Noaptea Muzeelor 2018: ce putem vedea la ediția din acest an? | #ClujulVăzutAltfel

de | | 5 Minute

Noaptea Muzeelor 2018: ce putem vedea la ediția din acest an? | #ClujulVăzutAltfel

Pe data de 19 mai muzeele clujene își deschid porțile până târziu în noapte pentru a-și primi vizitatorii dornici de le explora comorile. De la ora 18:00 până la orele 01:00, șapte muzee din Cluj și două instituții culturale vor încânta publicul cu expoziții inedite și cu activități interactive unind comunitatea clujeană cu comunitatea europeană într-un circuit al spațiilor artistice și culturale de excepție.

#Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Orar: 18:00 – 1:00 (secția pavilionara) – Muzeul Etnografic al Transilvaniei, strada Memorandumului nr. 21
Orar: 10:00 – 17:00 (secția în aer liber) – Parcul Etnografic ,,Romulus Vuia”, strada Tăietura Turcului

  • Cultura populară din Transilvania – secolul XVIII-XX
  • Atinge și înțelege – mesajul tactil al obiectelor țărănești tradiționale ( destinată în primul rând vizitatorilor cu deficiențe de vedere)

Noaptea Muzeelor 2018 - Muzeul-Etnografic-Cluj

  • Expoziția de artă fotografică itinerantă: Comorile României
  • Jivipen – eveniment dedicat culturii etniei Roma și va conține o serie de obiecte tradiționale și contemporane realizate de meșteșugari romi și un concert de muzică lăutărească 
  • Proiecție film etnografic (documentar)

Noaptea Muzeelor 2018 - Muzeul Etnografic

Recomandări:

20:30 Recital muzical oferit de taraful de muzicanți romi conduși de Alexandru Bob, zis Siminic, din Gherla – în sala Reduta 

22:00 Proiecție ,,Vieți între ape! de Oana Ivan – curtea Muzeului Etnografic 

Expoziție ,,Romii din Transilvania. Patrimoniu etnografic”

Expoziție a Asociației Meșteșugarilor Romi 

Noaptea Muzeelor 2018 Romi
Foto: Adevărul

#Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

Orar: 19:00 – 00:00

  • Puncte de vedere. Stereofotografii din timpul primului război mondial – stereofotografii din colecțiile companiei germane Neue Photographische Gesellschaft, ale companiei americane Keystone View Company, precum și lucrări ale unor fotografi particulari din epocă
  • Incursiuni Dacice în spațiul virtual  
  • Egiptul și mistere luivor fi aduse atenţia publicului cele mai reprezentative artefacte egiptene aflate în patrimoniul  MNIT, exponate ce alcătuiesc una dintre cele mai importante colecţii de gen din Transilvania. Cel mai important exponat al acestui eveniment este mumia unei femei, împreună cu sarcofagului acesteia, realizat din lemn de cedru pictat,  însoţite de alte obiecte egiptene, precum: organe umane mumificate, ibişi, un pui de crocodil; statuete de mici dimensiuni, majoritatea din faianţă, cu caracter funerar, dar şi reprezentări de zeităţi realizate din bronz; amulete din piatră. 
  • Colecția de istorie a farmaciei (Piața Unirii, nr. 28)

Noaptea Muzeelor 2018 - Muzeul-de-Farmacie-Cluj

#Muzeul de Artă

Orar: 20:00 – 1:00
  • Aspiraţii dinamice
  • Expoziţia „Arkossy Istvan”
  • Afişul Polonez  – cuprinde o selecţie de afişe pentru teatru, operă, film, reprezentative pentru evoluţia Şcolii Istorice de Afiş din Polonia.
  • Expoziţia de pictură „Sergio Gomes”
  • „17 Reasons”
  • Expoziția permanentă Galeria Națională

Noaptea Muzeelor 2018

#Muzeul de Paleontologie

Orar: 19:00 – 00:00

  • Vestigiile paleontologice ale Clujului – propune o incursiune paleontologică în trecutul îndepărtat al Clujului.

