Se schimbă treaba-n târg pe Facebook: ce vei avea prin News Feed & motive să fii selectiv cu ce citești

de | | 4 Minute

Modificări Facebook 2018

Exista o perioadă în care fiecare individ curios de lume era abonat la ziarul preferat, la blogurile și site-urile al căror conținut chiar își dorea să-l parcurgă, să-l citească zi de zi. Facebook era o rețea de socializare, iar ideea de News Feed viza relațiile sociale, noutățile prietenilor, colegilor, membrilor familiei care aveau cont acolo.

Cândva, fluxul de știri Facebook a devenit la modul real flux de știri, pe măsură ce tot mai multe publicații (dar și afaceri) au început să se folosească de rețeaua de socializare pentru a-și promova articolele, produsele sau partenerii (reclame). Și, desigur, pe măsură ce tot mai mulți utilizatori au început, la rândul lor, să distribuie mai departe așa-numitele „știri virale”.

Se poate pune în paranteză și ideea de „știri”, deoarece compromisurile au apărut, negreșit. Titlurile de tipul șoc, groază, n-o să-ți vină să crezi, incredibil, de necrezut și pentru prima dată, care promiteau multe și nu ofereau mai-nimic calitativ au populat și îmbolnăvit rețeaua. Nu pentru că n-am avea jurnaliști buni, creatori de conținut de calitate sau afaceri serioase și bine intenționate, cât pentru că supraviețuirea pe piață e o treabă complicată și costisitoare, iar Facebook părea să o asigure.

Ce vei avea prin fluxul de știri și cum poți selecta conținutul?

Acum, Facebook pare să întoarcă foaia. Accentul va fi (din nou) pe noutățile postate de către utilizatori (prietenii pe care-i ai), în News Feed vei vedea astfel conținutul generat de utilizatori și considerabil mai puțin din conținutul generat de diverse pagini / știri.

Unii spun că Facebook lovește în publicațiile mari. A, da, presa locală / publicațiile locale par să fie parțial avantajate în toată povestea, căci în News Feed vor circula astfel de noutăți și informații relevante pentru comunitățile locale, fie ele mici sau mari.

Dacă ești din Gherla, pe viitor, așadar, cel mai probabil vei vedea automat mai degrabă informații legate de orașul tău în News Feed, decât linkuri sau știri virale, de interes larg, cum circulau până acum. Cu precădere, însă, vei vedea noutățile prietenilor din rețeaua de socializare.

Ca și până acum, utilizatorii au în continuare posibilitatea de-a controla conținutul fluxului lor de știri. Și îți oferim două soluții rapide și eficiente, pași de bază pentru a fi mai selectiv:

1. În cazul în care dorești să urmărești în continuare o pagină de Facebook, apăsă pe acel „Following” / „Urmărești” și bifează „See first” / „Vezi mai întâi”.
2. În cazul în care ți-s dragi prietenii și rudele, dar nu vrei neapărat să vezi ce postează unii din oră în oră, nu-i nevoie să le dai „Unfriend” . Este suficient să dai click pe cele trei puncte din dreapta lor + „Unfollow” / „Nu îl mai urmări pe…”; sau dacă vrei să iei o pauză temporară de la postările lor există și opțiunea de „Snooze”. Valabil și pentru pagini!

modificari facebook 2018 Se schimbă treaba-n târg pe Facebook ce vei avea prin News Feed motive să fii selectiv cu ce citești (1)

modificari facebook 2018 Se schimbă treaba-n târg pe Facebook ce vei avea prin News Feed motive să fii selectiv cu ce citești (1)

Pro sau contra modificărilor aduse, ai motive să începi să fii selectiv

Există diverse speculații privind motivele pentru care gigantul F ia aceste măsuri. Și tot felul de teorii ale conspirației. Bănuieli și suspiciuni – care, unele, chiar nu par a fi departe de adevăr.

Dragoș Stanca (fondator ICEEfest, Managing Partner RO – THINKDIGITAL) acoperea, la momentul apariției primelor anunțuri oficiale pe subiect, câteva idei bune de luat în considerare. Între timp, au rămas „în siguranță” știrile locale și cele considerate a avea surse „de încredere”.

Important: modificările au început să fie implementate momentan în Statele Unite, urmând a fi implementate și în alte țări pe parcursul anului 2018. 

Și da, se poate vorbi de un pericol în care se află multe pagini de Facebook, publicații și instituții media, naționale sau locale, cele ale căror trafic depinde exclusiv de viralitatea în Social Media.

Dacă analizăm puțin situația… în esență, e de bine. Nu pentru toată lumea, dar pentru nivelul calitativ sau relevant al informațiilor cu care ne tot bombardăm unii pe alții pe Facebook de ani de zile.

Este un moment oportun să fim mai selectivi cu ce citim. Să alegem. Să decidem pe cine urmărim, pe cine citim, ale cui poze din vacanță, de la prânz sau din baie vrem să le vedem. Dacă nu învățăm să căutăm activ informații, rămânem în stadiul de consumerism pasiv – chiar dacă de-acum vom consuma mai mult din viețile altora, în loc de știri virale sau false.

În plus, chiar dacă știrile / publicațiile locale vor rămâne prin fluxul de știri al utilizatorilor din acea zonă, nu înseamnă că suntem scutiți de fake news și alte compromisuri, atât doar că se mută totul la nivel local.

Stabilind o relație directă cu publicațiile locale, cu ziarele care îți plac, cu blogurile sau site-urile pe care vrei să le citești, chiar și cu afacerile, brandurile sau proiectele care îți plac, nu doar că îți asumi dreptul de-a selecta informațiile pe care le ingurgitezi (știi tu, hrana pentru creier e la fel de importantă ca și mâncarea), ci contribui direct și indirect la încurajarea unui conținut de calitate în mediul online.

Pe final, alte trei unelte eficiente:

  • Folosește bara de marcaje a browserului. Pe orice site intri, ai posibilitatea de a-l „marca”.
  • Folosește Feedly sau alt cititor RSS, unde poți aduna cât de multe site-uri vrei tu, le poți grupa în funcție de ce criterii dorești și ești mereu la curent cu ce se publică. Categoric, Feedly schimbă vieți 😛
  • Abonează-te la newslettere. 

Ideea e să nu mai consumăm pasiv, ci activ și cu intenție.

p.s. Și o recomandare de lectură de pe mashable.com: „An open memo, to all marginally-smart people/consumers of internet „content”

Iulia Marc
Redactor Cluj.com Ghid Local