„Oamenii țin în viață patrimoniul, dar, din păcate, de multe ori îl și distrug”

de | | 3 Minute

„Oamenii țin în viață patrimoniul, dar, din păcate, de multe ori îl și distrug”

„Nu are sens să restaurăm un monument dacă el nu are viată. Oamenii sunt cei mai importanți din punctul nostru de vedere. Fără oameni un patrimoniu este mort.”, a precizat Caroline Fernolend, directorul Asociației Mihai Eminescu Trust, în cadrul Architecture Conference&Expo, eveniment desfășurat vineri, la Liberty Technology Park.

Caroline Fernolend a împărtășit participanților metodele utilizate pentru revitalizarea comunităților locale, în prezent, Asociația Mihai Eminescu Trust derulând un proiect ce urmărește restaurarea cetății fortificate din Alma Vii (județul Sibiu), ansamblu format din patru turnuri și o clădire de acces.

„Satul se află într-o situație foarte dificilă. Majoritatea oamenilor trăiesc din ajutorul social. Noi încercăm să le arătăm oportunitatea pe care le-o oferim prin restaurarea cetății fortificate. Acum cinci ani când am început să lucrăm la acest proiect i-am întrebat pe oameni de ce doresc să restaurăm această cetate. Și au răspuns <<pentru că tot timpul am dorit asta în gândul nostru>>. <<Ce doriți să faceți acolo?>>, i-am întrebat. <<Vrem să facem o brutărie în unul dintre turnuri, pentru că avem plăcinta cu varză tradițională la Alma Vii>>”, a spus Caroline Fernolend.

Eminescu 1

Promovarea valorilor tradiționale este unul dintre mijloacele prin care comunitatea se simte implicată. „La una dintre expozițiile noastre, chiar asta am făcut: am servit participanții cu plăcintă cu varză de la Alma Vii. Încercăm să promovăm acest sat prin plăcinta lor cu varză pentru că se identifică cu ea. Așa cum la Viscri se promovează căruțele care te duc la meșteri”, a precizat Caroline Fernolend.

Acest proiect se desfășoară cu greutate, dar pentru cei de la Asociația Mihai Eminescu este o provocare și întreaga echipă luptă pentru ca în final să fie un succes. „Am invitat arheologul care a făcut săpături în sat să prezinte comunității vestigiile găsite. S-a găsit un schelet din secolul al XV-lea, cu o înălțime de 1,90 metri. Povestea acestui schelet a impresionat foarte mult pe copii. Acum două zile, am vorbit cu 80 de persoane din comunitate și am încercat să aflăm ce anume știu să facă ca să-i motivăm să iasă din acest sistem al ajutorului social. Încercăm să avem câțiva meseriași care după ce va fi gata restaurată cetatea să-și arate acolo îndemânarea”.

Mesajul este acela să nu uitați când faceți un proiect că oamenii sunt cei mai importanți, ei sunt cei care țin în viață patrimoniul, dar, din păcate, de multe ori îl și distrug”, a încheiat Caroline Fernolend.

Reamintim faptul că la Cluj-Napoca a avut loc vineri cel mai mare eveniment de arhitectură din Transilvania, Architecture Conference&Expo, la care au participat peste 300 de arhitecti și specialisti din domenii conexe. Au mai împărtășit din experiențele din domeniul arhitecturii 15 speakeri din țară și din străinătate, dintre care amintim: Bas ten Brinke (Amsterdam), Charles Phu (Olanda), Serban Sturdza (Bucuresti) sau Serban Tiganas (Cluj-Napoca) care au susținut prezentări și dezbateri pe tema prezervării patrimoniului arhitectural, restaurări și reconversii inovatoare.

foto foto Athitectura conferinta

Tia Sîrca

redactor Cluj.com