Nu pierdeți defilarea regelui Matei Corvin!

de | | 3 Minute

Nu pierdeți defilarea regelui Matei Corvin!

Pe strada Potaissa, Muzeul Emese Park și fundaţia Őskultúra Alapítvány, din Ungaria, ne propun o întoarcere în timp. În cadrul Zilelor Maghiare, fundația și muzeul vor recrea atmosfera Evului Mediu, prin prezentarea unor obiecte, cum ar fi căruţele de epocă, corturile construite cu tehnicile meşteşugăreşti ale vremii, cuşca infamiei, butucii din lemn, corturile cavalereşti, catapultele şi balistele, scuturile şi alte elemente de decor.

Pentru cei mici va exista un carusel din lemn prevăzut cu coşuri din nuiele, ca precursoare ale scaunelor moderne.

Clujenii pasionați de vremurile de odinioară vor putea să cunoască personajele, obiectele şi situaţiile specifice lumii medievale. Atmosfera va fi cât se poate de antrenantă și interesantă spun organizatorii: „Cavalerii şi soldaţii care apărau fortificaţiile vremii se vor confrunta în arena din faţa tribunei, pentru a afla cine este războinicul mai bun şi cine posedă arme mai performante. Muzicanţii şi menestrelii vor încânta audienţa, interpretând acorduri medievale sau de muzică populară, iar membrii mai curajoşi ai publicului vor putea participa la jocuri ale vremii sau îşi vor putea testa aptitudinile, achitându-se de diverse sarcini care necesită iscusinţă”.

Clujenii și turiștii prezenți vor putea trage cu arcul şi se vor putea familiariza cu deprinderile meşteşugarilor medievali, având chiar şi oportunitatea de a le încerca la standurile meşterilor moderni, care vor prezenta secretele breslei de odinioară. Cei cu spirit de aventură vor putea să-și facă fotografii în cuşca infamiei sau puşi pe butuci, ori purtând costume medievale.

Paine in Evul Mediu, Zilele Maghiare

Alături de cavaleri și soldați se va afla și regele Matei Corvin. Regele va face o baie de mulțime, așa că nu pierdeți această ocazie unică: „Regele Matei Corvin, căruia îi plăcea să se amestece deghizat în mulţime, va fi simbolizat de un manechin uriaş, care se va îmbrăca zilnic, de două ori, în straie regale şi va defila pe muzică, însoţit de purtători de torţe, între strada Potaissa şi Piaţa Unirii. Cortegiul va fi format din comedianţi pe picioroange, toboşari îmbrăcaţi în port medieval, muzicanţi cu fluiere turceşti (precursorul taragotului) sau cobze. Ei vor defila până în faţa scenei principale, unde vor saluta, interpretând dansuri, mulţimea şi pe regele Matei”.

usturoi in Evul Mediu, Zilele Maghiare

Aveți mai jos programul evenimentelor de pe strada Potaissa:

Vineri, 21 august 2015

10:00 Deschiderea Satului Medieval de pe strada Potaissa

Organizator: Asociaţia Clujul Comoară

Loc: Strada Potaissa (numele istoric: strada Deţinuţilor)

10:00–18:00 Satul medieval: jocuri medievale şi sarcini care necesită iscusinţă, tir cu arbaleta şi cu arcul, prezentări ale meşteşugurilor medievale, butuci/cuşca infamiei, carusel medieval din lemn, muzicanţi, cobzari, menestreli

Organizatori: Muzeul Emese Park (Ungaria) şi Asociaţia Clujul Comoară

Loc: Strada Potaissa (numele istoric: strada Deţinuţilor)

Înainte de prânz, bucătarii vor începe să prepare o tocăniţă din carne de vită sură ungurească şi cuşcuş de Hortobágy. Vom organiza o demonstraţie de gătit şi o degustare la care vor participa restaurantul Barabás din Debrecenreprezentat de bucătarul-şef Barabás Zoltán, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale Maghiare de Gastronomie, precum şi Restaurantul VIA din Cluj.

Loc: Strada Potaissa

Sâmbătă, 22 august 2015

10:00–18:00  Satul medieval: jocuri medievale şi sarcini care necesită iscusinţă, tir cu arbaleta şi cu arcul, prezentări ale meşteşugurilor medievale, butuci/cuşca infamiei, carusel medieval din lemn, muzicanţi, cobzari, menestreli

Organizatori: Muzeul Emese Park (Ungaria) şi Asociaţia Clujul Comoară

Loc: Strada Potaissa (numele istoric: strada Deţinuţilor)

Duminică, 23 august 2015

10:00–18:00 Satul medieval: jocuri medievale şi sarcini care necesită iscusinţă, tir cu arbaleta şi cu arcul, prezentări ale meşteşugurilor medievale, butuci/cuşca infamiei, carusel medieval din lemn, muzicanţi, cobzari, menestreli

Organizatori: Muzeul Emese Park (Ungaria) şi Asociaţia Clujul Comoară

Loc: Strada Potaissa (numele istoric: strada Deţinuţilor)