O plimbare în Parcul Est: am putea să valorificăm „Stufărișul de la Cluj”

de | | 4 Minute

Am făcut o plimbare în Parcul Est și ne-am îndrăgostit de potențialul său natural

Am privit frigul pe fereastră și am decis, în ciuda prea puținelor grade din termometru, să facem o plimbare în Parcul Est, într-un tur ghidat organizat în cadrul campaniei SOS Parcul Est. Am (re)descoperit o zonă naturală care ar putea să devină cel mai mare spațiu public verde al Clujului. Însă nu orice fel de spațiu verde – ci un parc natural urban. Primul pe care Clujul l-ar putea avea.

Orientativ, propunerea urbanistică a Parcului Est datează încă din anii ’60, fiind reluată și asumată în ultimul deceniu de către echipa SOS Parcul Est. Parcul propus s-ar extinde pe 60 de hectare. Spațiul verde există deja, însă o foarte mare suprafață a sa este neglijată și nu are continuitate – „întrerupt” fiind de proiectele imobiliare deja realizate sau în curs de realizare. Iar dacă se va construi la fel de haotic și cu nepăsare vizavi de biodiversitatea zonei, Clujul va pierde o adevărată oază naturală.

O plimbare în Parcul Est 2

Unde este Parcul Est?

Cei care au copilărit prin cartierele Între Lacuri, Mărăști sau Gheorgheni, sunt destul de familiarizați cu zona. La fel și cei care urmăresc dezvoltarea urbană a Clujului și își doresc protejarea elementelor naturale. Pentru ceilalți, însă, probabil că „Parcul Est” nu are un loc foarte clar pe hartă. Iar mulți dintre cei care am participat la turul ghidat, deși ne-am mai plimbat prin zonă, nu am explorat niciodată integral această zonă încă sălbatică a Clujului.

Aproximativ 30 de oameni, înfrigurați și înfofoliți, dar și doi prieteni patrupezi, ne-am adunat pe pontonul Lacului Gheorgheni (Lacul 1), cel de lângă Iulius Mall Cluj-Napoca. De aici, sub îndrumarea lui Adrian Dohotaru, ne-am îndreptat spre Lacul 3, pe latura sudică a acestuia, pe o alee de legătură, încă neasfaltată (se trece pe lângă Cartierul Armatei). De îndată ce dispar blocurile din aria ta vizuală, te simți ca în sălbăticie.

O plimbare în Parcul Est 2

Pe bună dreptate, căci aici se află cea mai bogată avifaună a Clujului. Parcul Est continuă până la Lacurile 4 și 5 (sau Lacul Pepinieră 1 și Lacul Pepinieră 2), aflate în spatele Selgros. Vei trece, așadar, prin fosta pepinieră, te vei întâlni cu pârâul Becaș și vei descoperi o minunată întindere de stufăriș.

Stufărișul de la Sic este, probabil, unul dintre cele mai renumite obiective turistice naturale din județul Cluj. Amenajările de acolo, minim invazive (podeț de lemn, foișor și turn de observație) pot fi un model pentru ce s-ar putea realiza tocmai în oraș, practic într-unul dintre cartierele Clujului. Avem un adevărat stufăriș în oraș! – la doar câțiva pași de blocurile din cartierul Între Lacuri.

O plimbare în Parcul Est 8
Vegetație de stuf la margine de cartier

De asemenea, Baza Sportivă Gheorgheni ar urma și ea să fie inclusă în Parcul Est.

De ce „SOS”?

Lacul 2 a dispărut deja de pe harta orașului. Legătura între Lacul Gheorgheni și Lacul 3 a fost în mod negativ afectată de construcțiile imobiliare realizate în ciuda avertizărilor făcute de specialiștii și activiștii de mediu. Mai mult ca oricând, este important să protejăm ce ne-a mai rămas: biodiversitatea zonei, calitatea apei în cele patru lacuri rămase și, până la urmă, șansa Clujului de a avea primul său parc natural urban – cu toate implicațiile pozitive pentru comunitate.

Pentru ca toate aceste zone amintite mai sus să își păstreze continuitatea, proiectele imobiliare trebuie adaptate în conformitate cu acest deziderat.

Vestea bună? Primăria Cluj-Napoca a anunțat startul concursului pentru amenajarea Parcului Est pentru cel de-al doilea trimestru al anului 2020. Este un prim pas extrem de important, iar echipa SOS Parcul Est colaborează cu cei care organizează concursul de proiecte, oferind informații despre biodiversitatea zonei.


Foto: Tarfin Æé

O plimbare în Parcul Est 5