Nepoții de țărani, pe un singur „câmp” online

de | | 2 Minute

Francesca și Constantin Gozman formează o familie de tineri clujeni care a ales să se mute la țară și să trăiască cât mai simplu. Nepot de țăran (www.nepotdetaran.ro) este proiectul inițiat de cei doi tineri care adună la un loc mai mulți tineri care s-au stabilit la țară sau au în plan să facă acest lucru.

„Ne propunem să reunim într-un singur loc alți tineri din țară care merg pe același drum sau care sunt în căutarea unei schimbări de stil de viață și carieră”, spun cei doi tineri. Proiectul este dezvoltat sub forma unei platforme editoriale interactive, care prezintă povești de succes, portrete și interviuri ale tinerilor întorși în mediul rural.

Nepot de țăran dorește să fie o sursă de informare și inspirație pentru tinerii aflați în căutarea unei schimbări în viață, pentru cei care își doresc să schimbe viața corporatistă cu stilul de viață tihnit, pentru cei care își doresc să fie mai aproape de natură și tradiții sau pentru cei care doresc să se reîntoarcă acasă. „Ne adresăm, în special, publicului educat, din mediul rural și urban, care are capacitatea și dorința de a demara sau de a se implica în proiecte de creativitate socială în mediul rural.”,mai spun cei doi antreprenori clujeni.

De la povești de succes în turism și agricultură și până la proiecte curajoase în domeniul antreprenoriatului social, Nepot de țăran prezintă viața la țară prin ochii tinerilor care au avut „nebunia” de a se întoarce la rădăcini, a celor care au știut să îmbunătățească stilul de viață tradițional românesc, păstrând cutumele și tradițiile sale, dar adaptându-le în același timp nevoilor și preocupărilor lumii contemporane.

casa la tara 3

Platforma online Nepot de țăran poate fi accesată gratuit și are rolul de a susține dezvoltarea unei comunități, a unui canal de comunicare și informare, atât pentru cei deja reîntorși în mediul rural, cât și pentru cei care s-au gândit sau s-ar putea gândi la asta.

Printre nepoții de țărani se numără  și Tobias-Nagy Levente care a început să acceseze fonduri europene deoarece deținea deja o mică exploatație. Tobias găsește cultivarea legumelor mai profitabilă decât creşterea animalelor. Are în acest momente 10 hectare de teren arendat, dar și 40 de oi și câteva vaci, iar produsele obținute le comercializează în Cluj-Napoca.

Tot pe platforma online se află povestea fetei care cultivă cânepă. Înainte de 1989, România era pe primul loc în Europa la culturi de cânepă. În prezent, sunt foarte puțini cultivatori, iar Leontina Prodan eset tânăra care cultivă 1.500 de metri pătrați cu cânepă, la Gâlgău Almașului, Sălaj.

Ela și Sebastian sunt doi tineri proprietari ai Pensiunii din Mărișel, locație care este pe primul loc în topul Trip Advisor. Modul în care au ajuns să construiască pensiunea este descris pe larg pe Nepot de țăran.