Noaptea Muzeelor la Sate, o premieră europeană și națională

de | | 3 Minute

Noaptea Muzeelor la Sate, o premieră europeană și națională

Rețeaua Națională a Muzeelor din România anunță organizarea în premieră a evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate, o adevărată nocturnă muzeală care activează și prezintă în exclusivitate potențialul patrimoniului cultural din spațiul rural românesc.

Unică în Europa, această nouă marcă culturală derivată din evenimentul european Noaptea Muzeelor se va desfășura în data 2 septembrie 2023. Ea va propune publicului activări culturale și programe educative în diverse spații cu valoare istorică și de patrimoniu, din satele și comunele României.

Rețeaua Națională a Muzeelor din România are în vedere prin acest program de debut muzeele, colecțiile, casele memoriale și obiectivele de patrimoniu imobil localizate în comune și sate din România, unele aflate în subordinea unor structuri muzeale de tip complex sau a unor muzee județene, a unor primării locale, altele provenite din mediul privat sau non-guvernamental. De asemenea, adresăm invitația publică de participare și bisericilor cu mare valoare de patrimoniu și celor fortificate, cetăților și palatelor din mediul rural, mănăstirilor cu o bogată și valoroasă colecție de artă religioasă, reședințelor nobiliare, culelor sau siturilor arheologice deschise publicului, dar și pensiunilor care doresc să organizeze și să găzduiască activități muzeale sau experimente și proiecte curatoriale, rezidențelor de creație, taberelor de artă contemporană, morilor, fermelor de animale și așa mai departe” – a precizat Dragoș Neamu, Coordonator Departament Relații Internaționale și Proiecte Culturale, manager Noaptea Muzeelor la Sate.

noaptea muzeelor la sate (1)

Entitățile care doresc să participe pot solicita fișa de înscriere printr-un mesaj expediat la adresa de email – [email protected]. Perioada de înscrieri este 22 iunie – 25 iulie 2023.

”Noaptea Muzeelor la Sate” oferă publicului prilejul să descopere și să se bucure de un patrimoniu cultural mai puțin cunoscut, dar foarte bogat. Evenimentul pune în dezbatere publică problemele patrimoniale actuale ale ţăranului român și ale satului românesc. De asemenea, urmărește dinamizarea și valorificarea colecțiile muzeelor din mediul rural pentru a le face cunoscute mult mai bine publicului larg și crearea de obișnuințe culturale care să contribuie la creșterea gradului de alfabetizare culturală și de atractivitate turistică a mediului rural.

Cu ocazia acestui eveniment se va lansa și un kit pedagogic, ce va fi pus gratuit la dispoziția participanților interesați în organizarea de programe educative pentru copiii și tinerii din satele și comunele țării. Kit-ul include asistență din partea specialiștilor și un pachet complet, cu fișe de programe educative, instrumente și resurse pentru implementarea lor. Așadar, este încurajată includerea acestor ateliere pentru copii în programul oferit de ”Noaptea Muzeelor la Sate”.

noaptea muzeelor la sate (2)

În cadrul primei ediții a Nopții Muzeelor la Sate, organizațiile înscrise în program vor beneficia de promovare și de reprezentare în cadrul platformei noapteamuzeelor.org (în curs de actualizare), care va oferi publicului informații despre evenimentele, activitățile și proiectele găzduite pe 2 septembrie în toată țara.

Proiect lansat și coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din Rom de Rețeaua Națională a Muzeelor din România și co-finanțat de AFCN.


Comunicat de presă

Simplu și rapid, pe Cluj.com găsiți informațiile de care aveți nevoie! De asemenea, pentru a fi în pas cu noutățile și evenimentele din Cluj, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook și Instagram.