Oaze de Liniște – o instalație artistică participativă
O echipă creativă, multidisciplinară și multi-generațională (nativi digitali și cei care au copilărit înainte de internet) a construit în Studio Euphorion, al Teatrului Național din Cluj-Napoca, „Oaze de Liniște” – o instalație artistică pentru publicul larg, ce va putea fi vizitată în perioada 27 octombrie – 13 noiembrie. Tehnologia și știința se întâlnesc într-un context artistic și alcătuiesc o atmosferă gândită pentru a stimula accesarea unei stări profunde de relaxare, de bine, de claritate și de siguranță.
OAZE DE LINIȘTE propune revizitarea relației fiecăruia cu natura și, în cele din urmă, cu sine. Instalația artistică a fost concepută ca o pauză de la agitația cotidiană, prin care fiecare participant își poate lua un moment de relaxare, astfel urmărind reducerea simptomelor de stres, cu scopul creșterii stării de bine și îmbunătățirii sănătății mintale. Instalația este compusă dintr-o călătorie prin intermediul realității virtuale, de la o viziune macro la una micro asupra universului apropiat în care ne aflăm, precum și o experiență de video mapping, prin intermediul căreia participanții relaționează cu imaginile și sunetele digitale ale unor reprezentante ale naturii.
Instalația artistică participativă OAZE DE LINIȘTE este o co-producție dintre asociația Create.Act.Enjoy și Teatrul Național din Cluj-Napoca și face parte din programul „Tineri creatori” al Teatrului Național, care își propune să sprijine și să lanseze tinerii creatori, prin oferirea unui cadru profesionist de creare și prezentare, precum și accesul la categorii de public divers.
Conceptul și regia sunt realizate de Andreea Iacob și Diana Buluga, scenografia a fost creată de Gábor Zsófia, muzica specială pentru proiect e compusă de József Iszlai (a cărui experiență include și scrierea de muzică interactivă pentru Metaverse), creația VR a fost generată de echipa Loop Virtual Reality Solutions, iar video mapping-ul surprinzător de minuțios îi aparține lui Virgil Puiac. Proiectul poate fi comunicat vizibil cu ajutorul lui Cristian Luchian, care a făcut designul de afiș, iar pentru a putea infuza instalația cu grijă atât față de oameni, cât și față de natură au fost foarte prețioase sfaturile consultanților Gabriela Pop (psihologie), Samuel Bud (psihologie), Alina Biro (biologie) și Marina Dascăl (sociologie).
Andreea Iacob, regizoare, spune despre arta digitală că „este, categoric, un reper important în ultimele decenii, inclusiv în spațiul românesc. A adus o îmbogățire a spațiilor și texturilor și interactivității cum nu ne-am fi imaginat. Pentru mine, arta digitală înseamnă noi forme de interacțiune: de la cele mai simple proiecții video sau de imagine, utilizate în diferite contexte artistice, pînă la combinația dintre acestea și body art, muzică, arhitectură etc., video mapping interactiv, VR, dar, mai ales, revizitarea unor forme care au adus foarte multă prospețime și combinații artistice, precum arta instalațiilor și performance art. Cred că teatrul se poate practica în foarte multe feluri, iar revizitarea unor astfel de arte poate aduce teatrului o respirație proaspătă, de care cu toții ne putem bucura.”
Diana Buluga, alături de care Andreea Iacob a realizat conceptul și regia instalației: „Îmi place foarte mult arta digitală și e ceva ce caut să descopăr în fiecare călătorie pe care-o fac în afara României. Cred că ce mă fascinează cel mai tare la ea e multitudinea de posibilități creative pe care le ai atunci când folosești tehnologia, posibilitatea de a crea 3D unele universuri la care altfel nu ai avea acces și ideea de interacțiune, comunicare și chiar conviețuire cu un „ceva” non-uman.”
Participare gratuită, pe bază de rezervare
Participarea este gratuită, însă locurile sunt limitate și se ocupă pe bază de rezervare. Deja toate locurile pentru luna octombrie (27-29) au fost ocupate, la scurt timp după ce a fost lansat evenimentul online care anunța proiectul. Rezervări pentru luna noiembrie se mai pot face prin alegerea unui interval orar din calendarul proiectului. Instalația este concepută pentru a acomoda 2 persoane în același interval de timp (20 minute), fiecare persoană având nevoie de rezervarea propriului loc. Recomandare de vârstă: peste 14 ani (ca recomandare generală pentru accesarea unei experiențe VR mai consistentă ca durată).
Instalația va putea fi vizitată în perioada 27 octombrie – 13 noiembrie, de către cei care și-au rezervat locul, astfel:
- 27-28 octombrie (joi – vineri), între orele: 16:00 – 20:00;
- 29 octombrie (sâmbătă), între orele: 13:00 – 20:00;
- 4 noiembrie (vineri), între orele 16:00 – 20:00;
- 5-6 noiembrie (sâmbătă – duminică), între orele 13:00 – 20:00;
- 11 noiembrie (vineri), între orele 16:00 – 20:00;
- 12-13 noiembrie (sâmbătă – duminică), între orele 13:00 – 20:00.
Instalația artistică participativă Oaze de Liniște este realizată cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN).
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Parteneri: Facultatea de Teatru și Film, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Departamentul Jurnalism și Media Digitală – FSPAC
Parteneri media: TVR Cluj, Radio România Cluj, Radio România Cultural, EBS Radio 90.4 FM, Napoca Live, Revista Cultura, Transilvania Reporter, The Woman, Cluj Life, B-Critic, cluju.ro, cluj.com.