NewBiz: 35 de planuri de afaceri din regiunile Vest și Nord-Vest,
finanțate cu până la 25.000 de euro fiecare
Peste 400 de persoane din regiunile Nord-Vest și Vest participă la cursuri de administrarea afacerilor, iar 35 dintre acestea primesc finanțări de până la 25.000 de euro fiecare pentru dezvoltarea unei idei de afaceri. Activitățile au loc în cadrul proiectului „Dezvoltarea spiritului antreprenorial și a competențelor manageriale pentru a genera un număr crescut de afaceri – NewBiz”, realizat de Academia de Studii Economice (ASE) din București, în parteneriat cu Asociația Pactul Regional Nord-Vest pentru Ocupare și Incluziune Socială (PROIS-NV). Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).
„Proiectul Newbiz a luat naștere dintr-o necesitate pentru tinerii din România și reprezintă o oportunitate pe care aceștia o pot fructifica eficient în carieră, în condițiile în care la absolvire mulți studenți întâmpină dificultăți la angajare. Aceștia vor fi susținuți în demersurile lor antreprenoriale prin aplicarea unui set complex de măsuri de consultanță, informare, formare și asistență personalizată. Pregatirea profesională constituie o preocupare continuă pentru noi, profesorii din Academia de Studii Economice, și le oferim tinerilor o șansă în plus de a se afirma în mediul de afaceri românesc. Cei interesați au participat la un concurs de planuri de afaceri, prezentate în fața unei comisii de profesioniști în antreprenoriat,iar majoritatea celor 35 de câștigători au vârsta sub 25 de ani. Ne vom asigura ca aceștia să devină, în următorii cinci ani, antreprenori cu experiență și exemple de urmat în mediul de afaceri de pe piața din România”, a declarat prof.univ.dr. Gheorghe Orzan, managerul de proiect.
Proiectele câștigătoare ale finanțărilor de până la 25.000 de euro fiecare au fost prezentate astăzi în cadrul conferinței interregionale „Idei de succes! Tineri antreprenori pentru România”, desfășurată la Casino-ul din Parcul Central, Cluj-Napoca. 15 proiecte vin din Cluj, cinci proiecte din Timiș, câte două proiecte din Satu Mare, Sălaj, Bihor, Hunedoara, Caraș-Severin, Maramureș și Bistrița Năsăud și un proiect din Arad. În ceea ce privește domeniul principal de activitate, șapte proiecte vizează zona IT-ului (în principal software și administrare de pagini web), câte șase publicitatea (cu preponderență design grafic) și activitățile recreative și cinci turismul. Alte proiecte câștigătoare se vor dezvolta în cercetare, editare de carte, inginerie și consultanță în arhitectură, distribuție video, fabricarea de jucării, activități fotografice, colectarea deșeurilor nepericuloase, distribuția apei și creație artistică.
Dintre cele 35 de proiecte care beneficiază de finanțare prin intermediul NewBiz, 21 sunt propuse de studenți cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani și tot 21 sunt propuse de femei. Șase dintre firme au sediul social în mediul rural, iar restul la orașe. În total, cele 35 de planuri de afaceri vor beneficia de o finanțare de peste 826.000 de euro și vor crea cel puțin 70 de noi locuri de muncă.
„Tinerii investitori vor înființa firmele, vor face angajări și, cu puțin noroc, se vor dezvolta. Asta înseamnă o șansă mare, dar nu înseamnă nimic dacă nu vor munci și nu se vor implica. Cine îți dă bani așteaptă și rezultate, nu? Suntem în măsură să urmărim evoluția lor o perioadă, firmele noi urmând să funcționeze cel puțin trei ani, timp în care pot să se adapteze din mers, să învețe din greșeli și, de ce nu, să crească. Noi asta sperăm”, a precizat ing. Silviu Traian Ispas, directorul executiv al PROIS-NV.
Una dintre câștigătoare este Doris Nebert, care va înființa un club de copii în judetul Bistrița-Năsăud. „Abia aștept să încep lucrul cu copiii, la asta mă pricep cel mai bine! Am studiat piața locală și nu există niciun astfel de club, așa cum doresc eu să-l fac. Plecăm de la o idee și vrem să punem în practică tot ce ne propunem, fie că e vorba de un robot, de o construcție specială sau de un film de desene animate. Vom folosi tehnologii de ultimă generație, iar copiii sunt creativi și le vor pune cu siguranță în valoare în modalități inedite”, a explicat Doris Bebert.
Pe lângă finanțarea ideilor de afaceri, NewBiz include activități de consultanță, informare, formare și asistență personalizată pentru un grup țintă de 410 persoane din regiunile Nord-Vest și Vest, din care cel puțin 250 de femei și cel puțin 250 de tineri cu vârsta între 18 și 25 de ani, înscriși în învățământul superior. Proiectul urmărește dezvoltarea inovației, a creativității, a responsabilității și a sustenabilității antreprenoriatului românesc și se desfășoară pe o perioada de 10 luni.