Noua stagiune a Operei Nationale aduce in atentia publicului clujean numeroase surprize

de | | 2 Minute

Noua stagiune a Operei Nationale aduce in atentia publicului clujean numeroase surprize

Dupa o vara bogata in evenimente lirice, in care apogeul a fost atins odata cu spectacolul in aer liber, Aida, spectacol in care au fost implicati peste 400 de voluntari inscrisi pentru figuratie, Opera Nationala Romana din Cluj-Napoca pare sa fi prins aripi.

Noua stagiune anunta proiecte ambitioase menite sa apropie publicul clujean de acest teatru liric cu o traditie de aproape un secol. Noutatile au fost anuntate in cadrul conferintei de presa, organizata luni, 29 septembrie.

Dupa sapte de ani de absenta de pe scena operei clujene, spectacolul Lucia di Lammermoor de Gaetano Donizetti va deschide cea de-a 95-a stagiune a celui dintai teatru liric romanesc, un spectacol extraordinar care poarta pecetea romantismului italian, nu numai datorita libretului ce sta la baza sa, ci si gratie prezentei reputatului regizor Mario de Carlo, cel care semneaza regia artistica, decorurile si costumele acestei premiere unice.

Opera in trei acte are la baza drama scrisa de Walter Scott, “Bride of Lamermoor”, cu o actiune ce plaseaza publicul in Scotia sfarsitului de secol XVI. Spectacolul urmareste tulburatoarea poveste de dragoste a Luciei, sora lordului Ashton, obligata de acesta la o casatorie de convenienta, in pofida iubirii sale pentru Edgardo di Ravenswood, fiul familiei rivale.

Premiera “Lucia di Lamermoor” programata pentru 1 octombrie, promite un spectacol dominat de traire si romantism si se bucura de o distributie de inalta clasa: soprana Lucia Bulucz – in rolul eroinei,  tenorul Cosmin Ifrim – Edgardo di Ravenswood, baritonul Geani Brad – Lord Enrico Ahton, Petru Burca (Raimondo Bidebent), Simonfi Sandor, Liliana Neciu, Florin Pop, alaturi de Corpul de balet si Orchestra Operei Nationale Romane din Cluj-Napoca, aflata sub bagheta dirijorului Adrian Morar.

In data de 5 octombrie, va avea loc Gala de binefacere, realizata in parteneriat cu Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului, pentru sprijinirea Centrului de Ingrijiri Paliative „Sfantul Nectarie” Cluj-Napoca. Recitalul programat pentru ora 20:00 va reuni cei mai insemnati solisti clujeni, dar si invitati speciali: Carmen Gurban, Iulia Merca, Cosmin Ifrim, Sorin Lupu, Bogdan Baciu si nu numai.
Tichetele de acces pentru acest eveniment se obtin pe baza de donatie (60, 30 si respectiv 15 lei) de la Agentia Teatrala, precum si de la magazinele Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului din Piata Avram Iancu, numerele 2 si 18.

Programul noii stagiuni propune si alte patru premiere: Lohengrin, un spectacol de balet prin care Opera Romana il va readuce in atentia publicului clujean pe Wagner, dupa incredibilele succese: Olandezul Zburator si Tannhäuser. Urmeaza Trubadurul, opera de Giuseppe Verdi, Tragedia Carmen (La tragedie de Carmen) si Evgheni Oneghin, opera in trei acte, compusa de Pyotr Ilyich Tchaikovsky.

Debutul stagiunii lirice 2014 – 2015 nu se rezuma doar la aceste spectacole asteptate de public, ci implica si o strategie de comunicare ce face ca acest teatru liric sa fie vizibil si accesibil pe piata culturala internationala. Incepand din aceasta luna, Opera face parte din marea familie Eventim, facandu-si intrarea pe agenda europeana de spectacole, in cadrul unei retele care promoveaza peste 11.000 de evenimente anual.

Pozitia proaspata si consolidata a operei clujene in peisajul cultural este sustinuta si de lansarea unui nou site cu un format mult mai interactiv, accesibil si usor de utilizat pentru public. Noua platforma online vine in intampinarea utilizatorilor, oferindu-le o comunicare deschisa, imbogatita, constanta si actualizata. Publicul va avea posibilitatea de a vedea agenda lunara completa si de a-si rezerva bilete online. Opera devine, astfel, o traire si un reper al tuturor, locul in care ne vom regasi sufletul.

Iulia Iancu, redactor Cluj.com