Noaptea Muzeelor 2023 la Cluj-Napoca – Program

de | | 4 Minute

Noaptea Muzeelor 2023

Cea de-a 19-a ediție a Nopții Europene a Muzeelor 2023 va avea loc la Cluj pe 13 mai, iar în cadrul evenimentului vom putea vizita un număr de 27 de muzee, centre culturale, universități și alte centre de cultură din oraș. 

Pe lângă expozițiile deschise pentru vizitare, în unele dintre locații, clujenii vor putea să ia parte și la evenimente muzicale, la proiecții de film sau spectacole de teatru. Mai multe detalii despre eveniment găsiți pe pagina de Facebook a Nopții Muzeelor Cluj-Napoca

Sursă foto: @ugo_bonga, @mihai.hendea

harta noaptea muzeelor 2023

Program Noaptea Muzeelor 2023

» Muzeul Mitropoliei Clujului

Orar de vizitare: 14:00 – 24:00 | Evenimente: Lansarea volumului „Chipurile umilinței. Amintiri, destăinuiri, mărturii. Grigore Leșe în dialog cu Răzvan Bucuroiu”. Putem vizita expoziția permanentă „Tezaur de Artă Sacră și carte veche românească”.

» Steampunk Transylvania 

Orar de vizitare: 18:00 – 24:00 | Pe lângă seria permanentă de obiecte de artă, vom putea admira și alte colecții și obiecte sezoniere care se schimbă o dată la câteva luni. 

noaptea muzeelor 2023 steampunk transylvania muzeu

» Filiala Cluj a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”

Orar de vizitare: 12:00 – 24:00 | Vom putea admira armuri antice şi medievale, piese de armură, arme albe din preistorie până în perioada contemporană, o colecţie impresionantă de uniforme militare, unele aparţinând unor personalităţi militare marcante pentru istoria militară a Transilvaniei şi României (Constantin Prezan, Nicolae Dăscălescu, Gheroghe Avramescu), arme de foc medievale, moderne şi contemporane şi o colecţie deosebită de medalii româneşti şi străine.

» Institut français de Roumanie à Cluj

Orar de vizitare: 18:00 – 24:00 | Vom putea vedea Expoziția „SUB VITRUM”, compusă din bioartă realizată de către studenții UAD și USAMV. Expoziția propune un dialog între știință și artă, în scopul identificării rolului rezultat din fuziunea celor două domenii și  în scopul promovării raporturilor creative transdisciplinare (sursă: Noaptea Muzeelor)

» Camera

Orar de vizitare: 18:00 – 23:00 | Pasionații de fotografie analogică, alternativă și experimentală pot vizita expoziția „Share, Tag or Dye” care prezintă operele mai multor artiști autohtoni și nu numai. 

» Complexul Acvaristic USAMV Cluj-Napoca

Orar de vizitare: 17:00 – 24:00 | Putem vedea exponate naturale reprezentative zonelor umede și mediilor acvatice, precum și acvarii cu peste 70 de specii de pești, amfibieni și plante, atât din România, cât și din diferite zone geografice ale lumii (sursa: Noaptea Muzeelor). 

» Muzeul de Anatomie Comparată (USAMV Cluj-Napoca)

Orar de vizitare: 17:00 – 23:00 | La muzeu găsim piese anatomice provenind de la o mare varietate de animale, atât domestice cât și sălbatice. 

» Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

Orar de vizitare: 18:00 – 24:00 | Expoziții: Istoriile Clujului, Zei și Muritori din Egiptul Antic, Incursiuni dacice în spațiul virtual, dar și Grecii de peste mări. 

Eveniment: De la ora 18:00 va avea loc evenimentul muzical „În memoriam Constantin Daicoviciu –  High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeu, episodul 5”. Biletele pentru concert se pot achiziționa accesând accesând acest link

Weekend festiv la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Noaptea Muzeelor, o expoziție nou-nouță și un eveniment în memoria lui Constantin Daicoviciu (1)

» Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj 

Orar de vizitare: 18:00 – 24:00 | Putem vizita expoziția SITAS – „Ocolul Pământului în 150+ de sahuri”, care cuprinde seturi de șah artizanale dintr-o multitudine de locații de pe tot globul! 

» Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Orar de vizitare: 18:00 – 24:00 | Programul din acest an va cuprinde expoziții temporare și un spectacol de teatru, după cum urmează: Expoziția „Redutele culturale din Transilvania și Banat,Expoziția „Un univers de basm în miniaturi”, Expoziția de pictură „Foc de soare”, Spectacolul de teatru „Oameni. De vânzare” (ora 19:00) (sursa: Muzeul Etnografic al Transilvaniei).

» Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Orar de vizitare: 18:00 – 24:00 | Expozițiile pe care le putem vizita: Expoziția permanentă – Galeria Națională, Expoziția de pictură Horea Paștina. „Cruce, iubire de frumos”, Expoziția „Realitatea oglindită”, Expoziţia de grup „În Mormânt, Viață”, „Ecouri din sacralitate”, Expoziția de grup „Put it in other words. Lost in translation”. 

» Negative by Grain Lab

Orar de vizitare: 17:00 – 09:00 | Eveniment: Photo Romania Festival, primul și cel mai mare festival de fotografie din țară. Promovează arta fotografică și artiștii fotografi. La eveniment vom putea întâlni fotografii care își expun în acest an lucrările.

» Programul instituțiilor Patrimoniului Cultural UBB

ubb noaptea muzeelor program 2023

» Alte locații care pot fi vizitate

Noaptea Muzeelor este organizată de Rețeaua Națională de Muzeelor din România (RNMR) și a devenit, în ultimele aproape două decenii, una dintre cele mai puternice mărci culturale, un adevărat fenomen social, cu cifre de audiență ce gravitează în jurul cifrei de un milion, la nivelul întregii țări.


Toate fotografiile sunt preluate de pe paginile de Facebook ale instituțiilor muzeale prezentate și de pe pagina de Facebook a Nopții Muzeelor Cluj-Napoca.
Simplu și rapid, pe Cluj.com găsiți informațiile de care aveți nevoie! De asemenea, pentru a fi în pas cu noutățile și evenimentele din Cluj, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook și Instagram.