Noaptea Muzeelor 2025 la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

de | | 3 Minute

Noaptea Muzeelor 2025 la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, participă la Noaptea Muzeelor 2025, eveniment anual cultural patronat la nivel european de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).

“Unele povești se spun prin obiecte, altele prin sunet sau dans. Pe 17 mai, Muzeul Etnografic al Transilvaniei devine o hartă vie, de la comorile ascunse din satele Clujului până la tradițiile din inima Africii. Cultura nu doarme. Vă așteptăm alături de noi!” (Tudor Sălăgean, manager la Muzeul Etnografic al Transilvaniei)

Noaptea Muzeelor 2025 la Muzeul Etnografic al Transilvaniei 1

Muzeul Etnografic al Transilvaniei găzduiește, anul acesta, de Noaptea Muzeelor, cele mai multe evenimente culturale: Ziua Africii, două expoziții temporare și două expoziții permanente.” (Cristian Manolachi – Centrul de Cultură Urbană Cluj-Napoca, coordonator local al evenimentului Noaptea Muzeelor 2025) 

Ediția 2025 a evenimentului NOAPTEA MUZEELOR, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei se va desfășura la sediul muzeului, pe strada Memorandumului nr. 21:

Eveniment: Ziua Africii

Sse desfășoară pentru prima dată în incinta instituției de cultură și marchează începutul unui parteneriat de colaborare între Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Grupul de Parteneriat African.

Evenimentul are două componente, cu activități care se vor desfășura în curtea interioară a muzeului și în Galeria Cellarium:

Activități în curtea muzeului (orele 14-23): dansuri şi programe artistice din zone de pe continentul african; prezentare de mâncăruri tradiționale cu degustare; zumba pe muzică africană; ateliere creative și de colorat pentru copii; împletituri în păr (între orele 14-16); party cu DJ (curtea interioară a muzeului, orar: 14-23);

Noaptea Muzeelor 2025 la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Expoziția temporară „Africa în imagini și povești” – Expoziţie de artefacte și fotografii (obiecte din lemn, statuete și tablouri) din Burundi, Tchad, Congo, Uganda și Sudanul de Sud care va fi vernisată la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în 17 mai, de la ora 17, (Galeria Cellarium, orar: 17-23).

Ziua Africii prezintă puterea diversității și locul acesteia în comunitatea clujeană, ca element al unei sărbători culturale. Acest eveniment este o confirmare a puterii culturii și a efectelor ei pozitive, mai ales atunci când oamenii au acces la ea. De Ziua Africii 2025 comunitatea africană din Cluj va avea oportunitatea de a arăta vizitatorilor, în cadrul unei expoziții temporare vernisate în 17 mai și care va fi deschisă până în 30 mai, obiecte personale aduse din diferite țări de pe continentul african. Exponatele sunt realizate de artiști din Burundi, Congo, Tchad, Uganda si Sudan de Sud.” (Diane Roman Inamahoro, coordonator și reprezentant al comunității africane din Cluj-Napoca)

În spațiul expozițional din Palatul Reduta

Expoziție temporară: „Costume din zona Clujului” cu piese vestimentare autentice, de patrimoniu, din Câmpia Transilvaniei, Dealurile Clujului și Munții Apuseni, punând în valoare diversitatea, rafinamentul și unitatea costumelor tradiționale locale. Vizitatorii vor putea admira costume de sărbătoare din secolul al XIX-lea și prima parte a secolului XX. Piesele vestimentare expuse au fost selecționate din colecția Muzeului Etnografic al Transilvaniei pentru a pune în lumină, cu precădere, cămașa cu ciupag și zadia cu trup, elemente de veche tradiție în toate subzonele clujene. (Palatul Reduta, str. Memorandumului nr. 21, orar: 18-24, ultima intrare ora 23).

Expoziția permanentă „Cultura populară din Transilvania – sec. XVIII-XX” abordează principalele domenii ale culturii materiale şi spirituale din Transilvania rurală, ilustrate prin exponate reprezentative, selectate din cele peste 40.000 de artefacte existente în colecţiile instituţiei noastre. (Palatul Reduta, str. Memorandumului nr. 21, orar: 18-24, ultima intrare ora 23).

Expoziția permanentă tactilă „Atinge și înțelege – mesajul tactil al obiectelor țărănești tradiționale” este destinată în primul rând vizitatorilor cu deficienţe de vedere, oferind însă, în acelaşi timp, o experienţă de un tip aparte şi vizitatorilor obişnuiţi, mai ales copiilor dornici să atingă şi să manipuleze asemenea obiecte neobişnuite. (Palatul Reduta, str. Memorandumului nr. 21, orar: 18-24, ultima intrare ora 23).

Vă așteptăm!


Comunicat de presă

Simplu și rapid, pe Cluj.com găsiți informațiile de care aveți nevoie! De asemenea, pentru a fi în pas cu noutățile și evenimentele din Cluj, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook și Instagram.