„Nu am medic de familie în Cluj” – o problemă pentru mulți locuitori ai orașului
Fie că vorbim despre studenți sau despre angajați, persoanele care s-au stabilit pentru o perioadă lungă în orașul nostru se confruntă deseori cu aceeași problemă: „Nu am medic de familie în Cluj”.
Serviciile medicale nu sunt un lucru de la care putem face rabat. De aceea, este important să ne informăm despre beneficiile pe care le avem (în calitate de studenți) sau despre metodele prin care putem avea acces în continuare la un medic de familie chiar dacă domiciliul nostru s-a schimbat între timp.
Sunt student. Unde mă pot trata?
Calitatea de student vine la pachet și cu câteva avantaje. În primul rând, nu trebuie să îți faci probleme în ceea ce privește asigurarea medicală. Legislația actuală prevede ca elevii și studenții cu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani (inclusiv doctoranzii) să beneficieze de asigurare medicală gratuită. Astfel, nu este necesar să plătească contribuții către sistemul de sănătate din România. Dacă pe parcursul studiilor o persoană decide să se angajeze, atunci o parte din taxele ce se vor percepe lunar din salariul brut vor fi distribuite către acest sector.
În ceea ce privește accesul la consult medical, universitățile din Cluj-Napoca le pun la dispoziție tinerilor cabinete medicale și stomatologice cu servicii gratuite. Doctorii de aici funcționează ca înlocuitori ai medicilor de familie, pe care majoritatea dintre studenți îi au în orașele de proveniență.
Serviciile medicale primite în aceste cabinete constau, în general, în consultații gratuite, eliberare de rețete, acordarea primului ajutor în caz de urgențe, eliberarea de bilete de trimitere pentru investigații suplimentare sau consult la medicul specialist, asigurarea procedurilor de logistică medicală (eliberare de adeverințe, evaluarea capacității sportive, etc.), tratamente și consultații stomatologice gratuite.
Cabinete pentru studenți
Fiecare universitate pune la dispoziție studenților cel puțin un cabinet medical și unul stomatologic, astfel:
- Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” dispune de un cabinet aflat la parterul căminului VII, în incinta Campusului Hașdeu;
- La Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară există un cabinet medical chiar în incinta campusului în care își are și sediul;
- Universitatea Tehnică Cluj-Napoca oferă beneficiul accesului la consultații medicale în cele două campusuri principale. Există un cabinet medical și unul stomatologic în Complexul Studențesc Mărăști și încă un cabinet medical în căminul III, din Complexul Studențesc Observator;
- Universitatea Babeș Bolyai pune la dispoziția studenților câteva cabinete medicale și unul stomatologic în incinta căminului XXI, situat în Parcul „Iuliu Hațieganu”. Un medic este disponibil pentru un număr specific de facultăți. Programul medicilor și modul lor de organizare poate fi consultat pe site-ul universității.
Cum pot beneficia de medic de familie în Cluj?
De multe ori, persoanele care locuiesc pe termen lung în Cluj, dar încă nu se află în proprietatea unui domiciliu în județ, amână pasul de a-și schimba medicul de familie din orașul de proveniență. Motivele? „Procedura este prea complicată”, „Nu știu niciun medic aici” sau „Când am o problemă, aleg sistemul privat sau merg la Unitatea de Primiri Urgențe”.
Miturile circulă peste tot, dar trebuie să înțelegem cu toții că foarte multe dintre afecțiunile pe care noi le considerăm „urgențe” pot fi rezolvate cu o simplă vizită la medicul de familie. Astfel, vom facilita accesul rapid la servicii medicale persoanelor care se află cu adevărat într-o stare critică.
De asemenea, este de înțeles că alegerea unui medic necesită multă informare, în special atunci când ne aflăm într-un mediu nou. Cel mai simplu este să apelăm la sfatul prietenilor cu domiciliul în Cluj. Ei ne pot face o recomandare în funcție de experiența lor personală. Trebuie să luăm în considerare, totodată, faptul că aceasta nu este o decizie definitivă. În cazul în care nu suntem compatibili cu noul doctor, acesta poate fi schimbat după cel puțin 6 luni.
Procedura este destul de simplă: odată ce am decis cine este noul medic de familie și am primit acordul de a ne înscrie pe lista sa de pacienți, trebuie să ne prezentăm la cabinet cu următoarele documente:
- un act de identitate;
- cardul de sănătate;
- un document care să ateste că suntem asigurați medical (dacă este cazul).
Noul medic are obligația de a anunța transferul la CNAS și să îi solicite vechiului medic de familie trimiterea arhivei medicale a pacientului. Obligația noastră este să ne anunțăm angajatorul în cazul în care noul doctor este dintr-un județ diferit decât cel anterior. Astfel, impozitele să fie redistribuite în noua unitate de teritoriu.
Sănătatea, o prioritate
Ne aflăm într-un oraș dinamic, în care activitățile zilnice ne consumă un aport considerabil de energie, fapt pentru care ar trebui să transformăm sănătatea și accesul nostru la serviciile medicale în priorități. Sfatul nostru? Rămâi informat și ia deciziile cele mai bune pentru tine la timp!
Redactor:Izabela Rădoi
Sursă foto și info: cnas.ro, arhiva UMF, unsplash.com