O consultare europeană și o decizie importantă de luat | Ora de Vară

de | | 2 Minute

O consultare europeană și o decizie importantă de luat | Ora de Vară

E adevărat, nu prea avem timp de lucruri mărunte, dar, uneori, în pleiada de personaje controversate, în amalgamul de probleme și iregularități cu care ne confruntăm, poate că o gură de aer „ieșită din context” e binevenită.

Știați că toți cetățenii europeni sunt invitați să se pronunțe în privința renunțării la ora de vară?

Pe site-ul Comisiei Europene există o pagină dedicată unei consultări publice deschise legată de dispozitivele referitoare la ora de vară.

Din istorie…

Ora de vară, cum bine știți, a fost instituită în timpul Primului Război Mondial, deși ideea inițială a fost conturată de Benjamin Franklin încă din secolul al XVII-lea. Ca o măsură de economisire, în Primul Război Mondial, Germania și Austro-Ungaria au decis să pună în practică sistemul orei de vară, pentru economisirea cărbunilor folosiți în producția de război. În 1917, sistemul a fost preluat de puterile Antantei, deci și de România.

Iată ce nota Regina Maria în jurnalul domniei sale, privitor la ora de vară:

„De azi se schimbă ora – se dă înainte, ora șapte e deja ora opt și așa mai departe. A trebuit să o facem pentru că rușii așa procedează, ca să evităm confuziile – motivul e economia la electricitate. La început va pricinui totuși încurcături, fără îndoială” (Maria, Regina României  – „Jurnal de război. 1916 – 1917”, notă din  5/18 iulie 1917)

? Site-ul Familiei Regale

Ora de vară a fost suspendată după Primul Război Mondial și reintrodusă în 1932 tot ca măsură de economisire, în contextul Marii Recesiuni. În 1943 s-a suspendat din nou practica orei de vară, dar a fost reintrodusă în circuit la începutul anilor ’80.

Cel puțin, știm sigur, așa cum notează și Comisia Europeană, în 1980 s-au emis dispoziții la nivelul UE, reglementate ulterior de  directiva 2000/84/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 19 ianuarie 2001. Cu mici modificări de reguli, rămâne valabilă și astăzi.

Dar astăzi?

S-ar părea că nu prea mai există rațiune pentru păstrarea orei de vară, motiv pentru care Comisia Europeană se consultă cu cetățenii ei, în perioada 4 iulie – 16 august, dacă să păstreze sau nu principiul schimbării de oră în ultima duminică a lunii martie, respectiv ultima duminică a lunii octombrie.

Vă invităm, așadar, să luați o pauză de la multele și complicatele probleme ale existenței noastre cotidiene, și să completați chestionarul de pe site-ul Comisiei Europene, nu înainte să citiți ce efecte ar avea revizuirea acestei directive. 🙂

? Freepik