O experiență unică de artă colaborativă la Cluj: Questo Anonimato E’ Sovversivo
Questo Anonimato E’ Sovversivo (Acest anonimat este subversiv) este un proiect al artistului italian Ruben Montini. Acesta constă dintr-o călătorie prin fiecare țară a Uniunii Europene pe care artistul o realizează împreună cu fotograful Ela Bialkowska. În România proiectul e găzduit de tranzit.ro/Cluj și are loc mâine, 4 aprilie 2023.
Scopul proiectului este de a invita publicul să colaboreze la realizarea unei opere de artă folosind broderia manuală. Deplasându-se din țară în ţară, aceasta își propune să creeze o piesă colosală de broderie de mână care va fi rezultatul cooperării între oamenii care trăiesc în întreaga UE.
Pe parcursul călătoriei, sunt invitate să contribuie la proiect persoanele care practică broderia de mână, nu doar la scară profesională, ci și ca hobby, precum și persoanele care doresc pur și simplu să ia parte din această experienţă. Astfel, li se cere să lucreze direct pe aceeași țesătură, o pânză albă de bumbac care măsoară aproximativ 30 de metri pe 1,50 metri. Ei sunt invitați să ocupe orice spațiu al pânzei, gol sau deja ocupat de alți participanți, să se exprime liberi folosind broderia ca suport, fără restricții și fără granițe.
Toate accesoriile pentru brodat vor fi disponibile la locaţie.
Contribuția fiecărui participant va fi un plus semnificativ la piesa finală. Cu toate acestea, în cazul în care o lucrare îşi pierde specificitatea și recognoscibilitatea, aceasta va intra în dialog cu celelalte lucrări, exprimând situaţia particulară locuitorilor UE.
Lucrarea a început la sfârșitul lunii aprilie 2017, când studenţii și profesorii de la Royal School of Needlework au lucrat timp de o zi întreagă pe aceeaşi pânză albă.
Ulterior, proiectul a călătorit la Berlin, Londra, Split, Östersund, Brno, Atena și în multe alte orașe europene. Din cauza restricțiilor COVID-19, proiectul a fost primit în casele participanţilor din țări precum Franța, Portugalia, Malta, Polonia și Bulgaria.
Fotograful Ela Bialkowska documentează întregul proces și fiecare întâlnire. Lucrarea va fi completată de un catalog, compus dintr-o selecție de fotografii și videoclipuri care ilustrează întreaga călătorie.
tranzit.ro/Cluj se numără printre ultimele locaţii ale acestui proiect, care se încheie la sfârşitul lunii aprilie cu o expoziţie la Fondazione MACC din Sardinia, Italia.
Mai multe detalii despre evenimentul din Cluj găsiți în evenimentul de pe Facebook.