UBB înregistrează un număr record de studenți în anul universitar 2023-2024

de | | 2 Minute

UBB înregistrează un număr record de studenți în anul universitar 2023-2024

În noul an universitar 2023-2024, Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) a primit un număr record de 15.741 de studenți, marcând astfel cel mai mare influx de studenți din ultimii ani. Aproximativ 40% dintre acești studenți s-au înscris cu taxă. 

În plus, aproximativ 350 de doctoranzi au fost admiși la UBB, cu aproximativ 50 dintre ei plătind taxa de școlarizare (rezultatele finale pentru aceștia sunt încă în proces de prelucrare). UBB a atras, de asemenea, un număr de 640 de studenți internaționali din 35 de țări diferite, care au aplicat pentru a se alătura comunității academice a universității.

„Mă bucur foarte mult, în final acesta fiind testul final al unei universități, iar rezultatele arată că tinerii, din țară și din străinătate, consideră simbolul “UBB” ca un pașaport academic de succes în viața lor, așa cum a fost acesta încă de la începuturile din 1581, UBB rămânând astfel cea mai mare și complexă comunitate academică a țării. În plus, este foarte important că această creștere se vede în acest an masiv la nivel de master (cu peste 400 de studenți în plus față de 2022), acolo unde începe profilul unei universități de cercetare avansată și unde deciziile studenților sunt mult mai bine informate. În fine, faptul că un număr mare de studenți plătește pentru a studia la UBB, alături de creșterea numărului de studenți internaționali de la an la an, arată din nou prestigiul de care se bucură universitatea”, a declarat rectorul UBB, profesorul Daniel David. 

Programele noi din domeniul inteligenței artificiale, bioinformaticii, securității cibernetice, ingineriei și tehnologiei, științelor cognitive și media digitală au atras un număr semnificativ de studenți, alături de programele tradiționale deja oferite de UBB, cum ar fi psihologia, informatica, științele economice și de afaceri, dreptul, resursele umane, științele comunicării, administrația publică, istoria și cinematografia.

Distribuirea orientativă pe judeţe/regiuni istorice a celor care au fost acceptați se prezintă, aproximativ, astfel: 

  • judeţul Cluj 23%; 
  • Transilvania (fără Cluj) 38%; 
  • Maramureş (Maramureș+Satu Mare) 12%; 
  • Crişana (Bihor+Arad) 4%; 
  • Banat (Timiș+Caras-Severin) 5%; 
  • Moldova 12%; 
  • Ţara Românească (Muntenia/Oltenia/Dobrogea, fără București) 5%; 
  • Bucureşti 1% .

Conform declarațiilor rectorului Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, instituția continuă să își aducă contribuția valoroasă la patrimoniul cultural și academic al țării. Cu toate acestea, reprezentanții UBB speră la o colaborare mai strânsă din partea autorităților statului pentru îmbunătățirea infrastructurii universitare, eliminarea obstacolelor birocratice și evitarea reducerilor bugetare.

„În acest context aș semnala autorităților locale și naționale că UBB își face datoria și contribuie major la profilul cultural-științific/academic-inovativ al orașului și al țării, cu care cu toții ne lăudăm adesea, dar așteptăm în schimb susținere mai ales pentru dezvoltarea infrastructurii – cămine-săli de cursuri/laboratoare -, fără blocaje, fără priorități în zone care nu aduc această contribuție, fără tăieri de locuri și fonduri și fără a se aștepta mereu fondurile proprii ale UBB (care, atunci când sunt, trebuie utilizate masiv și spre resursa umană, bursele studențești și activitățile academice)”, a adăugat rectorul UBB, Daniel David.


Simplu și rapid, pe Cluj.com găsiți informațiile de care aveți nevoie! De asemenea, pentru a fi în pas cu noutățile și evenimentele din Cluj, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook și Instagram.