Noaptea Muzeelor 2018 - Muzeul de Paleontologie

#Muzeul de Mineralogie

Orar: 19:00 – 00:00
  • CALCEDONII – culori în piatră

Calcedonia este o formă microcristalină de cuarț, ce apare în diferite forme, culori și modele. A fost folosită ca și piatră depodoabă sau decorativă încă din antichitate. Varietățile sale, separate în special pe baza culorii (alb, albastru, roșu, verde,galben, portocaliu, maro, roz, negru, etc.), sunt numeroase, și includ, printre altele, agatul, crisoprazul, carneolul, onixul sau jaspul. Bogata și spectaculoasa colecție de calcedonii a Muzeului de Mineralogie al Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, cu eșantioane din lumea întreagă, așteaptă să fie descoperită și admirată de publicul larg!

Noaptea Muzeelor 2018 - Minearologie

#Institutul Francez

Orar: 20:00 – 23:00
  • WAW-Woman’s Art World – Part 3: ReCompunere

Artiste: Elvira Bozga, Sabina Elena Dragomir, Hye Young Kim, Camelia Oltean, Andra Roman, Axenia Roșca
Pictură, instalație artistică, video, sunet, performance; tehnici de explorare aduse de Proiectul WAW (Woman’s Art World) sub aceeași cupolă a creatiei femeii artist.

#Muzeul de Istorie al Universității Babeș – Bolyai

Orar: 19:00 – 24:00
  • Povestea leului românesc – patrimoniu și istorie națională – expoziția aduce în fața publicului o colecție particulară de monede și bancnote care s-au succedat în spațiul românesc de la 1867 până în anul 2005.

Noaptea Muzeelor 2018 - Muzeul de Istorie

#Casino – Centrul de cultură urbană

Orar: 10.00-24.00
  • Modelism Feroviar

În perioada 19-20 Mai, Asociaţia Clubul Feroviar „Crişana” – Oradea organizează expoziţia de modelism feroviar ce va conţine reproduceri la scara 1:87 ale unor locomotive, vagoane, gări, construcţii feroviare şi peisaje, toate integrate într-o dioramă modulară complet funcţională.

Participanți:
BK 1951 Modellbahnclub Wien- Austria
Baross Gábor Vasútmodellező és Vasútbarát Klub – Veszprem, Ungaria
Hajdú Expressz Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület – Debrecen, Ungaria
Club Feroviar București – România
Clubul Feroviar „Crişana” – Oradea, România.

Noaptea Muzeelor 2018 - Feroviar
Foto: Clubul Feroviar ,,Crișana”

#Muzeul Mitropoliei Clujului

Orar: 20:00-01.30

  • Incursiune în universul spiritual al lemnului

Expunerea Icoanei Sfântul Arhanghel Mihail – datată la 1704 și atribuită preotului Luca din Iclod, autorul celebrei Icoane făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula și a celor de la Mănăstiea Strâmba și Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Icoana este pictată în tempera pe lemn, cu dimensiunile de 91/42 cm și provine de la Biserica Sfântul Nicolae din Dealu Cîrjii-Boiereni, județul Maramureș. În prezent este în custodia Mănăstirii Rohița-Boiereni.

Ora 20.30 : Vernisajul expoziției de cruci din colecția Muzeului Mitropoliei Clujului și prelegerea Prof. Univ. Dr. Habilit. Marcel Muntean, intitulată Crucea între Jetfă și Înviere.

Între orele 20.00-22.00: Atelierul Secției Artă Sacră al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca – workshop cu tema Icoana pe lemn – creație și restaurare. Coordonatori: Prof. Univ. Dr. Habilit. Marcel Muntean și Diac. Conf. Univ. Dr. Marin Cotețiu

Noaptea Muzeelor 2018

 Ne vedem la muzee!