No haidati la Cluj!

de | | 2 Minute

Cine nu a auzit de orasul nostru drag Cluj. Este imposibil sa nu stii cate ceva despre Cluj…un oras “fain” in inima Ardealului, care trebuie sa fie pe lista ta atunci cand pornesti la drum in vacanta. Putini probabil stiu ca a fost unul din “orasele” cele mai imprtante ale Daciei preromane sau ca Regele Carol Robert a fost cel care a semnat actul prin care Clujul nostru a fost ridicat la rangul de oras, astfel stimuland o crestere economica aici.

Ca „musafir” Clujul iti poate oferii o sumedenie de locuri pe care le poti savura. De la atractii turistice, la cele mai delicioase mancaruri, la locuri unde poti asculta muzica de calitate (daca doresti poti si dansa).
Printre statui, parcuri si muzee, undeva de prin centrul Clujului poti zari pe un deal o cruce enorma prafuita si parca purtand pe umeri o povara veche de ani. Acolo in acel loc se afla “Cetatuia” Clujului. Cetatuia (în maghiară Fellegvár) este o fortificație de tip Vauban construita in perioada Habsburgica in varful dealului Kőmál, o terasa situata cu 60 m deasupra Somesului, care constituie in acelasi timp si interfluviul dintre valea Somesului si cea a paraului Nadas. Cladita intre anii 1715 si 1735 cu ziduri sub forma de stea, Cetatuia promitea sa comunice cu incinta medievala a orasului in scopul protejarii si controlarii asezarilor urbane.

Odata cu trecera anilor, cu venirea regimului Ceausist, la noi in tara o parte din grandioasa fortificatie Habsburgica s-a demolat, acolo construindu-se ce este azi Hotelul Belvedere.
In ziua de azi au ramas acolo cateva ziduri si cladiri prafuite de anii grei. Cu toate acestea urcand scarile cetatuii Cluj-Napoca parca simti greutatea istoriei ei pe umerii tai. Odata ajuns sus poti observa cum misteriosul nostru oras ti se dezvaluie in toata splendoarea lui. Cetatuia Clujului, o ruina greu incercata de-a lungul anilor si-a pastrat farmecul si romantismul noptilor de vara in care cuplurile de indragostiti roiesc parca deasupra orasului prafuit soptindu-si vorbe dulci.

Autor: Vlad Vomir