cluj, cu scopul de a întări loialitatea supușilor din această parte a imperiului. În urma acestei vizite, clujenii au inițiat un proiect de construire a unui monument dedicat acestei vizite.

Ridicarea monumentului a fost iniţiat de către Sámuel Páll, judele primar al oraşului. După ce propunerea a primit avizul favorabil al împăratului, în data de 1 mai 1818 sfatul Clujului a înaintat Guberniul Transilvaniei şi curţii imperale cinci proiecte spre aprobare, iar în anul următor s-au apucat şi de strângerea fondurilor necesare.

Obeliscul Capitolina 1

Lipsa de fonduri însă a întârziat începerea lucrărilor. Un rol important în construcția monumentului a fost implicarea procurorului clujean, renumitul orator Imre Topler, care s-a angajat pentru completarea fondurilor şi pentru coordonarea lucrărilor. Monumentul a fost dezvelit în data de 4 octombrire 1831, de ziua onomastică a împăratului, în cadrul unei festivităţi solemne.

Inițial Obeliscul Carolina a fost amplasat în actuala Piața Unirii (fosta Piața Mare). În anul 1898, monumentul a fost mutat în actuala Piața Muzeului (fosta Piața Mică sau Piața Carolina Augusta) cu ocazia reamenajării centrului, pentru a face loc statuii lui Matia Corvin. Denumirea de Piaţa Carolina provenea de la existenţa în acest loc a Spitalului Carolina, înfiinţat cu sprijinul împărătesei, spaţiul fiind ideal pentru amplasarea obeliscului.

obeliscul Capitolina cu stema Clujului 1

Obeliscul are o înălțime de 10 m, iar pe 3 laturi ale sale sunt basoreliefuri cu aspecte din vizita imperială. Basoreliefurile reprezintă stema Clujului, o inscripție latină care evocă vizita împărătesei austriece, intrarea alaiului imperial în Cluj prin Poarta de Mijloc a cetății și vizita la Spitalul Orășenesc (Piața Muzeului nr.6). Obeliscul propriu-zis, îngerul purtând efigiile într-o cunună de lauri și cei 4 vulturi de piatră care țin în plisc lauri sunt opera a doi clujeni – sculptorul Anton Csürös și profesorul de desen Samuel Nagy, iar reliefurile înfățișând momente din vizita împăratului au fost realizate de renumitul profesor al Academiei de Arte din Viena, sculptorul vienez Josef Klieber (1773-1850).

Obeliscul capitolina grup imparati 1